“Inelul de Solidaritate” va asigura Ungariei mai mult gaz din România

Distribuie pe:

De la 1 octombrie, până la 300.000 de metri cubi de gaze naturale vor putea ajunge în Ungaria din România, în loc de 280.000 de metri cubi pe oră, cât este în prezent. Investiția care a făcut posibil acest lucru a avut loc în cadrul unei cooperări între operatorii de sistem din Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia, informează Világgazdaság, citată de Hungary Today.

Ca urmare a optimizării comune a sistemului de transport între Transgaz S.A. din România și FGSZ Zrt. din Ungaria (furnizori de gaze naturale), capacitatea tehnică a punctului de trecere a frontierei Csanádpalota pentru transportul de gaze naturale din România în Ungaria va crește de la 280 de mii, cât este în prezent, la 300.000 de metri cubi pe oră, începând cu 1 octombrie 2023.

Demersul este considerat de operatorii de sisteme de transport drept un prim pas important al inițiativei “Inelul de Solidaritate”, care urmărește să ofere capacități sporite de transport pentru sursele alternative de gaze naturale ce vin dinspre sud către regiunea Europei Centrale și de Est, prin cooperare strânsă și dezvoltarea progresivă a operatorilor de sistem din Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia, notează sursa citată. (“Inelul de Solidaritate” este Memorandumul de înțelegere încheiat în aprilie, la Sofia, între Azerbaidjan, Bulgaria, Slovacia și România, având ca scop dezvoltarea livrărilor de gaze din Azerbaidjan către Europa de Sud-Est și parțial, către Europa Centrală, utilizându-se infrastructura de transport deja existentă. Se are în vedere ca gazul azer, care intră în Europa prin Turcia, să fie distribuit în Grecia, Italia, Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia, dorindu-se extinderea rutelor de transport și a interconexiunilor existente, obiectivul fiind obținerea independenței față de gazul rusesc - n.n.).

În 2021, direcția transportului de gaze în Ungaria s-a schimbat semnificativ față de deceniile precedente. Ruta tradițională de aprovizionare Ucraina-Ungaria a fost completată cu livrări din Serbia, se arată în cea mai recentă publicație comună a Oficiului pentru Energie și FGSZ pe această temă. La 1 octombrie nu existau contracte de gaz rusesc din Ucraina, dar importurile din România au crescut semnificativ de la sfârșitul lunii decembrie, iar gazele vin și din Croația. (hungarytoday.hu/more-alternative-sources-of-gas-could -come-from-the-south/)

UE se arată gata să susțină și să finanțeze o infrastructură care va primi gaze prin conducta Turkstream, la care Rusia deține o cotă de 50%, fără a exista nicio garanție că gazul care va intra în Europa de Sud-Est nu va fi, de fapt, gaz rusesc, dar “rebotezat” de Turcia ca fiind dintr-o altă sursă, notează presa de la Atena, citată de economedia.ro.

Ileana Sandu

Lasă un comentariu