Superlative geografice

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) Fluviul american cu cele mai multe modificări ale cursului; este și al patrulea cel mai lung fluviu din lume. 2) Vulcan complex din insula Honshu, Japonia, vulcanul cu cele mai multe erupții din lume în epoca contemporană - Oraș antic în regiunea Mandalay, Myanmar din Asia de sud-est, în care între secolele al XI-lea și al XIII-lea s-au construit 10.000 de temple, 1.000 de stupe (morminte) și 3.000 de mănăstiri, cu o arhitectură magnifică a construcțiilor, din care 2.200 clădiri au supraviețuit până în prezent. 3) Sigla oficială a celui mai mare stat din America de Nord, în care se găsește Valea Morții, parte a Deșertului Mojave, locul în care s-a înregistrat cea mai ridicată temperatură de pe Glob pe termen lung - Intrarea în Kuwait! - Denumirea a peste 100 de strâmtori din nordul Europei. 4) Puse în inel! - Regiune în sud-estul Rusiei, în care se înregistrează cea mai mare anomalie magnetică de pe Terra - În Laos! 5) Cel mai nordic punct locuit permanent de pe Glob, situat pe insula Ellesmere, la 817 km de Polul Nord, de fapt o bază militară canadiană - Cântec național 6) Clădire mare, medievală, cu turnuri și creneluri - În Caen! 7) În centru la Deta! - Periferii la Kursk! - Construcție de apărare, cea mai mare și cunoscută fiind în China.

8) “All American Youth Activities” (acronim) - Nume generic dat marilor întinderi de apă adânci și sărate de pe suprafața Pământului. 9) Masiv muntos la granița dintre Columbia și Venezuela, în care se găsește o cascadă cu înălțimea de 820 m, una din cele mai înalte din lume - Cel mai mic stat al Indiei după suprafață și totodată cel mai bogat. 10) Denumirea celui mai mare Meteorit descoperit pe Terra, în Namibia și totodată cea mai masivă bucată de fier natural cunoscută - Dormitorul domniței. 11) Fâșie de uscat ce aparține Mexicului și care, cu cei 200 km lățime, constituie cel mai larg istm de pe Terra; desparte Golful Mexic de Oceanul Atlantic.

VERTICAL: 1) Vulcan inactiv din Insulele Hawaii, care reprezintă cel mai înalt munte măsurat de la baza submarină, rezultând o înălțime de 10.200 m (2 cuv.) - Horia Tecău. 2) Localitate în Franța - Lac de apă dulce în Munții Sierra Nevada, SUA, cel mai mare lac alpin din America de Nord. 3) Limbă în Vanuatu - Puse la rece! - Indicativul auto al județului Bihor. 4) Indicativul auto al județului Satu Mare - Vulcan în Indonezia, vulcanul cu cea mai puternică și catastrofală erupție din istorie; a creat un tsunami înalt de 40 m și a cauzat 36.000 victime. 5) Capitala Iakuției din Federația rusă, cel mai mare oraș construit pe permafrost continuu. 6) Oraș-stat antic sumerian, primul mare oraș dintre fluviile Tigru și Eufrat - Țară arabă cu capitala la Muscat, clasată în 2010 ca fiind națiunea cu cel mai mare progres în ultimii 40 de ani. 7) Indicativul auto al județului Sibiu - Canal situat în Egipt, între Marea Mediterană și Marea Roșie, lung de 193 km, canalul cu cel mai mare trafic maritim din lume - Nu acesta. 8) “International Association of Sport Kinetics” (acronim) - Golf și vale în Croația - Ieșirea din Kosice! 9) “Perm State University” (acronim) - Numele bisericilor purtătoare de relicve de pe Insula Ceylon și din India. 10) Important canal din America Centrală, canalul cu cel mai mare sistem de ecluze din lume - Cel mai mare canal-tunel navigabil de transport maritim din lume, construit în Franța, prăbușit în prezent; lega orașul Marsilia de fluviul Ron. 11) Țară insulară din Asia de sud-est, cu capitala la Jakarta, formată din 17.508 insule, cel mai mare arhipelag din lume.

Dicționar. ISSEL, LIM, DAGOP.

GH. HUZA

Dezlegarea careului “Gala umorului”, apărut în 1 iulie 2023: TWAIN, GORES, UEL, OM, RODH, RILKE, OBBIA, NNEE, J, EASW, EINSTEIN, O, RN, HUGO, ZNG, GU, T, ALI, U, HEPBURN, DOI, ORWELL, KANT, P, AC, RUDNER, ELY, CONNERY.

Dezlegarea careului “Personalitățile lumii”, apărut în 5 iulie 2023: CAROLCELMARE, EM, BUDDHA, AL, ZAPATA, PRODI, ANAMI, R, ISUS, R, RA, LENAU, A, SE, LANE, BAB, CO, FO, ARSENE, OLA, TEN, T, AT, ROSS, L, PEF, A, EMH, XENOFON, SO, BONAPARTE, INDIRAGANDHI.

Lasă un comentariu