Proteste ale funcționarilor de la ANAF și de la Casa de Asigurări de Sănătate

Distribuie pe:

Angajații ANAF vor protesta mâine și poimânie, în fața Ministerului Finanțelor, solicitând indexarea salariilor cu rata inflației, introducerea sporurilor în salariul de bază și consultări reale pe tema noii legi a salarizării unitare, conform unui comunicat de presă dat publicității ieri de Federația Sindicatelor din Administrația Fiscală Solidaritatea. Sindicaliștii susțin că acest protest va fi ultimul înainte de declanșarea grevei de avertisment, și ulterior, a celei generale.

“Federația Sindicatelor din Administrația Fiscală Solidaritatea, reprezentativă la nivelul ANAF și a unităților subordonate acesteia, afiliată la Blocul Național Sindical, având în vedere faptul că solicitările anterioare ale acesteia au rămas fără niciun răspuns, va organiza în data de 13.07.2023, între orele 13 și 14, în fața Ministerului Finanțelor, un protest pentru a atrage atenția guvernanților, pentru ultima dată înaintea grevei de avertisment și a grevei generale, asupra solicitărilor membrilor noștri”, se arată în comunicat. Prima solicitare a angajaților din ANAF este ca în noua lege a salarizării unitare să se prevadă indexarea anuală a salariilor din ANAF și MF cu rata inflației. Alte solicitări sunt legate de elaborarea unui statut al personalului din ANAF și introducerea actualelor sporuri în salariul de bază.

Luni, angajații Casei de Asigurări de Sănătate Mureș s-au raliat protestului național și au întrerupt lucrul timp de două ore, pe motiv că salariile nu au mai fost majorate din anul 2017, în timp ce volumul de muncă a devenit din ce în ce mai mare.

“În spirit de solidaritate cu colegii noștri din întreaga țară, am hotărât să întrerupem activitatea astăzi, de între orele 10:00 și 12,00, având în vedere toate nemulțumirile acumulate de-a lungul timpului. E primul protest de anvergură, în sensul că e prima dată de 25 de ani de când e un protest concertat la nivel național, în sensul că toate casele, toți angajații din toate casele județene, inclusiv Casa Națională, au hotărât întreruperea activității. Principalele revendicări ale noastre sunt sistemul de salarizare, în sensul că salariile noastre au rămas la fel din 2017. Suntem la același nivel de salarizare, în condițiile în care volumul de muncă, sarcinile de serviciu sunt din ce în ce mai multe și noi suntem din ce în ce mai puțini. Sunt foarte mulți colegi care nu fac față presiunii și volumului de muncă și au plecat”, a declarat președintele Sindicatului Solidaritatea din CAS Mureș, Alina Simionescu, citată de Agerpres.

Ea a mai spus că pe lângă plecările voluntare din sistem, din cauza salarizării deficitare, există, cel puțin la nivelul CAS Mureș, multe pensionări și persoane în concediu medical, nefiind nicio posibilitate de angajare a unor colegi noi.

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu