Din cauza schimbărilor climatice, se deformează solul de sub zonele urbane...

Distribuie pe:

Specialiștii americani în științe geofizice de la Universitatea din Chicago, citați de g4media.ro, au constatat că schimbări climatice subterane deformează solul de sub orașe, ceea ce reprezintă un pericol pentru clădiri și infrastructură, amenințând performanța și durabilitatea pe termen lung.

Schimbările climatice subterane reprezintă încălzirea solului, cauzată de căldura degajată de clădiri și de mijloacele de transport subterane, cum ar fi sistemele de metrou.

“Solul, rocile și materialele de construcție se deformează atunci când sunt supuse la variații de temperatură. De exemplu, solul de sub clădiri se poate contracta atunci când se încălzește, provocând deplasări nedorite.

Deocamdată, deformațiile cauzate de schimbările climatice subterane sunt relativ mici ca amploare, dar se dezvoltă continuu, iar în timp acestea pot deveni foarte semnificative pentru performanța operațională a infrastructurii civile, cum ar fi fundațiile clădirilor, zidurile de retenție a apei, tunelurile.

Studiate în ultimii 25 de ani, schimbările climatice subterane pot cauza probleme precum contaminarea apelor subterane sau probleme cu căile ferate subterane, făcând ca șinele să fie predispuse la îndoire sau provocând îmbolnăvirea pasagerilor din cauza căldurii excesive.

Am găsit structuri subterane, cum ar fi subsolurile, unde temperatura aerului era foarte ridicată, iar consecința este că cel puțin o parte din căldură se va difuza spre sol.

Cercetarea a fost realizată prin instalarea a 150 de senzori de temperatură în cartierul Chicago Loop, atât la suprafață, cât și în subteran, și într-o varietate de locuri, cum ar fi subsoluri, tuneluri și garaje de parcare. Senzorii au fost plasați, de asemenea, în Grant Park, de-a lungul lacului Michigan, pentru a compara temperaturile dintr-o zonă neconstruită, fără exces de căldură provenită din construcții sau transport.

Datele au fost colectate pe parcursul a trei ani, iar rezultatele au arătat că solul de sub Loop era cu până la 10 grade Celsius mai cald decât cel de sub parc.

Este important să subliniem că schimbările climatice subterane nu amenință siguranța oamenilor și nu amenință să prăbușească structuri și clădiri, însă reprezintă o potențială provocare pentru funcționalitatea și durabilitatea structurilor, deoarece deformările excesive ale solului pot duce la distorsiuni, înclinări sau fisuri. Ca urmare, apa ar putea provoca coroziune în materiale, precum betonul armat”, afirmă specialiștii americani.(L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: pexels.com)

Lasă un comentariu