Regele Olandei a prezentat scuze pentru implicarea țării sale în comerțul cu sclavi

Distribuie pe:

Regele Willem-Alexander a prezentat sâmbătă scuze oficiale pentru implicarea istorică a țării sale în sclavie, transmite AFP. “Astăzi, stau în fața voastră în calitate de rege și membru al guvernului. Astăzi, vă prezint scuzele mele personal”, a declarat Willem-Alexander, cu prilejul unui eveniment ce marchează anual sfârșitul sclaviei. “Comerțul cu sclavi și sclavia au fost recunoscute drept crime împotriva umanității”, a adăugat el.

“Regii Casei de Orania (din care descinde monarhul actual, n.red.) nu au făcut nimic pentru a-l împiedica. Astăzi, cer iertare pentru această inacțiune”, a spus Willem-Alexander într-un discurs rostit în Oosterpark din Amsterdam și transmis în direct la televiziunea națională.

El a spus că rasismul rămâne o problemă în societatea olandeză și că nu toți olandezii vor fi de acord cu scuzele sale.

Odată cu mișcarea Black Lives Matter în SUA, Țările de Jos s-au lansat într-o dezbatere adesea dificilă cu privire la trecutul colonial care le-au făcut unul din statele cele mai bogate din lume.

Potrivit unui raport comandat de Ministerul de Interne și

publicat în iunie, coloniile au adus familiei regale, între 1675 și 1770, echivalentul actual a 545 milioane de euro, într-o epocă în care sclavia era foarte răspândită.

Strămoși ai regelui actual au făcut parte dintre cei mai mari beneficiari a ceea ce este descris în raport ca o “implicare deliberată, structurală și durabilă” în sclavie.

Prim-ministrul Mark Rutte a prezentat în decembrie scuzele oficiale ale guvernului pentru rolul statului olandez în 250 de ani de sclavie, pe care l-a calificat drept “crimă împotriva umanității”.

Sclavia a contribuit să finanțeze “secolul de aur” olandez, perioadă de prosperitate grație comerțului maritim în secolele al XVI-lea și al XVII-lea. Istoricii apreciază că negustorii olandezi au transportat peste o jumătate de milion de africani luați în sclavie către Americi, mai ales în Brazilia și Caraibe. Toți atâția sau chiar mai mulți asiatici au fost făcuți sclavi în Indiile de Est, Indonezia de astăzi.

La apogeul imperiului lor colonial, Provinciile Unite, ce poartă astăzi numele de Țările de Jos, dețineau colonii precum Surinam, insula Curaçao din Caraibe, Africa de Sud și Indonezia, unde Compania olandeză a Indiilor de Est a avut sediul în secolul al XVII-lea.

Sclavia a fost abolită oficial în Surinam și în alte teritorii deținute de olandezi, la 1 iulie 1863, însă nu a luat sfârșit cu adevărat decât în 1873, după o perioadă de “tranziție” de 10 ani. (Agerpres)

Lasă un comentariu