Ne-am interesat pentru dumneavoastră - Încheierea căsătoriei

Distribuie pe:

Conform informațiilor oferite de Direcția Generală de Evidență a Persoanelor Mureș, căsătoria se poate încheia dacă viitorii soți au împlinit vârsta de 18 ani. În cazul unor motive temeinice, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani se poate căsători în temeiul unui aviz medical, cu încuviințarea părinților săi sau, după caz, a tutorelui și cu autorizarea instanței de tutelă în a cărei circumscripție minorul își are domiciliul.

În România este interzisă: încheierea unei noi căsătorii de către persoana care este căsătorită (bigamia); încheierea căsătoriei între rudele în linie dreaptă, precum și între cele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv. Pentru motive temeinice, căsătoria între rudele în linie colaterală de gradul al patrulea poate fi autorizată de instanța de tutelă în a cărei circumscripție își are domiciliul cel care cere încuviințarea. Instanța se va putea pronunța pe baza unui aviz medical special dat în acest sens; căsătoria între tutore și persoana minoră care se află sub tutela sa; căsătoria alienatului mintal și a debilului mintal; căsătoria între persoane de același sex. Căsătoriile dintre persoane de același sex încheiate sau contractate în străinătate, fie de cetățeni români, fie de cetățeni străini, nu sunt recunoscute în România. Parteneriatele civile dintre persoane de sex opus sau de același sex încheiate sau contractate în străinătate, fie de cetățeni români, fie de cetățeni străini, nu sunt recunoscute în România.

Declarația de căsătorie se face personal, de către viitorii soți, în scris, la S.P.C.L.E.P. sau, după caz, la primăria locului de domiciliu ori de reședință al unuia dintre ei. Căsătoria poate fi încheiată, prin excepție, în altă unitate administrativ-teritorială decât cea în a cărei rază teritorială domiciliază sau își au reședința viitorii soți, numai cu aprobarea primarului unității administrativ-teritoriale unde se încheie căsătoria.

Căsătoria se poate încheia și în afara sediului S.P.C.L.E.P. sau, după caz, al primăriei competente, cum ar fi grădinile publice, parcurile, muzeele și alte locuri în aer liber, la cererea viitorilor soți, cu aprobarea primarului.

Căsătoria se încheie după 10 zile de la afișarea declarației de căsătorie. Primarul unității administrativ-teritoriale unde urmează a se încheia căsătoria poate să încuviințeze, pentru motive temeinice, încheierea căsătoriei înainte de împlinirea termenului legal.

Dacă de la data depunerii declarației de căsătorie au trecut 30 de zile și căsătoria nu a fost încheiată ori dacă viitorii soți doresc să modifice declarația inițială, aceștia vor face o nouă declarație de căsătorie, preciza Codruța Sava, director general la Direcția Generală de Evidență a Persoanelor Mureș.

L.O.

Lasă un comentariu