Înțelepciunea, iubirea și... ȚARA

Distribuie pe:

* “ȚARA - Ridică-te și luminează în cuvânt/ sentimentele țării/ care te-a născut/ și ți-a dat viață, nu pentru tine,/ ci să i-o dai ei înapoi înmiit, - și care ți-a dat nume să-l porți,/ nu pentru tine,/ ci să-l înmulțești/ numind-o cu toate numele tale. Ridică-te și luminează în cuvânt/ sentimentele țării tale/ ca să-ți poată zice fiul tău/ și să poți să o numești pe ea/ «Casa ta»“.

Nichita Stănescu (1933-1983), poet, scriitor, eseist, membru al Academiei Române

***

* “Iubirea este legătura societății și înfrățirea întregii omeniri. Este baza fericirii și a bunăstării oamenilor și temelia tuturor virtuților. Este scara care îl ridică pe om la desăvârșire și-l arată cu adevărat chip și asemănare a lui Dumnezeu. În fiecare zi să cerem iubirea de la Dumnezeu; împreună cu iubirea vine și toată mulțimea bunătăților și a virtuților. Dăruiți lui Dumnezeu toată inima voastră încât să rămâneți în iubire. Iubiți ca să fiți iubiți de Dumnezeu și de alții. Pacea este darul dumnezeiesc care se dă din belșug celor care se împrietenesc cu Dumnezeu și împlinesc poruncile divine. Pacea este lumina care fuge de păcat, de întunerec, de faptele rele. Un păcătos niciodată nu are pace. Să vă luptați împotriva păcatului și să nu vă tulbure izbucnirea patimilor înlăuntrul vostru, pentru că dacă biruiți în lupta cu ele, ele s-au făcut pentru voi pricină, ocazie de bucurie și pace.”

Nectarie din Eghina (1846-1920), făcătorul de minuni din Eghina, a fost Mitropolit al Pentapolei (Libia), director al Seminarului Rizareios și întemeietor al Mănăstirii Sfânta Treime, în Insula Eghina. La vârsta de 20 de ani devine profesor în Insula Hios. În anul 1877 este hirotonit diacon și primește numele de Nectarie. În următorii trei ani se găsește la Atena pentru completarea studiilor preuniversitare. Între 1904-1907, construiește o Mănăstire de maici la Eghina, unde și-au găsit locul mulți săraci, orfani, lipsiți de ajutor. Moare în anul 1920, iar după 23 de ani, moaștele lui se găsesc în stare de bună mireasmă și sunt așezate în Mănăstirea Eghina, unde mii de oameni din toată lumea merg în pelerinaj și foarte mulți își găsesc alinare dorințelor lor. Sfântul Mitropolit Nectarie este unul din cei mai mari teologi ai începutului de secol XX, cu un nivel de pregătire academică de excepție. A scris foarte multe cărți, unele dintre ele sunt traduse și în limba română.

***

* “Un bătrân monah era bolnav de multă vreme și de multe zile nu putea să mănânce. Iar ucenicul lui a stăruit să-i facă o mâncare fiartă cu toate verdețurile, ca să mai prindă putere. ªi îndată făcând foc, a pus într-o oală cele necesare. ªi erau în chilie două vase: unul cu miere, altul cu ulei de cânepă, rânced, folosit pentru candelă. Ucenicul, voind să îndulcească puțin mâncarea, n-a luat aminte din care vas să ia și loc de miere a pus în oală ulei rânced și amar. Apoi s-a dus la bătrânul bolnav și l-a îndemnat să mănânce. Acesta mâncând și-a dat seama de greșeala ucenicului, dar a tăcut fără să zică nimic. Iar ucenicul stăruia: «Te rog mai mănâncă, căci bună mâncare ți-am făcut și cu miere am îndulcit-o. Iată, eu voi mânca împreună cu tine». ªi gustând, și-a văzut greșeala și s-a rugat de bătrân să-l ierte. Acesta i-a răspuns: «Nu te necăji, fiule, de cele întâmplate. Căci de-ar fi fost voia Domnului să-mi pui miere în mâncare, ai fi pus. Iar acum ce-a vrut Dumnezeu, aceea mi-a dat»“. Morala. “Să fim înțelepți ca șerpii și blânzi ca porumbeii” (Matei, 10, 16).

P.S. Baruh cap. 12, vers. 12-13: “Doamne, am păcătuit, am fost nelegiuiți, am fost nedrepți, în toate poruncile Tale; Întoarcă-se mânia Ta de la noi, că am rămas puțini întru neamuri unde ne-ai risipit”.

Cu dragoste creștină,

părintele ILIE

Lasă un comentariu