Clădirea din Gheorghe Doja nr. 9 are nevoie de reparații urgente

Distribuie pe:

Clădirea din strada Gheorghe Doja nr. 9, în care își desfășoară activitatea și redacția cotidianului nostru, va fi renovată dacă va fi aprobat proiectul de hotărâre de Consiliu Local inițiat de Primăria Târgu Mureș. Imobilul, unde funcționează și Poliția Locală, Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș, UDMR Mureș, publicația “Nepujsag”, precum și o serie de asociații și fundații, va beneficia de lucrări de renovare în valoare de 4.560.847,50 de lei. Conform proiectului, trebuie aprobate documentațiile pentru obiectivul de investiții “Lucrări de reparații șarpantă și învelitoare, reabilitare tâmplărie exterioară, zugrăveli și vopsitorii exterioare la imobilul situat pe str. Gheorghe Doja nr.9.” și de asemenea demararea procedurii pentru obiectivul de investiții “Servicii de proiectare faza DALI (inclusiv expertiza tehnică) pentru lucrările menționate mai sus. Obiectivul este reabilitarea învelitorii și șarpantei, restaurarea tâmplăriei exterioare, refacerea finisajelor de fațadă, precum și a elementelor de ancadrament și decor specifice, realizarea iluminatului arhitectural al construcției, în vederea redării “strălucirii și faimei” inițiale a clădirii, demnă pentru o clădire emblematică a municipiului Târgu Mureș.

Imobilul de pe Gheorghe Doja nr. 9, cunoscut și sub denumirea de “Casa Hangya” (Furnica), se află în administrarea Locativ SA, societate aflată în subordinea Consiliului Local Târgu Mureș. Reprezentanții societății susțin că “deși astăzi, imobilul este în proprietatea publică a Municipiului Târgu Mureș, construcția odată preluată nu a mai beneficiat de atenția și mentenanța cuvenită rangului și importanței acesteia. Ca rezultat al exploatării excesive, construcția prezintă semnele clare a degradării fizice și uzurii excesive”. Aceștia arată, în documentele înaintate executivului local și consilierilor locali, că “o deficiență majoră a construcției actuale este starea avansată de deteriorare a șarpantei și învelitorii, respectiv a tâmplăriei exterioare, iar ca o consecință directă a stării precare a acestor elemente este deteriorarea tencuielilor și zugrăvelilor exterioare. De asemenea, factorul timp și-a pus amprenta semnificativ asupra elementelor de placaj din lemn de la nivelul mansardei, asupra sistemului de jgheaburi si burlane”. Administratorii clădirii publice își doresc ca prin această investiție clădirea să revină la “strălucirea și faima inițială, demnă de o clădire emblematică a orașului”.

Specialiștii Locativ SA spun că în cazul nerealizării investiției, degradarea construcției va căpăta valențe ireversibile și foarte dificil de înlăturat. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu