Lumea în care trăim

Distribuie pe:

Vaccinul împotriva cancerului de sân ar putea eradica boala până în 2030”

Un vaccin experimental împotriva cancerului de sân, cu rezultate promițătoare în studiile clinice timpurii, crește perspectiva eradicării unuia dintre cei mai temuți ucigași din lume. Până acum, 15 femei cu o formă agresivă de cancer de sân au fost vaccinate și se află în remisie (un final temporar sau o reducere semnificativă a semnelor și simptomelor unei boli incurabile - n.n.) până la cinci ani - în ciuda faptului că au un risc major de recidivă.

Printre ele se numără și mama a doi copii, Jennifer Davis, o asistentă în vârstă de 46 de ani din Lisbon, Ohio, care a suferit zeci de serii traumatizante de chimioterapie, radioterapie și o dublă mastectomie înainte de a fi înscrisă în studiul experimental. “Mă simt mai bine decât înainte, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic” a declarat Davis, citată de Daily Mail. 

Noul vaccin funcționează prin stimularea organismului să atace o proteină produsă de femeile însărcinate și cele care alăptează, dar este adesea un precursor al cancerului.

Până în acest moment, vaccinul este testat doar pentru cancerul triplu negativ, care, dacă este depistat în stadiu incipient, este tratabil. Problema este că se răspândește rapid și “în tăcere”, în alte părți ale corpului, motiv pentru care doar 12% dintre paciente trăiesc mai mult de cinci ani.

Se speră că vaccinul va fi administrat în curând femeilor sănătoase, pentru a le împiedica să facă vreodată vreo formă de cancer de sân, ceea ce ar fi o premieră în domeniu.

Dr. Amit Kumar, CEO al Anixa Biosciences, compania care realizează vaccinul, a declarat în exclusivitate pentru Daily Mail : “S-ar putea să reușim să eradicăm cancerul de sân, așa cum am eradicat poliomielita și variola. Suntem încrezători că, în cinci ani, vaccinul va fi lansat pe piață, astfel încât persoane precum Jenny, care au suferit de cancer de sân, să nu se mai teamă că boala va recidiva. Peste alți câțiva ani, ar trebui să fie disponibil pentru toate femeile, inclusiv pentru cele care nu au avut niciodată cancer de sân”.

Noul vaccin este testat de cercetătorii de la Clinica Cleveland din Ohio, care sunt mai precauți, dar extrem de optimiști în ceea ce privește rezultatele, având în vedere că, din punct de vedere statistic, la 40% dintre femeile participante la studiu ar fi de așteptat să apară o recidivă a cancerului, în termen de 5 ani după diagnosticare, dar, până în prezent, acest lucru nu s-a întâmplat.

Dr. Thaddeus Stappenbeck, director al departamentului de boli inflamatorii și immunologie al Cleveland Clinic, a declarat aceleiași surse că datele din studiile de până acum sunt “foarte încurajatoare”.

Vaccinul este rezultatul a peste 20 de ani de cercetări întreprinse de regretatul doctor Tuohy, expert de top în cancerul de sân, la Institutul de Cercetare al Clinicii Cleveland.

Vaccinul - care implică administrarea a trei doze, la două săptămâni distanță - vizează o proteină de lactație, á-lactalbumina, care, după alăptare, nu se mai găsește în țesuturi, dar este prezentă în majoritatea cancerelor de sân triplu negative.  Dacă apare și se dezvoltă cancerul de sân, vaccinul este astfel conceput încât determină sistemul imunitar să atace tumora și să o împiedice să crească.  “Dacă sistemul imunitar este antrenat corespunzător prin vaccinare, atunci când apar celulele cancerose, el le va distruge și nu vor avea niciodată posibilitatea de a se multiplica pentru a forma o tumoare”, a declarat dr. Kumar.

El a precizat că clinica face deja progrese cu privire la un vaccin împotriva cancerului ovarian, folosind această abordare.

Cancerul de sân triplu negativ reprezintă aproximativ 10-15% dintre cancerele de sân, dar este unul dintre cele mai dificil de tratat.

Dr Kumar are mari speranțe pentru viitor: “Să presupunem că trecem prin toate studiile clinice; ar fii grozav să poată fi administrat femeilor din lume cărora le este frică să nu aibă cancer de sân. Ideal ar fi să vaccinăm femeile după ce ele au decis să nu mai aibă copii, ceea ce, în majoritatea cazurilor, se întâmplă în jurul vârstei de 40 de ani sau mai devreme”.

