Nomofobia - frica de a rămâne fără telefonul mobil, pe cale de a deveni o boală psihică

Distribuie pe:

Telefoanele mobile au devenit o parte omniprezentă a vieții moderne. Nu constituie doar o modalitate de comunicare, ci acționează și ca instrument de rețea socială, agendă personală, instrument de cumpărături online, calendar, ceas cu deșteptător și bancă mobilă. Deși sunt, fără îndoială, utile, unele cercetări sugerează că dependența excesivă de dispozitivele digitale poate fi o formă de dependență comportamentală.

Termenul “nomofobie” a fost inventat destul de recent pentru a descrie teama de a rămâne fără telefon. Aceasta include nu doar pierderea, uitarea sau deteriorarea telefonului, ci și situația de a te afla într-o zonă fără semnal. Este o preocupare tot mai mare într-o lume în care a fi mereu conectat pare mai important decât oricând. Atunci când oamenii își pierd telefonul, când mobilul lor rămâne fără baterie sau când se află într-o zonă fără acoperire celulară, ei au, adesea, sentimente de stres și anxietate sau chiar sentimente de frică sau panică.

Această teamă de a nu avea un dispozitiv mobil este adesea considerată un semn al utilizării problematice a dispozitivelor digitale, despre care unii experți consideră că poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale.

Utilizarea frecventă a telefonului mobil are potențialul de a provoca rezultate negative pe termen scurt, cum ar fi distragerea atenției, dar poate avea și consecințe pe termen lung, cum ar fi exacerbarea problemelor de sănătate mintală existente sau amplificarea unor dependențe comportamentale.

Nomofobia este o formă prescurtată a expresiei “no-mobile phone phobia” (fobia “fără telefon mobil”). Termenul a fost folosit pentru prima dată într-un studiu din 2008, comandat de Oficiul Poștal din Regatul Unit. Într-un eșantion de peste 2.100 de adulți, studiul a indicat că 53% dintre participanți au experimentat nomofobie și că această frică poate fi atât de puternică încât mulți oameni nu își închid niciodată telefoanele, nici pe timp de noapte sau în perioadele în care nu-și folosesc dispozitivele. Când au fost întrebați de ce nu-și închid niciodată telefoanele, 55% au menționat necesitatea de a păstra legătura cu familia și prietenii, 10% au spus că trebuie să fie conectați din motive de muncă și 9% au raportat că oprirea telefoanelor le-a creat anxietate.

Studiul a arătat că oamenii au fost adesea dispuși să-și întrerupă activitățile curente pentru a răspunde la un apel. Majoritatea (80%) au fost dispuși să răspundă la un apel în timp ce se uită la televizor, 40% ar răspunde la un apel în timp ce mănâncă și 18% ar fi dispuși să răspundă la telefon atunci când sunt în pat cu o altă persoană.

Deși cercetările asupra fenomenului sunt încă limitate, descoperirile disponibile sugerează că nomofobia este destul de răspândită. Un studiu efectuat de studenți din India a constatat că peste 22% dintre participanți au prezentat semne de nomofobie severă. Aproximativ 60% dintre cei care au luat parte la studiu au avut semne moderate ale afecțiunii.

Simptome. Fobia este un tip de tulburare de anxietate care se caracterizează printr-o frică irațională de un obiect sau de o situație. În acest caz, teama este de a rămâne fără telefon sau de a nu-l putea folosi dintr-un motiv sau altul.

Deși nomofobia nu este un diagnostic clinic, unele dintre simptomele care sunt identificate în mod obișnuit ca fiind legate de această frică includ:

* Incapacitatea de vă închide telefonul.

* Verificați, în mod constant, telefonul, pentru mesaje, e-mailuri sau apeluri pierdute.

* Încărcați bateria chiar și atunci când telefonul este aproape complet încărcat.

* Luați telefonul cu dvs., chiar și în baie.

* Verificați în mod repetat pentru a vă asigura că aveți telefonul asupra dvs.

* Teama de a fi fără Wi-Fi sau de a vă putea conecta la o rețea de date celulare.

* Vă faceți griji că se întâmplă lucruri negative și nu puteți chema ajutor.

* Renunțați la activități sau evenimente planificate pentru a petrece timp pe telefonul mobil.

Pe lângă simptomele emoționale și cognitive, oamenii pot prezenta și simptome fizice: respirație îngreunată, creșterea ritmului cardiac, transpirații, tremurături, senzație de slăbiciune, amețeli etc. În cazuri severe, aceste simptome de frică pot escalada într-un atac de panică.

