Comisia Europeană îi cere lui Ciolacu “să facă ordine” printre cotele de TVA

Distribuie pe:

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că în discuțiile cu reprezentanții Comisiei Europene, aceștia au precizat guvernanților români că “trebuie să fie o ordine” în privința cotelor de TVA, prin eliminarea excepțiilor acordate în prezent în mai multe sectoare, convenindu-se, în principiu, ca la mâncare, medicamente, dispozitive medicale de tipul protezelor această cotă să fie stabilită la 9%.

Întrebat de presă dacă social-democrații susțin mărirea TVA la anumite categorii de produse și servicii, premierul a răspuns: “Ce vă pot spune... În discuția mea cu Comisia - și au dreptate: trebuie să fie o ordine, nu puteți veni cu 7 tipuri de TVA, hotărâți-vă! Și am convenit că 9% rămâne mâncarea, rămân medicamentele, rămân protezele. Iertați-mă, de ce la cluburi este 5% TVA, e normal acest lucru? Sunt mult prea multe excepții în România. Nu le-a spus numai Comisia, le-au spus toate forurile financiare. Ce vrem ? Să pierdem toate fondurile europene și să intre România într-un colaps? Eu nu am să fac acest lucru, indiferent de ce voci vor apărea și voi ieși la dumneavoastră la televiziuni, la presă, unde doriți. Și o să explic foarte clar de ce trebuie făcut acest lucru. Normal, după ce voi lua decizia”, a declarat Marcel Ciolacu, potrivit agerpres.ro.

Întrebat și despre eliminarea unor facilități fiscale de care beneficiază mai multe sectoare, respectiv construcții, agricultură, industria alimentară și IT, premierul a precizat că discuțiile pe pachetul de fiscalitate avut în vedere pentru a fi adoptat de Guvern vor continua și săptămâna viitoare la nivelul liderilor coaliției de guvernare.

De menționat că, în cadrul coaliției de guvernare nu s-a ajuns încă la consens privind creșterea de TVA și modificările celorlalte taxe, deoarece liberalii nu vor să crească cotele de la TVA în niciun fel, și nici să vină cu taxe noi.

Prin urmare, “pachetul de măsuri fiscale” ce ar urma să fie aplicat de la 1 ianuarie 2024, prevede, printre altele: creșterea TVA la restaurante, de la 9% la 19% (ceea ce, potrivit celor din domeniu ar însemna pierderea a 10.000 de locuri de muncă); creșterea TVA pentru produsele de lux, de la 9% la 19%, creșterea impozitului pe veniturile din dividende la 10% ș.a.

Ileana Sandu

Lasă un comentariu