Următorul test pentru vaccin este un studiu de fază 1b, care este finanțat de Departamentul Apărării al SUA. Cercetătorii anticipează finalizarea acestei etape până la sfârșitul anului, dar recunosc că vaccinul va avea mai multe obstacole de eliminat.

În faza 2 a studiului, cercetătorii vor recruta câteva sute de femei din medii etnice diverse, iar faza 3 va fi un studiu amplu, multinațional, în care mii de femei vor fi testate “pentru a ne asigura că nu am omis ceva, la anumite tipuri de femei, din punct de vedere al siguranței”, a spus dr. Kumar.

“Nu mă mai gândesc, în fiecare zi, la recidivă, așa cum făceam înainte. Nu-mi mai spun: Doamne, mă doare capul, oare am o tumoare pe creier? Acum îmi spun: Mă doare capul, iau o aspirină și-mi trece”, a declarat Jennifer Davis, prima femeie vaccinată anti-cancer.

(dailymail.co.uk/health/article-12140391/Breast-cancer -vaccine-eliminate-form-disease-seven-YEARS.html?...)

Infecția cu Escherichia coli (E. coli)

Bacteriile Escherichia coli (E. coli) trăiesc în mod normal în intestinele oamenilor și ale animalelor sănătoase, cele mai multe tipuri fiind inofensive. Dar câteva tulpini pot cauza crampe stomacale severe, diaree cu sânge și vărsături.

Este posibil să fiți expus la E. coli din apă sau alimente contaminate - în special legume crude și carne de vită tocată, insuficient gătită. Adulții sănătoși se recuperează de obicei în decurs de o săptămână, dar copiii mici și persoanele în vârstă au un risc mai mare de a dezvolta o formă de insuficiență renală, care pune viața în pericol.

Simptome - diaree, care poate varia de la ușoară și apoasă la severă și sângeroasă * crampe de stomac, durere sau sensibilitate * uneori, greață și vărsături.

Cauze. Doar câteva tulpini de E. coli declanșează diaree: tulpina O157:H7 aparține unui grup de E. coli care produce o toxină puternică, afectând mucoasa intestinului subțire și provocând diaree cu sânge. Spre deosebire de multe alte bacterii, E. coli poate provoca o infecție chiar dacă se consumă cantități mici de alimente contaminate: te poți îmbolnăvi de E. coli din cauza unui hamburger insuficient gătit sau a unei “guri de apă” din piscină.

Sursele potențiale de expunere includ alimente (carne de vită, lapte nepasteurizat, legume proaspete -mai ales spanacul și salata verde), apă contaminată cu materii fecale.

Bacteriile E. coli pot trece ușor de la o persoană la alta, mai ales atunci când adulții și copiii infectați nu se spală corect pe mâini. Au apărut focare și în rândul copiilor care vizitează grădinile zoologice sau țarcurile cu animale de la târguri.

Factori de risc. E. coli poate afecta pe oricine este expus la bacterii. Factorii de risc includ: vârsta (copiii mici și vârstnicii); sistem imunitar slăbit; consumul unor alimente insuficient preparate; lapte nepaseurizat, suc de mere sau cidru; brânzeturi moi din lapte crud.

Complicații. Majoritatea adulților sănătoși se recuperează după boala E. coli în decurs de o săptămână; alții - în special copiii mici și adulții în vârstă - pot dezvolta o formă de insuficiență renală care pune viața în pericol, numită sindrom hemolitic-uremic.

Prevenire. Niciun vaccin sau medicament nu vă poate proteja de bolile pe bază de E. coli , deși cercetătorii investighează potențiale vaccinuri. Pentru a reduce posibilitatea de a fi expus la E. coli , evitați să înghițiți apa din lacuri sau piscine, spălați-vă des pe mâini, evitați alimentele riscante, evitați produsele lactate sau sucurile nepasteurizate, spălați bine produsele crude ( mai ales legumele cu frunze verzi) și ustensilele de bucătărie, folosiți apă fierbinte cu săpun, pentru cuțite, blaturi și plăci de tăiat, înainte și după ce acestea intră în contact cu produse proaspete sau carne crudă.

Tratament. Pentru bolile cauzate de E. coli, niciun tratament actual nu poate vindeca infecția, ameliora simptomele sau preveni complicațiile. Pentru majoritatea oamenilor, tratamentul include: odihnă, lichide pentru prevenirea deshidratării și oboselii. Evitați să luați un medicament anti-diareic - acest lucru vă încetinește sistemul digestiv, împiedicând organismul să scape de toxine. Antibioticele, în general, nu sunt recomandate, deoarece pot crește riscul de complicații grave și nu par să ajute la tratarea infecției.

