Fericirea stă în lucrurile și în gesturile simple...

Distribuie pe:

Fericirea, definită ca fiind o stare caracterizată prin prezența unor emoții pozitive frecvente, cum ar fi bucuria, entuziasmul, satisfacția, împlinirea și mulțumirea, combinate cu sentimente mai profunde de sens și scop al vieții, este una dintre cele mai râvnite valori de către întreaga omenire, dar și de fiecare individ în parte.

Psihologul Ștefania Voia, citat de adevarul.ro, prezintă câteva lucruri și gesturi simple, de fiecare zi, care stimulează eliberarea endorfinelor (hormonii fericirii), scad nivelul de stres și cresc stima de sine.

Fii mai blând cu tine însuți și cu ceilalți - Amabilitatea, bunătatea și blândețea pe care le oferi celorlalți, dar și ție însuți te fac mai fericit. Bunătatea îți poate schimba, în mod pozitiv, creierul și te poate face să te simți mai conectat cu cei din jur. Atunci când îi faci complimente unui prieten sau îi ții ușa unui străin, de exemplu, creierul eliberează serotonină și dopamină. Aceste substanțe activează partea de plăcere și de recompensă a creierului, inducându-ți o stare de bine și de mulțumire.

Practică recunoștința - Alcătuirea unei liste de recunoștință este o modalitate accesibilă, simplă și plăcută pentru a stimula starea de spirit. Acordă-ți câteva minute în fiecare seară pentru a scrie sau a te gândi la lucruri, experiențe sau oameni din viața ta pentru care ești recunoscător.

Petrece cel puțin o oră pe zi în aer liber - Dacă ieși la aer curat în fiecare zi, plămânii se curăță, ritmul cardiac scade, iar nivelul de energie crește. De asemenea, starea de spirit se îmbunătățește semnificativ și te vei simți mai fericit și mai productiv.

Experții recomandă să ieși în aer liber cel puțin 60 de minute în fiecare zi pentru a beneficia de efectele pozitive. Chiar și drumul până la locul de muncă poate fi o ocazie de a petrece timp în aer liber, iar dacă lucrezi de acasă e indicat să îți faci timp zilnic pentru o plimbare prin parc și să respiri profund cât de des poți. Statul prea mult în interior alimentează stresul și anxietatea și poate provoca insomnii.

Folosește cu moderație rețelele de socializare - Cu toate că rețelele de socializare sunt o parte integrantă a vieții moderne, există tot mai multe dovezi că persoanele care petrec prea mult timp pe aceste platforme pot fi afectate negativ din punct de vedere mental și emoțional, crescând sentimentele de singurătate și depresiea.

De asemenea, obiceiul de a-ți comparara constant propria viață cu cea aparent perfectă a altora, afișată pe rețelele sociale, poate afecta negativ stima de sine și poate genera invidie și nemulțumire. Chiar dacă rețelele sociale ne oferă posibilitatea de a fi conectați cu oameni din întreaga lume, studiile arată că aceste relații virtuale nu pot înlocui interacțiunile sociale directe.

Practică mâncatul conștient - Relația cu mâncarea devine din ce în ce mai importantă în era modernă, întrucât mâncatul conștient face diferența între sănătate și boală. Atunci când suntem conectați la semnalele corpului nostru și ne hrănim în mod corespunzător, ne simțim mai mulțumiți și mai echilibrați.

Astfel, programează-ți masa în așa fel încât să nu fii nevoit să mănânci în fața laptopului sau să fii distras de alte lucruri, observă în timp ce mănânci, culorile, texturile, mirosurile și gusturile alimentelor și savurează fiecare îmbucătură. Încearcă să acorzi atenție senzației de foame și sațietate și oprește-te din mâncat atunci când te simți sătul, nu atunci când ai golit farfuria.

Fă complimente sincere - Un alt obicei pe care îl poți dezvolta pentru a-ți îmbunătăți starea de spirit este să începi să le faci complimente mai des oamenilor din jurul tău. Mai multe studii au demonstrat că suntem cuprinși de un val de emoții pozitive atunci când cineva ne face un compliment, însă și persoana care face complimentul are parte de aceleași senzații de bine, acest lucru datorându-se dopaminei și serotoninei eliberate atunci când ești amabil cu ceilalți.

Complimentele sincere contribuie, de asemenea, la crearea și menținerea unui mediu social pozitiv și sănătos. Atunci când exprimăm recunoștință și admirație față de ceilalți, construim legături mai profunde, complimentele autentice consolidând conexiunile sociale și crescând satisfacția generală în relațiile interpersonale. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: pexels.com)

Lasă un comentariu