Dascăli mureșeni: Burian Violeta

Distribuie pe:

S-a născut în ziua de 10 martie a anului 1946, în localitatea Rușii-Munți, județul Mureș. Părinții dânsei au fost cadre didactice în această localitate binecuvântată. Tatăl său, Dănilă Stupar, rămas în memoria elevilor drept “Deni”, a fost învățător de excepție, dedicat trup și suflet satului, școlii și oamenilor trăitori ai acestor locuri, pentru care ridicarea prin cultură era dezideratul întregii sale activități (la clasă și extrașcolară).

A început să învețe la Școala din Rușii-Munți, unde a făcut primele 4 clase, continuând apoi studiile ciclului gimnazial (clasele V-VII) la Liceul “Unirea” din Târgu-Mureș, urmate de cele ale Liceului “Petru Maior” din Reghin (clasele VIII-XI), unde a fost colegă de clasă cu Burian Ioan, cel care îi va deveni tovarăș de viață și de activitate didactică. În perioada 1964-1967 a frecventat cursurile Facultății de Filologie, secția limba și literatura română - istorie, din cadrul Institutului Pedagogic de 3 ani din Târgu-Mureș, iar la absolvirea acestora a fost repartizată ca profesoară de Limba și Literatura Română-Istorie la Școala Generală din Vătava. După un an, în 1968, a fost transferată la Școala Generală din Rușii-Munți (actuala Școală Gimnazială “Dănilă Stupar”), unde a desfășurat o activitate didactică meritorie, predând istoria timp de 35 de ani, până în momentul pensionării (2003), plus 3 ani de prelungire, vechimea totală în învățământ fiind de 39 de ani.

Preocuparea principală ca dascăl a fost, înainte de toate, perfecționarea științifică și metodică, care să o ajute la obținerea de performanțe la catedră. Astfel, în perioada 1967-1980), a obținut, la Universitatea “Babeș-Bolyai” din Cluj, gradele didactice (definitivatul, gradul II și gradul I), susținând în anul 1980 lucrarea metodico-științifică cu tema “Urme arheologice descoperite pe raza comunei Rușii-Munți”.

Datorită calităților sale de bun organizator și manager i s-au încredințat funcții de conducere, pe care le-a onorat cu cinste. Mai întâi, în perioada 1968-1983 a ocupat funcția de președinte al Consiliului comunal al Organizației Pionierilor, iar apoi, în continuare până în anul 2003, a fost director coordonator al școlilor de pe raza comunei Rușii-Munți.

În toată perioada activității sale s-a implicat cu multă pasiune în munca la catedră, dar și în activitățile extrașcolare cu elevii și cu tineretul din sat. A coordonat mulți ani la Rușii-Munți un cerc de istorie cu elevii claselor V-VIII, pe care i-a îndrumat să adune obiecte vechi din comună. În 1970 a amenajat o expoziție etnografică ce cuprindea peste 200 de piese, expuse în două săli de clasă, fiind ajutată și îndrumată în realizarea acestei munci de către Anton Badea, directorul Muzeului Etnografic Reghin. Această expoziție a intrat în circuitul național, despre ea apărând articole în revista “România pitorească” și ziarul “Steaua roșie” (Tg. Mureș). În 2005, această expoziție a fost mutată la Casa de Cultură din Rușii-Munți.

Ca director de școală, a avut permanent în atenție buna pregătire profesională a sa și a celorlalte cadre didactice, sprijinindu-le și îndrumându-le să obțină gradele didactice II și I, să se perfecționeze mereu în vederea obținerii de rezultate frumoase în munca la catedră, fiind și metodist al Inspectoratului Județean Mureș, specialitatea istorie. A avut în vedere permanenta îmbunătățire și sporire a bazei materiale a școlilor și grădinițelor comunei Rușii-Munți. Pentru activitatea didactică desfășurată a avut de 3 ori gradație de merit, iar în 2018, pensionară fiind, a fost invitată la “Gala Educației Mureșene”, unde i s-a înmânat “Diploma de Excelență” și Distincția “Ieronim Puia” pentru contribuția adusă la dezvoltarea învățământului mureșean.

În plan familial are o viață fericită. S-a căsătorit în anul 1968 cu distinsul profesor de matematică, Ioan Burian. Au împreună un băiat de excepție. Fiul lor, Claudiu Burian, este dr. inginer la EON GAZ Târgu-Mureș, căsătorit cu învățătoarea gr. I, Ioniță Ludmila. Doamna Violeta Burian își duce în liniște viața de pensionar în Rușii-Munți, mulțumită în suflet de ceea ce a realizat în viață, dar mai ales că nepotul lor, Burian Victor Ioan, este student în anul VI la Facultatea de Medicină a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu-Mureș.

A fost și rămâne unul dintre cadrele didactice marcante ale învățământului mureșean.

Profesor GHEORGHE DĂRĂBAN

Lasă un comentariu