S-a semnat Acordul de sprijin pentru finalizarea Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă

Distribuie pe:

Dezvoltarea Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă este o investiție necesară viitorului României și va acoperi peste o treime din necesarul energetic estimat pentru anii 2030-2031, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă. Șeful Executivului a participat, vineri, la Palatul Victoria, la ceremonia de semnare a Acordului de sprijin pentru dezvoltarea Proiectului strategic național Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă.

“Ne aflăm într-un moment crucial pentru dezvoltarea sectorului energetic în România și, desigur, pentru producerea de energie din surse curate și nepoluante. Semnarea Acordului de sprijin pentru dezvoltarea proiectului strategic național Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă nu este doar un efort instituțional comun, ci reprezintă angajamentul ferm al statului român pentru ducerea la bun sfârșit a acestui proiect. Am convingerea că implicarea și susținerea autorităților române la cel mai înalt nivel sunt esențiale pentru continuarea proiectului de la Cernavodă și pentru finalizarea activităților pe care le implică cea de-a doua etapă de dezvoltare în calendarul estimat”, a declarat Nicolae Ciucă.

El a subliniat că Europa și întreaga lume sunt preocupate să asigure energia necesară cetățenilor și economiilor în condiții accesibile și prietenoase cu mediul, direcție de la care România nu face excepție.

Acesta a evidențiat, printre beneficiile sociale pe care le va aduce, extinderea capacității de producție la Cernavodă, menținerea a peste 20.000 de locuri de muncă într-un domeniu de top, pentru care România are experiență la cele mai înalte standarde.

El a adăugat că, alături de proiectul Unităților 3 și 4, dezvoltarea tehnologiei bazată pe reactoarele modulare mici va plasa România drept lider al energiei curate și sigure.

Totodată, premierul a subliniat faptul că România mizează în continuare pe sprijinul Statelor Unite ale Americii pentru dezvoltarea programului nuclear civil, unul din pilonii pe care se va consolida profilul energetic al țării noastre, în acord cu viziunea europeană de protejare a mediului și cu țintele de decarbonizare.

“Finanțarea americană de 4 miliarde de dolari și operaționalizarea deja realizată a simulatorului SMR de la Universitatea Politehnică București oferă în egală măsură resursele financiare necesare demarării primului proiect de acest tip, după cel din Statele Unite ale Americii, dar și acces la înaltă tehnologie pentru studenții români de azi, viitorii experți care vor opera aceste surse de producere a energiei”, a reamintit Ciucă.

În același context, șeful Executivului a punctat faptul că la fel de valoros pentru atingerea obiectivelor menționate este sprijinul european. (Agerpres)

Lasă un comentariu