Mureș: Roboți de intervenție la incendii de proporții, care vor limita expunerea salvatorilor la riscuri, la ISU

Distribuie pe:

Conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Horea” al județului Mureș a prezentat presei, marți, noile autospeciale de intervenție la incendii și dezastre intrate în dotarea instituției, inclusiv o serie de roboți pentru intervenția la incendii majore, care vor limita expunerea salvatorilor la riscuri.

Potrivit inspectorului șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență”Horea” al județului Mureș, general de brigadă Călin-Ioan Handrea, între noutăți se regăsește autospeciala cu roboți, autospeciala de stingere cu azot, autospeciala frigorifică, cea pirotehnică, achiziționate în cadrul proiectului național Viziune 2020, pe POIM 2014-2020, și trei cisterne, două finanțate de Consiliul Județean Mureș și una de Municipiul Târgu Mureș.

“Veți avea ocazia să vedeți lucrând aceste autospeciale, mai ales pe cea cu roboți, care cred că prezintă un interes mai mare, având în vedere faptul că există doar patru astfel de autospeciale la nivel național. Am folosit-o doar la un exercițiu, săptămâna trecută. Eficiența acestei autospeciale constă în faptul că preia rolul unui om, al unui servant și faptul că nu expunem oamenii la risc, deci va fi utilizată în mod special la intervențiile la care există diverse tipuri de risc, acolo unde a-ți duce oamenii reprezintă un risc destul de însemnat, cum a fost, de exemplu, intervenția din februarie, de pe strada Mureșului (la un depozit inclusiv cu îngrășăminte chimice - n.r.). Ar fi fost foarte bună și era binevenită, dar atunci n-am putut-o utiliza pentru că încă nu o aveam în dotare. Să sperăm că nu o să fie nevoie de ea, dar, din păcate, viața ne arată că avem nevoie și diversitatea acestor intervenții e tot mai mare”, a declarat general de brigadă Călin-Ioan Handrea, într-o conferință de presă.

Autospeciala cu roboți, cu propulsie 6x4, poate atinge o viteză maximă de deplasare de 120 km/h, conține doi roboți cu motor electric, doi roboți cu motor termic, un lift hidraulic de descărcare a roboților, accesorii, stații de încărcare a bateriilor și alte echipamente, valoarea acesteia fiind de peste 6,9 milioane de lei.

La nivel național, astfel de autospeciale cu roboți au intrat în dotarea ISU Mureș, ISU București-Ilfov, ISU Brașov și ISU Iași.

Călin-Ioan Handrea a precizat că autospecialele de 10.000 l și cea de 4.000 l sunt utilizate pentru stingerea incendiilor cu hidrocarburi.

“Principiul de stingere al acestei autospeciale, ca și în cazul celei cu azot, e izolarea materialului combustibil de oxigenul din aerul atmosferic. Intervențiile acestor autospeciale pot să fie la benzinării, la o cisternă care e răsturnată și s-a aprins combustibilul sau alte tipuri de intervenții în care în general există carburant”, a precizat generalul.

Adjunctul inspectorului șef, maior Sorin Ciungan, a arătat că la nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență este în derulare proiectul Viziune 2020, pentru achiziționarea de tehnică, autospeciale, echipamente pentru creșterea capacității de răspuns a structurilor de intervenție din țară.

“Acest proiect a început în cadrul programului operațional de infrastructură mare 2014-2020, care are o prelungire de încă 3 ani, ceea ce înseamnă că la sfârșitul anului 2023 o să se încheie tot ce înseamnă achiziții. În cadrul acestui proiect s-au achiziționat, începând de la aparate izolante, la excavatoare, containere pe diverse tipuri de risc, până la elicoptere și șalupe. (...) Dar sunt autospeciale mai aparte, cum e cea cu pulbere, din care s-au achiziționat opt și s-au distribuit în județe, în funcție de tipurile de risc. Autospeciala cu roboți e alt tip de echipament - vorbim de autospeciale pirotehnice, frigorifice, întrucât avem în dotare și o tabără mobilă pentru sinistrați, în cazul în care avem nevoie să asigurăm cazarea persoanelor sau trebuie să intervenim la un dezastru natural”, a subliniat maiorul Sorin Ciungan.

Cât despre cisternele de alimentare cu apă de 8.000 l fiecare, achiziționate de Consiliul Județean Mureș și de Municipiul Târgu Mureș, acestea vor deservi Detașamentul Târgu Mureș, Detașamentul Reghin și Secția Sărmașu.

Plutonierul Andrei Tufă și plutonier adjutant-șef Raul Toduț au prezentat noile autospeciale intrate în dotarea ISU Mureș, făcând o demonstrație de intervenție cu unul dintre roboți. (Agerpres)

Lasă un comentariu