Șeful diplomației ungare: “Unii lideri politici europeni suferă de o psihoză a războiului, din ce în ce mai gravă”

Distribuie pe:

Nu trebuie să se dea crezare mediului politic și mediatic liberal din lumea transatlantică, deoarece este clar că majoritatea globală, ca și Ungaria, dorește pacea în Ucraina, cât mai curând posibil - a declarat marți, la Budapesta, în cadrul conferinței internaționale a Forumului pentru Pace, ministrul ungar al afacerilor externe și comerțului exterior, Péter Szijjártó, citat de MTI.

Potrivit oficialului ungar, Europa se confruntă cu cele mai grave provocări economice și de securitate de la sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial, iar riscul escaladării este mai mare ca niciodată, în timp ce popoarele continentului nu sunt deloc responsabile pentru izbucnirea războiului din Ucraina: “Este cu totul altceva faptul că unii lideri politici europeni suferă de o psihoză a războiului din ce în ce mai gravă (…) Trebuie, de asemenea, să clarificăm că acesta nu este un război al comunității europene, însă toți cetățenii europeni plătesc prețul războiului”.

În opinia ministrului, faptul că Uniunea Europeană s-a angrenat într-o “isterie a sancțiunilor” și s-a lăsat provocată, într-un mod contrar oricărei logici, de prima superputere militară a lumii, Statele Unite, într-o cursă în care țările se întrec în furnizarea armelor către Ucraina, este o problemă foarte gravă, argumentând că, în ce privește competitivitatea UE, aceasta “s-a prăbușit”, prețurile la energie sunt de câteva ori mai mari decât cele din SUA sau China, context în care legea anti-inflație din SUA favorizează companiile naționale, în timp ce birocrația de la Bruxelles forțează decizii care dăunează tuturor companiilor europene.

“În plus, războiul este aici, oamenii mor în Europa, efectele războiului sunt cele mai grave în Europa” - a punctat ministrul, subliniind că sancțiunile impuse nu au reușit să pună capăt luptelor și să îngenuncheze Rusia, dimpotrivă, economia europeană a fost cea care a suferit mai multe pagube: “La un an, trei luni și două săptămâni după izbucnirea războiului, în timp ce dezbatem cel de-al unsprezecelea pachet de sancțiuni, cred că este clar pentru toată lumea că ambele obiective asociate introducerii sancțiunilor au eșuat”.

Szijjártó a avertizat că escaladarea afectează întotdeauna cel mai grav vecinii, astfel că Ungaria se află într-o poziție deosebit de dificilă, fie și numai pentru că sunt și maghiari care mor în război: “Iar noi nu vrem să moară mai mulți maghiari, așa cum nu vrem să moară oamenii niciunei naționalități în acest război. De aceea cerem încetarea imediată a focului, cerem începerea tratativelor de pace, care să ofere cel puțin speranța unei păci durabile în zona noastră, ce asigură securitate pe termen lung”.

Oficialul ungar a calificat drept o consecință gravă crearea de noi blocuri în lume, ceea ce este complet împotriva intereselor Europei Centrale, și a ridicat întrebarea: unde vor ajunge în următorii ani zecile de mii de arme trimise în Ucraina?

Potrivit ministrului, lumea este mai mare decât Europa și majoritatea globală dorește pacea: “Așa că nu trebuie să dăm crezare lumii politic și mediatice a mainstream-ului liberal din lumea transatlantică, pentru că ea încearcă să ne convingă că toată lumea gândește același lucru pe care noi îl spunem și auzim, sau pe care vrem să-l spunem și să-l auzim aici, în Europa și în regiunea transatlantică. Noi trăim aici, în Europa, prin urmare ne confruntăm în mod constant cu această ofensivă pe care adepții războiului o lansează împotriva noastră și cu această mare presiune la care ne supun cei pro-război. Nu vrem și nici nu putem să privim această situație cu ochii americanilor, rușilor, ucrainenilor, sau cu ochii Bruxelles-ului” - a mai spus Szijjártó.

Poziția pro-pace a Ungariei nu este doar poziția guvernului, ci și voința poporului, demonstrată de rezultatele alegerilor de anul trecut, a conchis șeful diplomației de la Budapesta.

Ileana Sandu

Lasă un comentariu