Ucraina vrea ca utilizarea coridorului de cereale din Marea Neagră să continue și după retragerea Rusiei

Distribuie pe:

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, că trebuie făcut totul astfel încât coridorul prin care se exportă cereale prin Marea Neagră să continue să fie utilizat chiar și după ce Rusia și-a suspendat participarea, a declarat purtătorul său de cuvânt, citat de Reuters.

“Chiar și fără Federația Rusă, trebuie făcut totul pentru ca noi să putem folosi acest coridor în Marea Neagră. Nu ne este teamă”, a declarat purtătorul de cuvânt Serhii Nikiforov, citându-l pe Zelenski.

“Am fost contactați de companii și armatori. Au spus că sunt pregătiți, dacă Ucraina îi lasă să treacă, iar Turcia va continuă să îi lase să treacă, atunci toată lumea este pregătită să continue furnizarea de cereale”, a spus Zelenski, conform aceluiași purtător de cuvânt.

“Au fost două acorduri: unul între Ucraina, Turcia și ONU, iar altul între Rusia, Turcia, ONU. Prin urmare, când Rusia spune că își suspendă participarea, ea încalcă acordurile cu secretarul general al ONU Guterres și cu președintele Erdogan. Nu cu noi. Noi nu am avut niciun acord cu ei”, a subliniat Volodimir Zelenski, citat de Unian.

Președintele Zelenski a ordonat Ministerului de Externe ucrainean să pregătească o notă oficială adresată ONU și Turciei, cerându-le să precizeze dacă ar fi dispuse să meargă înainte cu partea lor de înțelegere.

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, care se află la New York în această săptămână pentru a participa la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, a îndemnat Rusia să înceteze “să joace jocurile foamei”.

“Rezultatul imediat al neprelungirii acordului va însemna că prețurile cerealelor din întreaga lume vor crește, iar oamenii din cele mai vulnerabile regiuni ale Asiei și Africii le vor resimți, iar acesta va fi rezultatul acțiunilor Rusiei”, a declarat Kuleba într-un interviu pentru CBS Mornings.

“Așadar, Rusia folosește foametea ca pe un instrument de șantaj la nivel mondial, urmărindu-și propriul interes comercial. Încetați să va mai jucați de-a jocurile foamei!”, a insistat Kuleba.

Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak a declarat că cerealele “nu pot fi o țintă militară legitimă”. “Marea Neagră nu face parte din apele interne ale Rusiei și nu se află sub jurisdicția sa”, a declarat el pe Twitter, după ce Rusia a anunțat că după suspendarea participării sale la acordul privind exportul de cereale, își retrage și garanțiile privind siguranța navigației în Marea Neagră, potrivit agenției de presă Unian. (Agerpres)

Lasă un comentariu