Ploile torențiale au făcut prăpăd pe Valea Gurghiului și Valea Beicii

Distribuie pe:

Conform unei informări a ISU Mureș, ca urmare a precipitațiilor abundente și a incidenței codului portocaliu la nivelul zonei de nord-vest a județului Mureș, marți seară, în Dispeceratul Integrat 112, s-au înregistrat 11 apeluri care au semnalat inundații la nivelul infrastructurii, curților, gospodăriilor și subsolurilor unor locuințe din localitățile Urisiu de Sus, Urisiu de Jos, Ibănești, Șerbeni, Isticeu, Orșova și Sânmihaiu de Pădure.

Echipajele de intervenție, formate din 25 de pompieri militari din cadrul a 3 subunități de intervenție și Grupa Operativă a ISU Mureș, cu 2 autospeciale de stingere, 2 microbuze, 3 autospeciale de primă intervenție și comandă, 3 motopompe remorcabile, 5 motopompe transportabile și o motopompă submersibilă, au intervenit în această noapte pentru evacuarea apei din gospodăriile afectate de inundații, decolmatarea de șanțuri, respectiv pentru înlăturarea efectelor negative produse. De asemenea, în zonele afectate au intervenit și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență ale comunelor Ibănești, Hodac și Gurghiu, cu mijloacele din dotare.

Primarul comunei Ibănești, Dan Vasile Dumitru, a anunțat ieri faptul că “ploile abundente din această noapte (marți spre miercuri - n.r.) au provocat pagube importante în comună, cu drumuri distruse și gospodării inundate. Azi-noapte s-a intervenit de urgență, iar în prezent se lucrează în continuu, pentru ca drumurile grav afectate să fie făcute practicabile. Cele mai grave probleme: Gropi, Pietroasa”.

La rândul său, primarul comunei Gurghiu, Laurențiu Boar, a transmis, ieri, populației afectate un mesaj prin care le solicita să depună la primărie informații cu privire la pagubele suferite. “În atenția locuitorilor din localitățile Orșova, Orșova Pădure și Comori: în urma fenomenelor meteorologice (ploi abundente, torențiale) care au produs pagube însemnate, atât pe domeniul public, cât și privat, vă rugăm ca pe parcursul zilei de astăzi (ieri - n.r.) să depuneți la sediul Primăriei Gurghiu sesizare în scris și poze, dacă este posibil, cu pagubele provocate. Toate sesizările trebuiesc înregistrate și trimise astăzi la ISU Mureș, aceștia din urmă se vor deplasa pe teren împreună cu personal din cadrul primăriei Gurghiu, urmând a constata pagubele produse, existând astfel posibilitatea de a fi despăgubiți”.

Și ieri, județul Mureș s-a aflat sub amenințarea unui cod portocaliu de ploi torențiale, astfel că autoritățile au rămas în alertă.

“Suntem alături de mureșenii de pe Valea Gurghiului și Valea Beicii, ale căror gospodării au fost afectate de inundații. Autoritățile sunt la datorie, gata să intervină și în următoarele ore, având în vedere incidența codului portocaliu.

Echipele ISU Mureș, Apele Române și primăriile sunt în dispozitiv pentru a interveni la fiecare solicitare. Facem toate demersurile pentru a sprijini primarii, acolo unde avem afectate obiective de infrastructură, dar și persoanele ale căror gospodării au fost inundate. Ca și până acum, am solicitat instituțiilor o mobilizare eficientă pe organizarea comisiilor mixte care vor evalua pagubele”, a declarat, ieri, prefectul județului Mureș, Mara Togănel.

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu