Clinica din Archita, proiect unic în România

Distribuie pe:

La inițiativa Fundației Maria Nobrega, în satul Archita se va înființa o clinică, un proiect unic în România prin faptul că va fi pentru prima oară când organizațiile publice și private vor colabora pentru a înființa o unitate medicală rurală.

“Clinica Archita va fi o dezvoltare unică în România, deoarece este pentru prima dată când organizațiile publice și private se unesc pentru a înființa o unitate medicală rurală. Clinica Archita este o asociere între Consiliul Județean Mureș, Trustul Caritabil Maria Nobrega, Spitalul Didactic Târgu Mureș, Spitalul Lukas pentru bolnavi de Alzheimer din Laslea și sprijinul Lions Clubs International (România). Are sprijinul unor profesioniști din domeniul medical de seamă, profesorii doctor Radu Deac și doctor Horațiu Suciu, ambii chirurgi români de prim rang în transplant de inimă, și doctorul Petru Oprean, fondatorul Spitalului Lukas și specialist în îngrijirea bolii Alzheimer”, se arată pe site-ul Fundației Maria Nobrega.

La Clinica Archita se dorește acordarea unei game largi de servicii medicale, inclusiv îngrijire de prim-ajutor de urgență, medicină de familie, obstetrică și ginecologie, oftalmologie, pediatrie, medicină preventivă și farmacie.

“Clinica va oferi servicii medicale pentru aproximativ 650 de locuitori din satul Archita și pentru cel puțin 4 sate periferice, cu o populație totală de aproximativ 4.000. Lions International va oferi facilități mobile de oftalmologie și medicină preventivă pe o listă săptămânală în alte 7 sate, cu un total de populație de 7.400 de oameni. Clinica va avea personal 2 asistente rezidente și 2 medici în rotație, oferind acoperire 24 de ore, 7 zile pe săptămână. Serviciul va fi gratuit pentru pacienți”, a precizat Fundația Maria Nobrega.

Profesorul doctor Radu Deac, din partea Academiei de Științe Medicale, și doctorul Petru Oprean, fondatorul Spitalului Lukas din Laslea, au menționat, miercuri, într-o conferință de presă susținută la Archita, că proiectul respectiv, alături de cel al inițierii unei caravane medicale pentru investigații medicale de specialitate, a fost discutat, în urmă cu o zi, cu Regele Charles al III-lea, în timpul recepției oferite de suveran, la Viscri.

“Am avut privilegiul ca, împreună cu domnul profesor Pietro Laureano (președintele Consiliului Internațional al Monumentelor și Siturilor - ICOMOS, n.r.) și cu domnul dr. Petru Oprean, să schimbăm câteva cuvinte cu Regele Charles al III-lea, a cărui viziune depășește orice frumoasă închipuire pe care am avea-o. Deci, revenind la problema asistenței medico-sanitare, s-au descoperit, din fericire, la inițiativa acestui grup, care sperăm să rămână tot mai unit pentru ridicarea satului Archita, în podul dispensarului vechi mai multe foi de observație cu numele și datele personale ale unor parturiente, femei care au născut în acest dispensar (...) Trecutul ne arată că acest lucru este posibil. Autoritățile ne-au ajutat și dispensarul,care era plin de apă în subteran,a fost consolidat, iar în acest moment mai este nevoie doar de finisarea acestuia. Sufletul care organizează și traduce în fapt este domnul doctor Petru Oprean și colectivul dânsului” a spus dr. Radu Deac.

În paralel cu noua clinică, prin introducerea sistemului de caravană, a adăugat doctorul Deac, se vor face investigații medicale de specialitate, dar se va insista și pe partea de prevenție.

“Și iarăși ceva extrem de important: vrem să implementăm aici urmărirea tardivă. Ne interesează dacă un bolnav a fost tratat chiar cu medicamente, nemaivorbind de operații sau lucruri mai complicate, cum arată la 1 an, la 5 ani, la 10 ani. Îi chemăm pe bolnavi să-i întrebăm ce calitate a vieții au. Acestea sunt concepte de medicină modernă pe care trebuie să le imprimăm tineretului și asta am făcut ani mulți, aproape 60 de ani, la Târgu Mureș la Universitate, să învățăm generațiile tinere să gândească în acest fel. Nu le-am inventat noi, le-am învățat de la alții, dar avem obligația să le transmitem acestor tinere generații”, a precizat dr. Radu Deac.

El a afirmat că, în cazul proiectului Clinicii Archita, își va folosi experiența dobândită inclusiv prin coordonarea proiectului AngioNet “Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare-dezvoltare și crearea de noi infrastructuri” inițiat de Academia de Științe Medicale din România, care s-a încheiat anul trecut.

Proiectul AngioNet, care a beneficiat de o finanțare de aproximativ 25 de milioane de euro, prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), a făcut ca medicii din 17 centre de cercetare din țară să poată depista, prin tehnici moderne de angiografie, boli ale arterelor cerebrale, ale bolilor arterelor inimii, ale arterelor periferice.

“Deci, sunt concepte moderne pe care le-am introdus în aceste centre și se vede rezultatul (...). Am avut obiectivul să diagnosticăm și să tratăm 1.700 de bolnavi și la sfârșitul proiectului am tratat 35.000 de bolnavi cu bani europeni. Putem și aici”, a declarat dr. Deac.

Satul Archita este situat la circa 30 de kilometri de Sighișoara, are o populație de aproximativ 650 de persoane și este vizitat săptămânal de un medic de familie, care își desfășoară activitatea în condiții precare.

Înainte de 1989, la Archita a existat o clinică, însă a fost lăsată în paragină. (Agerpres)

Lasă un comentariu