“La NORD de cuvinte”: Un fotograf român surprinde viața sălbatică de lângă Polul Nord

Distribuie pe:

Proiectului “La NORD de cuvinte”, primul demers al fotografului român Rareș Beșliu de a documenta artistic natura și viața sălbatică de lângă Polul Nord. Proiectul fotografic este unul pe termen lung și cuprinde mai multe expediții începând cu luna iulie a acestui an, în regiunile arctice Groenlanda, Svalbard și Arhipelagul Arctic Canadian.

Obiectivul principal al proiectului este de a contribui la educația românilor și de a-i îndemna să ia măsuri pentru atenuarea efectelor schimbării climatice. “La NORD de cuvinte” înseamnă dincolo de cuvinte, acolo unde fotografia este cea care vorbește, dar, mai ales, este sintagma ce îndeamnă la acțiune.

Efectele schimbărilor climatice se observă cel mai bine la Polul Nord, dar ele pornesc și de aici, de la activitățile și stilul de viață al fiecăruia. Ghețarii se topesc de 6 ori mai repede decât media globală. În același timp, Europa se încălzește de două ori mai repede decât media globală, iar România nu face excepție.

De multă vreme caut “acel proiect” care să dea un sens și utilitate muncii mele, iar fotografiile pe care le fac să nu stârnească doar reacții în social media, ci să inspire, să motiveze, să fie un instrument de conștientizare a puterii din mâinile noastre. Nu putem coase ghețarii și nici astupa vulcanii - suntem mult prea mici în fața forței naturii și nu încercăm să-i ținem piept. Dar putem ajuta natura să supraviețuiască. Pentru că, odată cu ea, trăim atât noi, cât și toate viețuitoarele lumii, spune Rareș Beșliu.

“La NORD de cuvinte” este despre frumusețea naturii așa cum o găsim astăzi și cum am vrea să arate și peste sute de ani.

Proiectul nu prezintă tragicul, ci arată lumii albul arctic într-o notă optimistă, plină de emoție și speranță.

Fotografiile vor spune povestea tuturor viețuitoarelor, pornind de la urși polari și continuând cu alte animale arctice (vulpea polară, foca, morsa etc.), dar mai ales cu cele din România. Ele vor fi cele care dau glas proiectului și ale căror imagini vor fi însoțite de mesaje cu sfaturi de sustenabilitate.

De 15 ani, urșii polari sunt declarați ca fiind specie vulnerabilă și se estimează că o treime din numărul lor de astăzi va dispărea în următorii ani. În timp, viețuitoarele României vor avea de suferit la fel de mult ca ei în urma acțiunilor (sau inacțiunilor) noastre. Animalele nu au glas să-și strige durerea și cred că aici e cel mai important rol pe care noi, fotografii, îl putem avea. Vorbim în numele lor, le dăm o voce și le punem în cea mai bună lumină. Le lăsăm să preia controlul pe care noi l-am pierdut, completează Rareș.

“La NORD de cuvinte” este un proiect susținut de WWF România - Fondul Mondial pentru Natură.

Expediții:

* În Arhipelagul Svalbard se găsesc atât cea mai nordică așezare din lume locuită permanent (Longyearbyen), cât și aproximativ 3.000 de urși polari. În 2022 a fost înregistrată acolo temperatura record de 21,9 grade Celsius.

* Groenlanda este cea mai mare insulă din lume și a doua cea mai mare calotă glaciară din lume (după Antarctica), 80% din ea fiind ghețar.

* Arhipelagul Arctic Canadian este locul unde trăiesc două treimi din întreaga populație de urși polari. Din cauza încălzirii globale, aceștia au ajuns să se împerecheze cu urșii grizzly.

Proiectul este primul demers al Asociației “La NORD de cuvinte”, care-și propune ca, prin intermediul fotografiei de wildlife, să ajungă mai aproape de inimile oamenilor și să lupte împotriva efectelor schimbărilor climatice.

Despre Rareș Beșliu

Este fotograful de wildlife ce caută să surprindă mereu emoția în imagini. Călătoriile lui fotografice au cuprins până acum Islanda, Insulele Feroe, Scoția, Cuba, Cipru, Canada, Italia, Cehia. Este autorul albumului fotografic “Dor de Viscri”, o carte despre viața simplă a satului transilvănean. A absolvit New York Institute of Photography, iar imaginile sale au fost prezentate în cadrul expoziției “Emoții” la festivalul Bucharest Photofest.

Sursa: The Guardian și ArcticWWF

Lasă un comentariu