Numărul consumatorilor de droguri, în creștere puternică la nivel mondial între 2011 și 2021

Distribuie pe:

Numărul consumatorilor de droguri a crescut considerabil la nivel mondial în deceniul 2011-2021, arată cele mai recente date publicate de Biroul ONU pentru Droguri și Criminalitate (UNODC).

Raportul din 2023 privind situația drogurilor la nivel mondial, dat publicității duminică seara, indică faptul că numărul persoanelor care consumă droguri a crescut cu 23% în acest interval, ajungând în 2021 la 296 milioane față de 240 milioane la începutul deceniului.

UNODC consideră că doar jumătate din această majorare poate fi atribuită creșterii populației.

Raportul atrage atenția în mod special asupra creșterii consumului de droguri sintetice, precum metamfetamină, fentanil și o serie de substanțe chimice dezvoltate recent și care au ajuns pe piață. Producerea de droguri sintetice este ieftină, simplă și rapidă, observă autorii.

Potrivit documentului, autoritățile întâmpină dificultăți în urmărirea sectorului extrem de flexibil al traficului de droguri sintetice, întrucât acesta nu este legat de regiuni sau cicluri specifice de cultură, spre deosebire de heroină sau cocaină.

UNODC își exprimă îngrijorarea față de o creștere în ce privește producerea și traficul de droguri sintetice în Ucraina, în urma invaziei ruse.

Conform aceluiași raport, cultivarea de plante de coca și producția totală de cocaină au atins niveluri record în 2021, cel mai recent an pentru care sunt disponibile date, iar numărul total de consumatori a fost estimat la 22 milioane pentru același an.

“Lumea este marcată în prezent de o creștere prelungită în ce privește atât oferta, cât și cererea de cocaină, care se constată pe tot globul și este probabil să stimuleze dezvoltarea de noi piețe dincolo de zonele tradiționale.

Deși piața globală de cocaină continuă să fie concentrată în America și în Europa de Vest și Centrală (cu o prevalență foarte ridicată de asemenea în Australia), în termeni relativi se pare că cea mai rapidă creștere, chiar dacă pornind de la niveluri inițiale foarte scăzute, are loc pe piețe în dezvoltare identificate în Africa, Asia și Europa de Sud-Est”, se mai spune în raportul agenției ONU.

Lasă un comentariu