Federația părinților cere încetarea grevei! “Nu are voie nimeni să se joace cu un an din viața acestor elevi”

Distribuie pe:

Președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar, Iulian Cristache, a declarat marți la Guvern că nu consideră util ca greva cadrelor didactice să continue și că există pericolul amânării examenelor naționale.

“Categoric, este o situație conflictuală, pe care trebuie să o rezolvăm pe bază de dialog, dialog între Guvernul României și între reprezentanții sindicatelor. Dacă vom întârzia mai mult de o săptămână, este destul de periculos pentru viitorul acestor copii, în sensul în care știm foarte bine că avem un calendar agreat referitor la structura anului școlar, un calendar care trebuie să ducă în final la susținerea celor două examene naționale. Și nu considerăm util că această grevă ar trebui să continue, în sensul în care examenele pot fi amânate. Nu are voie nimeni să se joace cu un an din viața acestor elevi, este dreptul lor să susțină aceste examene și de aceea am dorit să ne întâlnim cu reprezentanți de la nivelul Guvernului”, a spus Cristache.

În opinia sa, calendarul examenelor naționale va fi respectat.

“Sunt sigur că aceste examene vor putea fi susținute. Poate în cel mai rău caz, decalarea lor. Cred că se va respecta actualul calendar făcut de Ministerul Educației. Nu cred că vor suferi o decalare. (...) Dacă sindicatele vor merge cu această grevă două, trei săptămâni, eu cred că dacă va continua săptămâna viitoare, deja este un mare pericol”, a afirmat Iulian Cristache.

El a mai spus că ar fi de acord și cu varianta în care profesorii ar opri greva în timpul susținerii examenelor naționale.

“Acceptăm orice este în beneficiul elevului. Și această variantă ar fi bună, în sensul în care elevii pot susține examenele naționale”, a arătat Cristache.

În ceea ce privește recuperarea orelor, el a afirmat că în cazul unei greve de două-trei săptămâni, aceasta s-ar putea face la începutul viitorului an școlar.

“Dacă vorbim despre o grevă de două-trei săptămâni, cu certitudine că trebuie gândit la începutul anului școlar următor recuperarea acestor ore”, a mai declarat reprezentantul părinților.

Președintele Consiliului Elevilor, Miruna Croitoru, a afirmat că și-ar dori ca actuala situație să se încheie cât mai repede astfel încât de săptămâna viitoare să reînceapă cursurile.

“Această situație nu este benefică pentru nimeni. (...) În momentul în care sindicatele au anunțat că nu mai au încredere în sistem și că și-au pierdut încrederea, ne punem întrebarea cum au elevii încredere în sistem sau cum ar putea elevii să aibă încredere în sistem. În condițiile în care inclusiv profesorii au anunțat că ei nu mai au încredere în sistem, greva fiind tocmai bazată pe această idee. Adică, greva, pe lângă faptul că, OK, venim la școală, nu facem ore sau nu venim la școală deloc, pentru că nu facem ore deloc sau facem un format hibrid online, depinde de modul în care s-a organizat școala respectivă la nivel micro. Însă, pe lângă toate aceste lucruri, inclusiv greva în sine afectează elevii din România, pentru că își pierd și ei din ce în ce mai mult încrederea în sistem”, a afirmat reprezentanta elevilor.

În opinia sa, o soluție “doar de compromis” ar fi ca profesorii să amâne greva pentru susținerea examenelor naționale.

“În contextul în care se va amâna greva, dar se vor susține examenele, vorbim despre o soluție doar de compromis, cu care am fi de acord pe termen scurt, pentru că ar fi în interesul elevilor, însă trebuie să rezolvăm problema de fapt și să ajungem la un numitor comun”, a subliniat Croitoru. (Agerpres)

Lasă un comentariu