Alături de Harghita și Covasna, Județul Mureș înregistrează cea mai mare rată a sinuciderilor din țară

Distribuie pe:

Pe parcursul unui deceniu, între anii 2011 și 2020, peste 21.000 de persoane au decis să își pună capăt zilelor, conform unui studiu privind rata sinuciderilor în România elaborat de un grup de sociologi din Iași.

Sociologul Ciprian Iftomoaei, directorul adjunct al Direcției Județene de Statistică Iași, a declarat că acest studiu a fost elaborat în co-autorat de Vicențiu-Robert Gabor, Octavian Groza, Ciprian Iftimoaei, pe baza datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, prof. univ. dr. Octavian Groza de la Facultatea de Geografie și Geologie a UAIC fiind cel care a supervizat lucrarea publicată în Revista Română de Statistică.

Sociologul ieșean a precizat, pentru Agerpres, că prin acest studiu, efectuat pe parcursul unui deceniu, autorii nu și-au propus să fie cercetate cauzele care au determinat aceste persoane să recurgă la acte suicidare, întrucât ar fi o abordare științifică mult mai complexă și interdisciplinară.

“Ne-am propus să descriem incidența sinuciderilor din țara noastră abordând două dimensiuni: spațialitatea și temporalitatea. Noi am urmărit să răspundem la întrebarea «unde se produc sinuciderile?», incidența (rata - n.r.) raportat la 100.000 de locuitori. Adică localitățile, județele, regiunile unde incidența este mai mare, iar componenta de temporalitate, perioada de timp de 10 ani. Nu ne-am preocupat de cauzele sinuciderilor. Am făcut această analiză geostatistică în România pentru perioada 2011-2020”, a declarat Ciprian Iftomoaei.

Conform sursei citate, în ciuda numărului impresionant de mare al persoanelor care din diferite motive au decis să își pună capăt vieții, numărul acestora a scăzut de la un an la altul.

“Am constatat o tendință descendentă a incidenței fenomenului sinuciderilor în România. Rata sinuciderilor a scăzut de la 12,61 sinucideri la 100.000 de locuitori, cât era în anul 2011, la 9,02 în anul 2020, când rata medie a ajuns la 10,75 sinucideri la 100.000 de locuitori. Altfel spus, a scăzut numărul sinuciderilor, respectiv, de la 2.538 de sinucideri câte erau în anul 2011 la 1.739 de cazuri în 2020. Pe parcursul celor zece ani studiați au fost înregistrate 21.252 de sinucideri, cam cât populația municipiului Moinești”, a explicat sociologul.

El a precizat că cea mai mare incidență este întâlnită în Regiunea Centru, dar că cele mai multe astfel de acte suicidare au fost înregistrate în județele Harghita, Covasna și Mureș.

“Cea mai ridicată rată medie a sinuciderilor a fost înregistrată de Regiunea Centru a țării, cu o medie de 15,40 sinucideri la 100.000 de locuitori. În ceea ce privește clasamentul incidenței sinuciderilor pe județe, cele mai mari rate medii au fost înregistrate de Harghita (26,72), Covasna (23,99), Mureș (18,21), la care se asociază județele Satu Mare și Bihor. Regiunea Centru este urmată de regiunea de Nord-Est, unde media este de 12,58 sinucideri la 100.000 de locuitori. Cele mai mici valori au fost înregistrate în regiunile București-Ilfov și Vest, unde rata medie este de 4,69 și respectiv de 9,26 sinucideri la 100.000 de locuitori. Județele cu cele mai mici rate medii au fost București (4,28), Ilfov (6,46), Timiș (7,4), Dâmbovița (8,04) și Vâlcea (8,23). Dinamica arată o tendință de descreștere, doar în județul Harghita fiind păstrată o oarecare stabilitate a incidenței în intervalul celor zece ani”, a explicat Ciprian Iftimoaei.

El a anunțat că acestei cercetări îi va urma o alta, în care vor fi analizați factorii determinanți sociali, economici ai incidenței sinuciderilor în România.

“Practic, vom face o analiză statistică multivariată. Vom încerca să explicăm incidența sinuciderilor în timp și spațiu, pornind de la variabile independente, cum ar fi sărăcia, educația, Produsul Intern Brut pe cap de locuitor, ponderea persoanelor cu studii superioare, dar și alți factori. Sperăm ca rezultatele acestei cercetări să trezească atenția autorităților responsabile în domeniul sanitar, medical, a psihiatrilor, psihologilor, asistenților sociali. Ținând cont de aceste coordonate spațiale și temporale ale incidenției sinuciderilor în România, sperăm că autoritățile vor interveni preventiv în acele localități, județe și zone unde am văzut că ratele sunt mai mari în perioada analizată, 2011-2020”, a mai spus Ciprian Iftimoaei. (AGERPRES)

Lasă un comentariu