24 Iunie - sărbătoarea Iei, marcată la Muzeul Etnografic “Anton Badea” din Reghin

Distribuie pe:

Sâmbătă, 24 iunie, la ora 15.30, iubitorii portului popular sunt invitați la vernisajul expoziției “Cămașa cu ciupag - de la câmp la veșmânt”. Vor fi expuse mai multe cămăși cu ciupag, din zona Mureșului Superior, din patrimoniul Muzeului Etnografic, împreună cu fotografii de arhivă cu prelucrarea cânepii.

“Cămașa cu ciupag este un veșmânt care acoperă corpul, este un simbol ce reflectă viziunea asupra vieții și morții, și este, totodată, obiect de artă populară cu valoare estetică.

Asociate frecvent cu alte elemente din lumea satului, furca de tors, lada de zestre, acestea comunică mesaje diverse despre statutul social, despre ocazie, despre vârstă, zonă, prin decor, motive și cromatică. Purtând însemnele timpului și ale locului, exprimă esența celor care le-au creat.

O întreagă cunoaștere este transmisă prin intermediul procesului de creație a cămășii și a pieselor componente ale portului popular, în cadrul comunității tradiționale de tip clacă sau șezătoare. Aici se familiarizau tinerii cu secretele prelucrării fibrelor textile, inul, cânepa, și deprindeau tehnici de artă de țesut și cusut.

Cămașa cu ciupag, cămașa de tip ie, cămașa încrețită la gât este o componentă a costumului cel mai vechi care s-a purtat în Transilvania împreună cu catrințele cu trup vânăt. Realizată din in sau din cânepă, este o piesă de îmbrăcăminte care s-a purtat până la jumătatea secolului al XIX-lea, și ne transmite o parte din caracteristicile veșmântului vechi, tipic condițiilor de trai, de muncă, de climă specifice spațiului intercarpatic.

O seamă de invitați speciali vor fi prezenți la eveniment pentru a aduce în atenția noastră, încă o dată, frumusețea și originalitatea portului strămoșesc”, informează dna Roxana Maria Man, manager la Muzeul Etnografic “Anton Badea”.

Intrarea la evenimentul de sâmbătă este liberă, iar expoziția poate fi vizitată până la 30 iulie. (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu