Proiect de 10 milioane de euro câștigat de echipa condusă de dr. Theodora Benedek

Distribuie pe:

Dr. Theodora Benedek, șefa Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu Mureș, a anunțat, pe pagina sa oficială de Facebook, câștigarea unei finanțări de 10 milioane de euro prin programul Horizon Europe al UE, pentru un proiect de cercetare a unor metode personalizate în tratamentul accidentului vascular cerebral (AVC) legat de fibrilația atrială.

“Comisia Europeană a anunțat astăzi (marți - n.r.) că proiectul «Health virtual twins for the personalised management of stroke related to atrial fibrillation», pe care l-am depus în martie, a fost selectat pentru finanțare prin programul Horizon Europe al UE. În consorțiul proiectului, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie «George Emil Palade» din Târgu Mureș este partener cu 19 centre de excelență, universități și companii de cercetare, din 9 țări europene. Proiectul, în valoare de 10 milioane de euro, își propune să identifice metode personalizate de prevenție și tratament al stroke-ului la pacienții cu fibrilație atrială, pornind de la crearea unui «geamăn digital virtual» al pacientului”, a transmis dr. Theodora Benedek.

Ea a mai arătat că după proiectul DISCHARGE, acesta “acesta este al doilea proiect de cercetare de mare anvergură, finanțat de Comisia Europeană, pe care echipa coordonată de mine îl câștigă și îl derulează prin Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) «George Emil Palade» din Târgu Mureș”.

Conform Agerpres, proiectul DISCHARGE a fost coordonat de Universitatea din Berlin/Spitalul Charité și a demonstrat că Angio Computer Tomografia Cardiacă poate fi o alternativă neinvazivă la cateterismul cardiac pentru pacienții cu suspiciune de boală coronariană. În România, studiul clinic a fost coordonat de către prof. univ. dr. Theodora Benedek, șefa Clinicii de Cardiologie a SCJU Târgu Mureș, profesor la UMFST Târgu Mureș, cea care a coordonat centrele participante din Europa de Est. La studiul realizat și publicat în New England Journal of Medicine (NEJM) au contribuit și alți patru medici cardiologi din Târgu Mureș. Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu