2023 - Anul Iuliu Maniu

Distribuie pe:

Pentru celebrarea vieții, personalității și martiriului marelui om politic Iuliu Maniu împotriva instalării comunismului în România, se instituie anul 2023 ca Anul Iuliu Maniu. Decizia este prevăzută în Legea nr. 195/2023, publicată în Monitorul Oficial nr. 608, din 3 iulie a.c.

Cu acest prilej, se vor organiza evenimente educaționale, politice, diplomatice sau culturale dedicate contribuției marelui om politic la unitatea, modernizarea și democratizarea României.

Parlamentul, Administrația Prezidențială, Guvernul, autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și instituțiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora, Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radiodifuziune pot aloca fonduri din bugetele proprii pentru a organiza sau sprijini logistic și financiar manifestările educaționale, politice, diplomatice sau culturale.

*

Potrivit wikipedia, Iuliu Maniu, născut în 8 ianuarie 1873, în Șimleul Silvaniei, județul Sălaj, a fost un politician român, greco-catolic, și deputat român de Transilvania în Dieta de la Budapesta. A participat la Marea Unire de la Alba Iulia din 1918, a fost președinte al Partidului Național Țărănesc și de trei ori prim-ministru al României, între anii 1928 și 1933.

Pentru că s-a împotrivit instalării comunismului în România, în 14 iulie 1947, a fost arestat și judecat pentru “înaltă trădare”, fiind condamnat la închisoare pe viață.

Iuliu Maniu s-a stins din viață la 5 februarie 1953, în penitenciarul din Sighet. În data de 12 noiembrie 1998, Curtea Supremă de Justiție a dispus reabilitarea lui Iuliu Maniu și a înlăturat pedeapsa complementară a confiscării averii. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu