Mureș - Protest inedit al polițiștilor din Europol, prin donare de sânge

Distribuie pe:

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Mureș, afiliați la Sindicatul European al Polițiștilor - Europol au declanșat, ieri, un protest inedit împotriva inechităților salariale din sistem, inițiind campania de donare de sânge “Donăm o dată și astfel ajutăm medicii să salveze 3 vieți”, astfel încât să poată lipsi motivat de la serviciu timp de o zi.

“În contextul în care polițiștii nu au voie să declanșeze «grevă» conform Legii 367/2022 privind Dialogul social, pentru a atrage atenția decidenților politici asupra inechităților salariale din sistem, Europol filiala Mureș organizează o campanie de donare de sânge «Donăm o dată și astfel ajutăm medicii să salveze 3 vieți». E o formă de protest pe care am pus-o în aplicare prin implicarea activă a tuturor polițiștilor din IPJ Mureș, prin sincronizarea polițiștilor la nivelul fiecărui inspectorat, astfel încât aceștia să lipsească motivat de la serviciu pentru o zi. Conform legislației în vigoare, persoanele care donează sânge beneficiază, printre altele, de o zi liberă plătită (în ziua donării). Semnalele colegilor din țară până la acest moment sunt în proporție de 30%, la nivelul fiecărui inspectorat de poliție sunt de acord să doneze, ceea ce înseamnă între 100 și 500 de polițiști la nivelul fiecărei unități de poliție”, a declarat presei Daniel Oltean, liderul Europol Mureș, potrivit Agerpres.ro.

Între revendicările polițiștilor se numără eliminarea inechităților salariale din sistemul public, acordarea integrală a diferențelor salariale restante Legii 153/2017, actualizarea normelor legale de hrană și echipare; actualizarea cuantumurilor drepturilor plafonate la nivelul anului 2009 pentru chirie, calculul sporurilor la salariul de funcție în plată și nu la cel din 2009, indexarea și actualizarea pensiilor militare și stoparea modificărilor abuzive ale Legii pensiilor militare.

Daniel Oltean susține că profesia de polițist a devenit total neatractivă, din cauza salarizării precare a polițiștilor și deficitului de personal care este de aproximativ 26%, dar că în realitate, cifra ar fi mult mai mare “deoarece statele de organizare ale unităților de poliție nu mai sunt actualizate de aproximativ 15 ani, schema actuală de personal fiind cu mult depășită față de nevoile existente și situația operativă”.

“În zilele ce urmează, vom anunța calendarul tuturor acțiunilor de protest din luna iunie, pe care le vom realiza împreună cu colegii sindicaliști Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare. Dezastrul continuă la sesiunea de admitere în școlile de agenți de poliție din MAI. După proba scrisă, procentul de ocupare a locurilor arată astfel: la Școala de Agenți de Poliție «Vasile Lascăr» Câmpina - 774 locuri ocupate din 1.340 - 57,7% grad de ocupare; la Școala de Agenți de Poliție «Septimiu Mureșan» Cluj - 203 locuri ocupate din 300 - 67,6% grad de ocupare; la Școala de Pregătire a Agenților de Frontieră «Avram Iancu» Oradea - 110 locuri ocupate din 240 - 45,8% grad de ocupare; Începând de miercuri urmează vizita medicală, care va reduce în continuare gradul de ocupare al locurilor. Totodată, lipsa de personal din cadrul instituțiilor de apărare, ordine publică și securitate națională ar trebui să reprezinte o problemă de siguranță națională, motiv pentru care ne vom adresa și Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT)”, a afirmat Oltean.

Liderul sindical consideră că locurile din școlile de poliție nu vor fi ocupate pentru că tinerii din România nu mai sunt interesați să devină polițiști plătiți cu salariul minim pe economie.

Din acest motiv, susține Daniel Oltean, deficitul de personal este cel mai mare din istoria MAI și că, întrucât nu au fost identificate soluții reale, “cineva trebuie să plece acasă”, în sensul că în cadrul protestelor vor fi cerute o serie de demisii, inclusiv a ministrului Lucian Bode.

În județul Mureș, Sindicatul Europol numără peste 850 de membri.

Reprezentanții Centrului Regional de Transfuzii Sanguine din Târgu Mureș au apreciat gestul polițiștilor de a dona sânge, indiferent de motivul care a stat în spatele acestei acțiuni.

“Astăzi, un grup numeros de angajați ai Ministerului de Interne s-a gândit să salveze și vieți. Pe lângă faptul că sunt alături de comunitate în permanență, apreciem gestul lor pentru faptul că urmează câteva zile libere în care nu va fi program de recoltare. Dar acest gest ar trebui urmat de foarte multe instituții sau de orice persoană sănătoasă, care nu se știe cu probleme de sănătate. Este un exemplu de urmat și sperăm să nu se rezume doar la această acțiune. De altfel, ei, de-a lungul timpului, s-au mai organizat și cu alte evenimente și cu alte ocazii și le mulțumim în numele pacienților care vor beneficia de sângele donat astăzi și cu alte ocazii. Deja s-a anunțat un grup de 40-50 de persoane (...) majoritatea sunt tineri și vor putea să doneze mulți ani de aici înainte”, a declarat Reprezentanta Centrului Regional de Transfuzii Sanguine din Târgu Mureș, Marinela Lazăr.

Potrivit Marinelei Lazăr, în ultimele două luni, numărul donatorilor a fost în creștere, dar încă nu s-a ajuns la cifrele dinaintea pandemiei.

“Trendul este pozitiv, luna aceasta și luna trecută am avut cifre peste numărul la care ne-am fi așteptat noi, pentru că există o dinamică în această activitate de donare. În perioada de vară, în general, numărul donatorilor scade și operațiile sunt mai puține, intervențiile programate scad, în schimb crește numărul accidentelor. Deci pe undeva consumul de sânge este constant și face față tuturor cererilor venite de la clinici (...) Nevoia este constantă, recunoștința este instantă. Deci, indiferent dacă cunoaștem un pacient sau nu, în permanență este cineva care are nevoie de sânge sau componente sanguine. Ar fi de preferat ca nimeni din rețeaua noastră de suport social să nu aibă nevoie de sânge, dar există mulți care nu au aceste persoane pe care să se bazeze și atunci nu trebuie să așteptăm să fim rugați să donăm. O putem face și dezinteresat sau fără să cunoaștem beneficiarul gestului nostru, care este un gest extraordinar, un gest care nu poate fi cântărit în bani sau în altceva. Practic, noi dăm picătură din viața noastră, din sănătatea noastră, oferim altcuiva care este la mare nevoie de așa ceva”, a susținut reprezentanta Centrului Regional de Transfuzii Sanguine din Târgu Mureș.

Lasă un comentariu