Studiile au arătat că utilizarea frecventă sau compulsivă a telefonului mobil este legată de creșterea stresului, anxietății și depresiei. Utilizarea excesivă a telefonului a fost legată de o serie de efecte negative: anxietatea crescută, nemulțumire, comparația cu alții - în defavoarea propriei persoane - scăderea stimei de sine etc.

Utilitatea joacă un rol cheie în această teamă de a rămâne fără telefon. Smartphone-urile sunt capabile să facă atât de multe: oamenii își folosesc telefoanele pentru a păstra legătura, pentru a cerceta lucruri interesante, pentru a face afaceri, pentru a se organiza, pentru a împărtăși informații personale și chiar pentru a-și gestiona bani.

Deoarece apelează acum la telefoanele lor pentru atât de multe sarcini importante, poate că nu este surprinzător că oamenii se tem că nu au dispozitivele asupra lor: se pot simți separați și izolați de aspectele importante ale vieții lor, inclusiv de prieteni, familie, muncă, finanțe și informații.

Un studiu din 2014 publicat în Journal of Behavioral Addictions a constatat că studenții petrec până la nouă ore pe zi pe telefoanele mobile .

Cercetătorii sugerează că această utilizare constantă a telefonului mobil reprezintă un paradox al tehnologiei: oamenii sunt capabili să comunice, să adune informații și să socializeze, dar, în același timp, utilizarea telefonului mobil poate duce la o dependență care este atât restrictivă, cât și stresantă.

Institutul Național pentru Abuzul de Droguri pentru Adolescenți sugerează că această anxietate cauzată de lipsa telefonului mobil este mai frecventă la adolescenți și adulții tineri. Tinerii din această grupă de vârstă sunt în mare parte nativi digitali, adică s-au născut și au crescut în era tehnologiei digitale. Deoarece au avut experiență timpurie cu computerele, internetul și telefoanele mobile, aceste dispozitive sunt adesea o parte integrantă a vieții de zi cu zi.

Este important de reținut că, deși multe persoane raportează că simt anxietate sau teamă în lipsa telefonului, nomofobia nu este recunoscută oficial ca tulburare de Manualul de diagnostic și statistică al tulburărilor mintale (DSM-5) .

Acest tip de frică poate îndeplini criteriile pentru o fobie specifică situațională , în funcție de simptome și prezentare. Ea se caracterizează printr-o teamă nerezonabilă și excesivă și o reacție exagerată de frică, disproporționată în raport cu amenințarea reală.

Dacă aveți simptome de nomofobie sau dacă simțiți că utilizarea telefonului mobil vă provoacă probleme, discutați cu un profesionist în domeniul sănătății mintale. Deși nu există un tratament specific pentru nomofobie, terapeutul vă poate recomanda terapia de expunere, terapia cognitiv-comportamentală sau ambele pentru a vă aborda simptomele. În unele cazuri, medicul dumneavoastră vă poate prescrie un anumit tip de medicamente pentru simptomele de anxietate sau depresie pe care le experimentați.

Terapia cognitiv-comportamentală (TCC) este un proces care implică abordarea tiparelor de gândire negativă și irațională care contribuie la comportamentele dezadaptative. Terapeutul vă va ajuta să învățați să identificați aceste moduri de gândire și să le înlocuiți cu altele, mai realiste și mai raționale.

De exemplu, în loc să credeți că veți pierde ceva de o importanță vitală dacă nu vă verificați telefonul pentru mesaje la fiecare câteva minute, terapia vă va ajuta să înțelegeți că este posibil să nu pierdeți nimic, atâta timp cât verificați telefonul doar la anumite intervale.

Dacă credeți că aveți nomofobie sau simțiți că petreceți prea mult timp pe telefon, există lucruri pe care le puteți face pentru a gestiona mai bine utilizarea telefonului: evitați-l în anumite momente ale zilei, cum ar fi în timpul meselor sau la culcare¸lăsați-l într-o altă cameră în timpul meselor

sau când sunteți implicat într-o altă activitate; căutați alte activități care să vă distragă atenția - încercați să citiți o carte, să mergeți la plimbare, să practicați un sport etc.

Nomofobia este un fenomen în plină amploare, ca de altfel și alte temeri și dependențe comportamentale legate de utilizarea tehnologiei. Având în vedere cât de mulți oameni sunt dependenți de telefoanele lor mobile pentru serviciu, școală, știri, divertisment și conexiune socială, problema poate fi una foarte greu de depășit.

Oprirea completă a utilizării telefonului mobil nu este o soluție realistă, dar a învăța cum să stabiliți limite și restricții cu privire la cât de mult permiteți telefonului să vă controleze viața vă poate ajuta.

(https:verywellmind.com/nomophobia-the-fear-of-being-without-your-phone-)

Traducere și sinteză de ILEANA SANDU

Lasă un comentariu