Ciolacu: Listarea la Bursă a Hidroelectrica, moment istoric pentru România

Distribuie pe:

Listarea la Bursă a celui mai mare producător național de energie, Hidroelectrica, reprezintă un moment istoric pentru România și un exemplu că performanța consolidată pe termen lung poate fi obținută și la societățile unde statul român este acționar majoritar, a declarat, miercuri, prim-ministrul Marcel Ciolacu.

 Șeful Executivului a participat, alături de președintele Senatului, Nicolae Ciucă, și guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la evenimentul de listare a companiei Hidroelectrica SA la Bursa de Valori București, organizat la BNR.

“Trăim astăzi un moment istoric pentru România - listarea la Bursă a celui mai mare producător național de energie, Hidroelectrica. Vorbim despre cea mai valoroasă companie din energie, un exemplu că performanța consolidată pe termen lung poate fi obținută și la societățile unde statul român este majoritar”, a afirmat Ciolacu. El a subliniat că pentru a ajunge la performanță trebuie să existe resursă umană de calitate, inteligență, seriozitate și profesionalism.

“Dacă ne uităm la provocările din ultimii 3-4 ani a fost și ceva în plus - o continuă adaptare la provocările economice, atât interne și regionale, cât și la contextul geopolitic internațional. Hidroelectrica a reușit să facă asta. De aceea, momentul de astăzi este chiar o confirmare a acestui succes”, a transmis premierul.

Potrivit acestuia, pe lângă rezultatele financiare, Hidroelectrica s-a angajat “în a servi direct interesele românilor”.

“A furnizat energie electrică la un preț corect, protejând cetățenii împotriva speculei și crizei energetice. Această abordare responsabilă și orientată către consumator a ajutat populația și a demonstrat că Hidroelectrica este o companie care înțelege așteptările și problemele românilor”, a completat el.

Conform șefului Executivului, “Hidroelectrica este și va rămâne o companie a românilor”.

“Vreau să clarific astăzi că Hidroelectrica este și va rămâne o companie a românilor. După listarea la Bursă, statul român își păstrează integral participația de 80%. Astăzi deschidem posibilitatea ca și cetățenii români și alți investitori instituționali să devină acționari și să se bucure de succesul și creșterea unei companii de succes. Este un pas esențial pentru a democratiza și a aduce această perlă energetică a țării mai aproape de cetățeni. Prin participarea ca acționari, românii pot beneficia direct de potențialul de dezvoltare al acestui mare producător energetic”, a menționat Marcel Ciolacu.

El a mai evidențiat că listarea la Bursă a Hidroelectrica aduce beneficii și economiei românești în general.

“Atragerea de capital extern în această listare va consolida poziția României și va susține dezvoltarea economică a țării. În plus, regulile stricte și transparența cerută de piața de capital vor impune un control mai riguros, care garantează responsabilitatea socială și de mediu. Astfel, resursele naturale vor fi protejate și utilizate într-un mod sustenabil și responsabil”, a susținut Ciolacu.

Guvernul va încuraja și va susține planul ambițios de dezvoltare a sectorului energiei verzi pe care Hidroelectrica îl are, a completat prim-ministrul, subliniind că aceste investiții vor reduce dependența energetică față de Rusia și vor consolida poziția României în privința securității energetice și asumării unui rol mai curajos de jucător regional.

“O companie care a susținut nu o dată peste 50% din consumul național de energie electrică, joacă astăzi un rol esențial în menținerea stabilității și securității energetice a întregii regiuni, mai ales în contextul războiului din Ucraina. Acest fapt a permis României să contribuie la susținerea Republicii Moldova, ajutorul nostru energetic fiind vital”, a explicat Marcel Ciolacu.

El a felicitat întreaga echipă care a gestionat proiectul listării la bursă a Hidroelectrica. (Agerpres)

Lasă un comentariu