Editorial la un start cultural

Distribuie pe:

YESEURI - o nouă revistă de cultură... la start (fondator: Radu Iațcu; redactor-șef - Constantin Nicușan, doctor în Filosofie - n.n.). De ce YESEURI?... Pentru încărcătura de mister a creației? Pentru rezonanța de geografie europeană? Pentru ritmul dintr-o istorie “politică” a clipei?... Da, o clipă a cărei anatomie o explorăm, acordându-i hermeneutici transobiective, cu toată chimia subsecventă.

Așadar, ce vă spune zoon politicon? După Aristotel, este o definire a omului, întrucât echivalentul literal al termenilor este “un animal social”. Simplu: adjectivul “politicon” derivă din cuvântul “polis”, care înseamnă “cetate”. Iar “politicon” ar purta sensul de cetățean/ al cetății.

În lucrarea sa filosofică - Politica - Aristotel conturează și teoria despre educație (“paideia”), în care definește conceptul de “om cultivat”, în fapt “zoon politikon”, adică cel care participă la viața cetății, înscriindu-se în coordonatele personalității creative și de integritate morală, conform imperativelor unei societăți proiectate spre binele general.

Aceste principii au rămas valabile și în societatea de astăzi, iată, încă un argument în demersul nostru de lansare a unei noi reviste cu profil cultural. YESEURI se vrea a fi, astfel, o platformă de largă respirație culturală, care să atragă nu numai forțe artistice și intelectuale din diverse centre și zone culturale ale țării, dar și din comunitățile românești ale diasporei. În fond, granițele naționale se află acolo unde se stabilesc frontierele culturii și civilizației de limbă română.

Structura revistei este definită și pe frotispiciu - istorie, artă, literatură - fiind completată suplimentar de o cronică a Atelierului de creație literară, care promovează, prin sesiunile lunare, talente din toate generațiile.

Într-o arhitectură grafică integrată, revista își propune în proiect, inclusiv reabilitări și recunoașteri ale autorilor unor creații plastice de excepție.

Printr-o politică editorială deschisă noutăților și programatic dedicată fenomenului cultural național, european și universal, dar și tendințelor de perspectivă, colegiul redacțional al revistei este activ implicat într-o dinamică a ofertei la înalte standarde și coordonate de actualitate ale gustului estetic, în ceea ce privește creațiile artistice, dar și cu respectarea adevărului științific în studiile și eseurile pe teme de cercetare, socio-filosofice, istorice, literare ori artistice.

Cu fiecare număr al revistei, ne dorim o exigentă decantare a valorilor, pentru a aduce consumatorului de cultură, pe lângă “cuvântul care zidește”, bucuria regăsirii și confirmării orizonturilor saIe de așteptare, în plaja de calitate a vieții spirituale, pe orice meridian planetar s-ar afla acesta.

Prof. CONSTANTIN NICUȘAN

Lasă un comentariu