Expoziția interactivă “Mașinile lui Leonardo da Vinci"

Distribuie pe:

Peste 1.000 de persoane au vizitat, în minivacanța de Rusalii, expoziția unicat care prezintă mașinile lui Leonardo da Vinci și tehnica de luptă a Imperiului Roman, organizată la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade" din Târgu Mureș sub patronajul Institutului Italian de Cultură București și al Muzeului “Leonardo da Vinci" din Italia.

Cele două expoziții, “Mașinile lui Leonardo da Vinci" și “Imperiul Roman - Tehnologia Învingătorilor", cuprind invențiile tehnice, dar și reproduceri de tablouri și fresce, aparținând geniului renascentist Leonardo da Vinci, precum și tehnica de luptă folosită de Imperiul Roman.

Expoziția interactivă “Mașinile lui Leonardo da Vinci" este structurată pe patru categorii: mașini pentru zbor, mașini hidraulice, mașinării și concepte pentru construcții civile, mașini militare, în timp ce în cadrul expoziției “Imperiul Roman - Tehnologia Învingătorilor" există 44 de exponate, mașinării inovatoare, armuri purtate de soldați și de celebri gladiatori din Roma Antică.

“Mașinile lui Leonardo da Vinci" este compusă din replici fidele ale modelelor concepute de maestru, bazate pe schițele originale ale acestuia și realizate de pricepuți meșteșugari italieni - multe dintre modele fiind interactive, adică 14 dintre cele peste 40 de exponate.

Invențiile geniale ale lui Leonardo da Vinci, bazate pe cercetări științifice, prezintă machete confecționate cu ingeniozitate după schițele inventatorului. Majoritatea sunt invenții personale, unele au fost realizate, altele nu, mai ales aparatele de zbor, pentru că atunci tehnologia nu permitea acest lucru, dar în imaginația lui și după cunoștințele lui acest lucru nu era imposibil. Desigur, în acea perioadă s-a înțeles această invenție, dar multe dintre acestea au devenit realitate după sute de ani.

În expozițiile de la Târgu Mureș pot fi admirate o serie de invenții ale lui Leonardo din secolele XV-XVI, folosite cu succes în zilele noastre, între acestea regăsindu-se parașuta, gândită ca o structură cu formă piramidală, cusută din lenjerie de pat: “Dacă un om are un cort de pânză din care au fost eliminate toate găurile și acesta are 12 brațe în diametru și 12 brațe în înălțime, atunci va putea să se arunce de pe orice punct aflat la mare înălțime fără să sufere nicio accidentare".

Nimeni nu a avut curajul să experimenteze parașuta confecționată din cearșaf gândită de Leornardo da Vinci, până în anul 2000, când cascadorul Adrian Nichols a construit o astfel de parașută și s-a aruncat de pe un pisc. Cascadorul a subliniat faptul că parașuta lui Leonardo oferă o călătorie în aer mult mai lină decât cele actuale.

La capitolul “Mașini de zbor" găsim și un planor construit după schițele inventatorului, din 1488, dar care nu a fost realizat în timpul vieții sale. Potrivit schițelor lui Leonardo, la acest planor, partea interioară a aripilor era fixată, iar la vârfurile lor era prevăzut cu niște părți reglabile. Abia în secolul al XX-lea s-a construit un prototip după acest proiect. (...)

O altă invenție revoluționară expusă este robotul sau automaton-ul, adică un cavaler robotizat, care era capabil să imite mișcări umane simple: să meargă, să se așeze, să își miște capul și să își ridice viziera grație unui sistem de scripeți și roți zimțate.

Printre invențiile lui Leonardo da Vinci mai regăsim tancul, folosit pentru prima dată în timpul Primului Război Mondial (1914-1918), dar gândit de Leonardo da Vinci cu 500 de ani mai devreme. În expoziție putem vedea primul tanc blindat, o mașinărie greoaie, care are forma unei carapace de broască țestoasă, care se deplasa prin manevrarea din interior de către opt oameni. Această carapace are 36 de puști care ies prin pereții carcasei, oferind un unghi de tragere de 360 de grade, iar în interior. cei opt bărbați făceau tancul deplasabil cu ajutorul unui sistem de transmisie acționat manual prin intermediul unor manivele.

De asemenea, căruciorul cu propulsie, descoperit în desenele inventatorului abia la începutul secolului al XX-lea. Acest cărucior a fost creat pentru a fi utilizat în spectacole de teatru și putea să se deplaseze fără a fi împins de cineva, grație unui arc spiralat care funcționa după principiul jucăriilor întoarse cu o cheie. Sistemul de direcție era controlat printr-un set de frâne poziționate pe axul transmisiei, dar unii specialiști susțin că, la cum arată, această mașinărie putea să execute doar viraje la dreapta.

Între atracțiile lui Leonardo se mai regăsesc o serie de schiuri masive, care ar putea să-i permită omului să se deplaseze pe apă, ajutat de niște bastoane.

“Expoziția «Mașinile lui Leonardo da Vinci» se înscrie în galeria marilor evenimente culturale ale lumii. Aflată în circuitul internațional din 2003, a inclus 82 de orașe, 28 de țări și 5 continente, stabilind un număr record de vizitatori, peste 12 milioane, la nivel mondial", a precizat UMFST.

Leonardo di ser Piero da Vinci, cunoscut sub numele de Leonardo da Vinci (n. 15 aprilie 1452, Vinci - d. 2 mai 1519,

Amboise) a fost pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist și scriitor din perioada renascentistă.

Cea de-a doua expoziție din incintă, “Imperiul Roman - Tehnologia Învingătorilor" poate fi admirată în paralel cu cea despre mașinile lui Leonardo da Vinci în cadrul aceluiași spațiu expozițional, amenajat în Sala Polivalentă a UMFST Târgu Mureș.

“Expoziția, dedicată nu doar pasionaților de istorie, ci tuturor celor fascinați de secretele celui mai puternic imperiu din istoria omenirii, oferă publicului larg posibilitatea de a admira mașinării inovatoare folosite în luptă, tehnică militară și tehnologii civile, armuri impresionante purtate de soldați și de celebri gladiatori, reconstruite de artizanii și specialiștii de la Muzeul «Leonardo da Vinci» din Florența, Italia. Expoziția cuprinde și o serie de elemente vestimentare, uniforme purtate de soldați, tunica interioară și tunica exterioară din mătase, dar și obiecte vestimentare nelipsite din garderoba femeii romane. Conceptul arcului roman, a cărui tehnică a stat la baza construcțiilor și a progresului imperiului, apeducte, poduri, viaducte, precum și alte elemente construite pentru eficiența în luptă, berbecul roman, turnul de asalt, turnul de apărare, catapulta vor încânta vizitatorii", precizează UMFST Târgu Mureș, preluat de Agerpres.

Expozițiile “Mașinile lui Leonardo da Vinci" și “Imperiul Roman - Tehnologia Învingătorilor", reunite pentru prima dată în același spațiu expozițional, pot fi vizitate gratuit până în data de 15 iunie la Sala Polivalentă a UMFST Târgu Mureș.

Lasă un comentariu