Legea pensiilor speciale adoptată. Pensiile militare, considerate pensii speciale

Distribuie pe:

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, decizional, proiectul legii pensiilor speciale, după ce proiectul a trecut de Senat. Au fost înregistrate 209 voturi “pentru”, 27 “împotrivă” și 17 abțineri. Luni, Camera Deputaților adoptase acest proiect pentru a se reîntoarce la Senat pe motiv că mai multe amendamente aprobate “generau deosebiri majore de conținut juridic” față de forma adoptată anterior de Camera superioară. Senatul a aprobat miercuri aceste amendamente, iar proiectul a fost adoptat în aceeași zi, decizional, de Camera Deputaților.

Actul normativ vizează calcularea pensiilor de serviciu plecând de la vechimea în specialitate, reducerea procentului de calcul raportat la venitul obținut și alinierea stagiului de contributivitate minim la cel aplicat în sistemul public de pensii.

Proiectul se referă la pensiile speciale ale magistraților, militarilor, diplomaților, funcționarilor parlamentari, personalului Curții de Conturi, aeronautic.

Proiectul nu prevede desființarea acestor pensii, ci trecerea treptată, eșalonată, la pensii pe bază de contributivitate până în 2043, a precizat președintele comisiei, Adrian Solomon (PSD).

Printre cele adoptate, procurorii și judecătorii se vor putea pensiona până în 2028 în aceleași condiții ca până acum, adică indiferent de vârstă, dacă au 25 de ani vechime, și beneficiind de o pensie în cuantum de 80% din indemnizația brută și sporurile din ultima lună de activitate. De aceleași condiții de pensionare prevăzute de legile în vigoare vor beneficia și pensionarii militari, în următorii cinci ani. Totodată, pensiile mai mari de 4.000 de lei net vor fi impozitate cu 15%. Camera Deputaților este for decizional. (Agerpres)

Reacțiile magistraților și reprezentanților polițiștilor nu au întârziat să apară

Nemulțumiți de adoptarea acestei legi, reprezentanții magistraților și sindicaliștii din Poliția Română au dat publicității comunicate de presă prin care atrag atenția asupra pericolului pe care aceste noi prevederi legale îl reprezintă asupra celor două sisteme publice. Reacții au apărut și din partea lucrătorilor din penitenciare și a altor categorii vizate de aceste modificări legislative. În cele ce urmează vom prezenta reacția Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a SIDEPOL, unul din sindicatele polițiștilor și a Sindicatului Polițiștilor Europeni - EUROPOL.

Comunicat de presă CSM

Având în vedere adoptarea de către Senatul României a proiectului de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu, Consiliul Superior al Magistraturii își exprimă dezacordul față de maniera în care Parlamentul României a înțeles să se raporteze la autoritatea judecătorească, prin adoptarea de măsuri cu consecințe iremediabile asupra independenței justiției și statutului magistratului.

În procesul legislativ nu a existat un dialog instituțional onest între puterea legislativă și puterea judecătorească, în sensul că nu a fost solicitat un aviz real al Consiliului cu privire la forma adoptată a proiectului de lege.

Puterea legislativă a trimis Consiliului o altă formă a proiectului de lege, care a fost avizată favorabil cu observații prin Hotărârea plenului nr. 187 din 22.12.2022. Proiectul de lege adoptat astăzi a fost modificat succesiv în fața comisiilor Camerei Deputaților și Senatului, având o formă total diferită de cea avizată favorabil cu observații și introduce noi condiții care nu au fost supuse dezbaterilor și cu privire la care nu a fost emis avizul Consiliului Superior al Magistraturii. Astfel, proiectul de lege transmis inițial și adoptat de prima cameră sesizată - Senatul României, nu prevedea nicio condiție de vârstă pentru pensionare, ci doar reglementa vechimea minimă în profesie.

Prin lipsa unei cooperări loiale, Parlamentul României a ignorat principii constituționale, asumându-și generarea unor vădite consecințe negative la nivelul întregului sistem de justiție.

În calitate de garant constituțional al independenței justiției, Consiliul Superior al Magistraturii consideră că astfel de modificări legislative ar trebui să se bazeze pe un dialog autentic care să includă toate puterile statului pentru a găsi cele mai bune soluții pentru a asigura statul de drept, independența justiției și previzibilitatea legii. Biroul de Informare Publică și Relații cu Mass Media al CSM.

Comunicatul de presă al SIDEPOL Parlamentul României și-a trădat azi militarii și polițiștii țării”

În goana după banii Europei și disperați să puncteze îndeplinirea unor jaloane negociate de politruci fără vreo expertiză în domeniu, Parlamentul României și-a arătat, încă o dată, neputința de  a scoate pensiile militare din PNRR.

Acest program este un contract mascat de vânzare a țării, etapizat prin atingerea jaloanelor de distrugere treptată a fiecărui domeniu esențial care încă mai funcționa în aceasta țară.

Astfel, într-o obediență maximă față de stăpânii Europei, parlamentarii noștri nu și-au găsit tăria de caracter pentru a scoate familia ocupațională apărare, ordine publică și securitate națională din PNRR, din motivele arătate mai sus, preferând să o sacrifice în favoarea unor categorii privilegiate, de a căror teamă doar au coafat condițiile ce privesc pensionarea, embrion al acestor familii ocupaționale.

