Superlative românești

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) Cel mai înalt vârf montan din România (2.543 m altitudine), situat în Masivul Făgăraș din Carpații Meridionali. 2) Podul care traversează Canalul Dunăre - Marea Neagră din această comună constănțeană are o travee centrală cu o deschidere de 162 m, cea mai mare din țară - Oraș în județul Olt, în care se află Schitul Haiducilor, locul unde s-ar fi retras și călugărit haiducul Iancu Jianu. 3) Comună în județul Timiș, în care se găsește Mănăstirea Timișeni; sfinții pictați pe pereții bisericii țin în mână papirusuri cu maxime de învățătură duhovnicească - Oraș în Japonia. 4) Pasărea de pe blazonul Corvinilor - Oraș în județul Hunedoara, în al cărei areal se găsește Parcul Dinozaurilor, singurul geoparc din lume administrat de o instituție de învățământ superior, Universitatea din București. 5) “Serial List Veterbi Algorithm” (acronim) - “Muntele...”, arie naturală cu o diversitate floristică și faunistică ridicată, situată în arealul județelor Bihor și Sălaj - Ieșirea din Perth! 6) “Energy Information Administration” (acronim) - Al doilea cel mai mare baraj din România, situat pe cursul superior al râului Buzău; are 122 m înălțime și 570 m lungime și este realizat din pământ, piatră, steril și miez de argilă, fără ciment. 7) Periferii la Măcin! - Veche măsură de capacitate din Țările Române; baniță - Malurile Mureșului! 8) “European Club Association” (acronim) - Lac glaciar din salba Bucurei, situat în Masivul Retezat, la 1.910 m altitudine - Suburbie a orașului Tamale, Ghana. 9) Al doilea vârf montan din România (2.535 m altitudine), situat în Masivul Făgăraș din Carpații Meridionali - Comună în județul Sibiu, formată dintr-un singur sat, comuna cu cea mai mare suprafață din România (318,68 kmp). 10) Fata din Jina! - Cascadă în Munții Banatului din județul Caraș-Severin, declarată de către “The World Geography”, în anul 2013, cea mai frumoasă cascadă din lume. 11) Localitate componentă a orașului Cisnădie, județul Sibiu, în care se găsește cea mai veche biserică fortificată din România, construită din piatră.

VERTICAL: 1) Cea mai instabilă lună a anului din punct de vedere al temperaturii; minima absolută a fost de -16° Celsius, la vârful Omu, în anul 1940, iar maxima absolută de + 40,8° Celsius la Mărculești, județul Călărași, în anul 1950 - Masivul muntos din sud-vestul României pe care s-a amenajat cea mai lungă pârtie de schi din România. 2) În Togo! - Comună în județul Ilfov, pe aeroportul căreia a fost desfășurat, la 27 mai 2013, cel mai mare drapel din lume. 3) Oraș din județul Arad, primul în care au fost folosite tramvaiele cu cai ca mijloc de transport în comun - Comună în vestul județului Bacău, pe valea Trotușului, cu complexul Skigymes situat într-un peisaj mirific; are pârtii de schi, telescaune și pistă de bob. 4) Periferii la Diosig! - În Brad și Arad! 5) “Olde English Spelling Bee” (acronim) - Oraș în Delta Dunării, la gura de vărsare a canalului omonim în Marea Neagră, cel mai estic punct al României; este și orașul aflat la cea mai joasă altitudine din țară (3,50 m). 6) Codul Aeroportului Vaasa, Finlanda - Municipiu din centrul Transilvaniei, cu o Catedrală Evanghelică în care se află o orgă cu 78 de registre și 6.300 de tuburi, cea mai mare orgă din România și din sud-estul Europei. 7) Cetate în orașul cu aceeași denumire din județul Cluj, construită în stil renascentist, devenită una din cele mai vechi închisori din România; constituie primul exemplu în Transilvania al aplicării principiului arhitecturii militare renascentiste italienești - Periferii la București! 8) Indicativul auto al județului Alba - Continentul galben - “Joint Information Officer” (acronim). 9) Înlocuitor de cafea - Stațiune în apropierea orașului Beclean din județul Bistrița-Năsăud; situl arheologic omonim constituie una din cele mai importante monumente ale exploatării preistorice a sării din Europa. 10) Sat în comuna Bozioru, județul Buzău, în care se remarcă o serie de trovanți de dimensiuni mari, numiți “pietrele vii”, cu o vârstă de circa 6 milioane de ani - Sat în comuna Secusigiu, județul Arad, în care se găsește Mănăstirea Bezdin, de rit ortodox sârb, reconstruită între 1776 și 1781, în stil baroc. 11) Cel mai colorat oraș din România, considerat “Perla medievală a României”, municipiu situat în județul Mureș; are cea mai mare cetate medievală locuită fără întrerupere din Europa.

Dicționar: UMI, FUO, INA, VAA.

GH. HUZA

Dezlegarea careului “La munte”, apărut în 21 iunie 2023: POIANABRASOV, URICANI, BALA, CAP, RI, ORLAT, IS, LUNCA, ANR, O, RUJA, SETEA, AZUGA, O, VESD, S, GO, MIC, ATO, AG, JIU, UI, IR, AOA, TARCU, N, SIRNEA, T, CAE, ANA, ARIESENI, HARGHITABAI.

Lasă un comentariu