Dacă aveți o infecție gravă cu E. coli care a cauzat o formă de insuficiență renală care pune viața în pericol (sindrom hemolitic uremic), se impune spitalizarea. Tratamentul include fluide, transfuzii de sânge și dializă renală.

(https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/e-coli /symptoms-causes/....)

Se poate muri de cald? Da!

Insolația poate provoca leziuni temporare sau permanente ale organelor vitale, precum inima, plămânii, rinichii, ficatul și creierul. Cu cât temperatura este mai ridicată, mai ales peste 41de grade Celsius, cu atât mai repede apar problemele, inclusiv decesul.

Valurile de căldură sunt considerate cele mai mortale dintre evenimentele climatice, deoarece corpul nostru nu este conceput, în mod natural, să reziste la temperaturi extreme și, mai ales, pentru mult timp Temperatura maximă suportabilă pentru corpul uman depinde de o serie de factori precum umiditatea și timpul de expunere. Dacă umiditatea este mare, transpirația - mecanismul folosit de corpul uman

pentru a răci temperatura internă - este mai anevoioasă. Temperatura corpului nostru, la niveluri normale, este puțin sub 37 de grade Celsius. Oamenii nu pot supraviețui la căldură și umiditate accentuată pentru că nu își mai pot regla temperatura internă.

Oamenii de știință au descoperit că maximum suportat este de 127 grade Celsius, dar nu mai mult de 20 de minute.

Or, umiditatea, datorită, parțial, schimbărilor climatice, este din ce în ce mai mare. Există studii care au arătat că, în prezent, aproximativ 30% din populația lumii este expusă unei combinații mortale de căldură și umiditate timp de cel puțin 20 de zile pe an, acest procent urmând să crească cu încă aproape jumătate până în 2100, chiar și cu reduceri dintre cele mai drastice ale emisiilor de gaze de seră. Desigur, riscul de a muri este semnificativ mai mare pentru persoanele fragile, precum bătrânii, bolnavii de inimă, cei cu boli cronice, copiii și alte categorii, dar chiar și un tânăr cu o constituție sănătoasă și robustă poate muri din cauza căldurii, pur și simplu pentru că există o limită dincolo de care inima și alte organe nu mai funcționează.

  În condiții de mediu extrem de cald există riscul de hipertermie, fenomen ce poate duce la o insolație potențial fatală, chiar și în repaus (de aceea nu este recomandată practicarea sportului în cele mai călduroase ore ale zilei, chiar și pentru sportivii profesioniști).

Nu există încă un răspuns definitiv cu privire la temperatura maximă pe care corpul uman o poate tolera, dar, din investigațiile în curs de desfășurare la Universitatea din Roehampton (Regatul Unit), s-a stabilit că temperatura critică pentru corpul uman este undeva în intervalul între 40 și 50 de grade Celsius.

Căldura extremă provoacă vasodilatație și o scădere a tensiunii arteriale, forțând inima să lucreze mult mai viguros pentru a menține parametrii vitali în echilibru. Dacă organismul uman nu reușește să mențină o temperatură internă stabilă de aproximativ 37 de grade Celsius și aceasta depășește 42 de grade sau mai mult, procesele enzimatice (cum ar fi producerea de proteine) și cele biochimice fundamentale pentru viață nu se mai desfășoară corespunzător. Acest lucru modifică dramatic parametrii vitali făcându-i incompatibili cu supraviețuirea.

Într-un studiu publicat în prestigiosul The Lancet, se arată că în ultimii 20 de ani, din cauza încălzirii globale , decesele cauzate de căldură au crescut cu 68 la sută. Studiul “ Mortalitatea legată de căldură în Europa în vara anului 2022” publicat în Nature Medicine a arătat că valurile de căldură din vara lui 2022, cele mai fierbinți din istoria Europei, au provocat 61.000 de decese., majoritatea în Italia (18.000). Temperaturile din 2023 vor duce probabil la noi recorduri dramatice.

(surse - esquire.com/it/lifestyle/benessere/a41088031/qual-e-il-limite-di-sopportazione-umana-per-il-caldo/; fanpage.it/innovazione/scienze/qual-e-la-temperatura -massima-che-puo-sopportare-il-cuore-umano; tattoomuse.it/domande-frequenti/a-quale-temperatura-del -corpo-si-muore)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu