Ungaria respinge planurile Comisiei Europene de a acorda mai mulți bani Ucrainei - Viktor Orbán: “Ni se pare absurd și ridicol...”

Distribuie pe:

Ungaria respinge planurile Comisiei Europene de a acorda mai mulți bani Ucrainei și nu este dispusă să contribuie cu sume suplimentare pentru a finanța costurile crescute ale datoriilor UE, a declarat, vineri, prim-ministrul Viktor Orbán, la postul public de radio, notează Reuters.

Orbán, vorbind în preajma summitului UE de la Bruxelles, a spus că este o solicitare “ridicolă” a Comisiei ca Ungaria să contribuie cu mai mulți bani, de vreme ce Budapesta și Polonia nu au primit sume de la Fondul de redresare al UE, din cauza unor dispute vizând statul de drept.

Uniunea Europeană va oferi Ucrainei un ajutor de 50 de miliarde de euro (54,30 miliarde de dolari) pentru 2024-2027, a declarat președintele blocului comunitar pe 20 iunie. Decizia vine după o revizuire a bugetului comun al UE pentru 2021-2027, care a fost epuizat din cauza COVID-19. Pandemia, războiul din Ucraina, criza energetică, inflația ridicată și ratele dobânzilor au dublat, de asemenea, costurile serviciului datoriei (capacitatea debitorului de a-și onora datoria la scadență - n. n.).

“Un lucru este clar, noi, ungurii... nu vom da mai mulți bani Ucrainei până când nu vor spune unde s-au dus fondurile anterioare, în valoare de aproximativ 70 de miliarde de euro”, a spus Orbán.

“Și ni se pare cu totul ridicol și absurd să contribuim cu mai mulți bani pentru a finanța costurile serviciului datoriei unui împrumut din care încă nu am primit fondurile pe care suntem îndreptățiți să le obținem”.

Ungaria și Polonia sunt singurele țări membre ale UE care au rămas în urmă în privința obținerii fondurilor de redresare, pe care Comisia le-a blocat din cauza acuzațiilor potrivit cărora guvernele naționaliste ale celor două țări dăunează democrației și statului de drept. Orbán a declarat că nu există aproape nicio șansă ca statele membre ale Uniunii Europene să aprobe aceste planuri financiare și că va începe o “luptă lungă”.

Săptămâna trecută, liderii UE au declarat că își vor asuma angajamente pe termen lung pentru a consolida securitatea Ucrainei, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a îndemnat să înceapă să lucreze la o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei, notează sursa citată. (reuters.com/world/europe/hungary-opposes-eu-plan-grant...) (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu