Ucraina: Bilanțul atacului rusesc asupra unui restaurant: 8 morți și 56 de răniți

Distribuie pe:

Cel puțin opt persoane au fost ucise și 56 rănite într-un atac rusesc, marți, asupra unui restaurant popular din Kramatorsk, singurul oraș mare din estul Ucrainei controlat de Kiev, au anunțat miercuri serviciile de salvare, potrivit France Presse. Printre morți figurează trei copii, a indicat Serviciul de urgență de stat al Ucrainei pe Telegram. “Echipele de salvare scotocesc ruinele clădirii distruse și caută persoane care se află probabil sub dărâmături”, a adăugat acesta.

Lovitura a distrus restaurantul Ria Pizza, un local din centrul Kramatorskului, apreciat deopotrivă de jurnaliști și militari.

Potrivit poliției ucrainene, Rusia a tras două rachete sol-aer S-300 asupra acestei localități, cu 150.000 de locuitori înainte de război, care rămâne singurul mare oraș aflat încă sub control ucrainean în estul țării.

Trei personalități columbiene - celebrul scriitor Hector Abad, omul politic Sergio Jaramillo și jurnalista Catalina Gomez, corespondentă în Ucraina a cotidianului “El Tiempo” - au fost ușor rănite în timp ce luau masa în restaurant împreună cu scriitoarea ucraineană Victoria Amelina, potrivit unui comunicat semnat de Abad și Jaramillo.

Victoria Amelina, o romancieră de 37 de ani, ale cărei opere au fost traduse în engleză, germană și în mai multe alte limbi, “este în stare critică, fiind rănită la cap”, adaugă textul, publicat înainte ca bilanțul să se ridice la opt morți.

În afară de restaurant, mai multe apartamente, magazine, mașini, un oficiu poștal și alte câteva clădiri au fost avariate, potrivit parchetului ucrainean.

Un bucătar-șef într-o uniformă prăfuită, Ruslan, de 32 de ani, a explicat că “era destulă lume în restaurant” în momentul loviturii. Arătând cu degetul spre cer, el a adăugat: “Eu am avut noroc”.

Situat la vest de Bahmut, oraș devastat, scena celei mai lungi și sângeroase bătălii de la începutul invaziei ruse, Kramatorsk a fost vizat în mai multe rânduri de bombardamente rusești.

Cel mai sângeros atac a fost cel asupra gării din Kramatorsk, lovită în aprilie 2022, care s-a soldat cu 61 de morți și peste 160 de răniți, la câteva săptămâni de la declanșarea invaziei ruse și într-un moment în care o mulțime de civili încercau să părăsească orașul.

Important nod feroviar, Kramatorsk este de facto capitala regională după ce orașele Donețk și Lugansk au fost capturate de separatiști proruși susținuți de Moscova, în 2014. AGERPRES (sursa foto: Christina Katrakis)

Lasă un comentariu