Așadar, la data de 28.06.2023, Senatul a votat proiectul de lege care modifica Legea 223/2015, iar Camera Deputaților a votat amendamentul  PLX 244/2023 prin care a modificat Legea 223/2015. Astfel, la art. III din legea adoptată astăzi, se dă posibilitatea colegilor care îndeplinesc condițiile de pensionare din Lg 223/2015, înainte de intrarea în vigoare a noii legi sau care au cel puțin 25 de ani vechime înainte de intrarea în vigoare a noii legi, să rămână în sistem până la 31.12.2028, perioadă în care se pot pensiona pe actualele condiții din Legea 223/2015, respectiv pe baza de calcul de 6 luni consecutive din ultimii 5 ani.

Celelalte modificări constau în faptul că:

* baza de calcul se va mări de la 6 luni la 12 luni consecutive alese din ultimii 5 ani, modificare care va intra în vigoare încă de la promulgarea modificărilor. Această nouă bază de calcul va funcționa până inclusiv în luna iunie 2024. Începând cu luna iulie 2024, perioada de calcul va crește cu câte o lună la 6 luni până în decembrie 2028, urmând ca la 31.12.2029 să se ajungă la 33 luni alese din ultimii 5 ani.

Din ianuarie 2030, perioada de calcul va deveni ultimele 34 luni, urmând să crească cu câte o lună la fiecare lună până în ianuarie 2043, când urmează să ajungă la ultimele 300 de luni (ultimii 25 de ani).

* începând cu anul 2031, va crește vârsta de pensionare an la an, urmând ca în anul 2035, vârsta de pensionare să ajungă de la 60 de ani la 65 de ani, vârstă din care se scade grupa (maxim 13 ani), rezultând că până la vârsta de 52 de ani nu mai pot înceta raporturile de serviciu prin pensionare.

* supraimpozitarea cu 15% a ceea ce depășește salariul mediu brut se va aplica doar la polițiștii pensionați în perioada 01.01.2016 - 13.09.2017.

În mod cert, va fi sesizată Curtea Constituțională cu privire la exercitarea controlului de constituționalitate, înainte de promulgarea modificărilor, iar dacă CCR va admite excepțiile, legea se va întoarce în Parlament pentru a fi remediate problemele identificate, situație în care se aplică prevederile actualei legi.

Dacă legea nu este atacată la CCR, aceasta ajunge la Președintele României, care fie o promulgă, fie o întoarce la Parlament pentru completări (situație în care se aplică prevederile actuale ale Legii 223/2015).

Organizația noastră sindicală a militat permanent pentru scoaterea pensiilor polițiștilor din PNRR, dar nu i-au interesat pe “dragii” noștri parlamentari de viitorul nostru și în loc să fie preocupați de faptul că polițiștilor nu li s-a aplicat Legea salarizării unitare, nu le-a fost actualizată norma de hrană decât pe hârtie, însă - de peste 5 ani - nu a fost pusă în plată, au fost interesați doar de a afecta și mai mult sistemul de ordine publică și siguranță națională. (SIDEPOL)

Sindicatul EUROPOL: Protest împotriva distrugerii sistemului de poliție. Se anunță un val masiv de pensionări și demisii

Creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani, în condițiile în care speranța medie de viață pentru un polițist operativ este de 58 de ani, va obliga Ministerul Afacerilor Interne să facă o achiziție și de sicrie pentru personalul propriu, pentru că polițiștii nu vor mai putea apuca să se bucure de acest drept.

Care sunt efectele imediate ale modificării legii pensiilor militare pentru MAI:

* val masiv de pensionări în rândul personalului, cel puțin 3.000-4.000 de polițiști vor solicita încetarea raporturilor de serviciu prin pensionare;

* creșterea numărului de demisii; numai anul trecut au demisionat 350 de polițiști, iar până la sfârșitul anului 2023, numărul acestora va fi aproape dublu față de cel al anului precedent.

* creșterea deficitului de personal la aproape 40.000, în condițiile în care numărul locurilor din școlile de poliție vor fi ocupate pe jumătate, iar angajările sunt blocate prin ordonanță de urgență;

* creșterea volumului de muncă în rândul personalului MAI, ceea ce va duce la crearea unor blocaje în soluționarea dosarelor, supraaglomerarea punctelor de trecere ale frontierei sau întârzierea intervențiilor în cazul apelurilor prin 112;

* pensionarea polițiștilor cu experiență va adânci deprofesionalizarea personalului MAI, personalul nou încadrat nemaiavând de unde învăța meserie;

Aceste modificări aduse legii pensiilor militare nu vor produce efecte negative numai în rândul angajaților din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, ci se va răsfrânge și asupra societății civile. Nu întâmplător, președintele Klaus Iohannis a afirmat că “România este un stat eșuat”, pentru că prin toate aceste modificări aduse legii pensiilor militare, și sistemul polițienesc va fi unul eșuat. Acesta nici nu a întreprins vreun demers pentru a evita această catastrofă ce va avea impact direct asupra siguranței cetățenilor țării pe care o conduce. (EUROPOL, 27 iunie 2023, cu ocazia protestului împotriva adoptării legii pensiilor speciale)

Lasă un comentariu