Orban: UE este “anxioasă și se simte încolțită”

Distribuie pe:

Viktor Orban, a declarat, sâmbătă, la Universitatea de Vară Tusvanyos de la Băile Tușnad, că deschiderea către Est este importantă, pentru că e nevoie de “o economie mondială, nu de o Uniune Europeană închisă și închistată”.

Potrivit oficialului de la Budapesta, Ungaria a luat act de faptul că puterea mondială este împărțită acum între doi poli, respectiv China și Statele Unite, drept urmare își configurează politica și economia pe aceste coordonate. Orban a menționat că cele mai dese investiții făcute în ultimii ani în Ungaria au provenit din Coreea de Sud, China și Japonia.

“De 33 de ani, de când s-a năruit întregul sistem economic comunist, facem flotări ca economia națională ungară să se mențină pe poziție pe piața mondială. Acum, în sfârșit suntem în stare, avem investiții incomensurabil de mari în Ungaria și tehnologie modernă. Suntem deja competitivi oriunde în lume, dar nouă ne trebuie o piață mondială, o economie mondială, nu o Uniune Europeană închisă, închistată, unde să devenim iarăși actori în periferie. Noi vrem investiții, vrem profit, vrem consolidarea puterii, deci deschiderea către Est este importantă. Noi am luat act de faptul că pe cer sunt două bucăți de soare și, în conformitate, cu această realitate, așa ne configurăm politica și economia”, a declarat Viktor Orban, potrivit traducerii asigurate de organizatori.

Acesta a opinat că s-a “reîntors” la putere China, cu o civilizație de 5.000 de ani și o populație de 1,4 miliarde de oameni, devenind un “aparat gigant de producție”, cu mult mai puternică decât celelalte țări, în comparație cu SUA a cărei “dominație în economia globală” scade.

Premierul Ungariei a mai spus că Uniunea Europeană este “anxioasă și se simte încolțită” și are și motive să se simtă așa, deoarece este percepută ca fiind “slabă și bogată”. “Are motive bune să se simtă așa, pentru că Uniunea este de aproximativ 400 milioane de oameni, încă vreo 400 de milioane de oameni, dacă luăm și lumea occidentală de peste Ocean și, pe de altă parte, avem șapte miliarde. Și Europa, Uniunea Europeană, se vede foarte bine: este o Uniune bogată și slabă, care vede în jurul său o lume plină de anxietăți, de temeri, de o dezvoltare brutală și de un consum fără precedent, de milioane care vor să vină către Europa, vede aceste valuri de oameni care numără milioane și val pe care dacă nu-l putem prinde atunci va trece de partea europeană a Mării Mediterane (...) Aceasta este realitatea. Astăzi, această temere, acest sentiment de încolțire, face ca Uniunea noastră Europeană să se direcționeze în direcția închistării. Arată ca un campion de box, care își arată centurile, dar nu mai vrea să intre în ring. De aici, se va naște o închistare și ne vom închide într-un ghetou cultural, economic și așa mai departe. Există și o formulă pentru această situație, această formulă se numește «decupling», adică decuplare sau «de-risking», adică reducerea riscurilor”, a spus premierul ungar.

În opinia sa, încercarea de decuplare a Rusiei de economia europeană nu va afecta această țară, deoarece “Rusia nu poate fi decuplată de celelalte colțuri ale lumii, pentru că materiile prime din Rusia vor fi achiziționate de alții”.

Viktor Orban a adăugat că marile firme europene nu vor să se decupleze de Rusia și nu vor “nici măcar să mai iasă din Rusia”, catalogând “atacul” lansat de ucraineni împotriva Băncii OTP ca fiind “hungarofob”.

“Am citit câteva statistici: 1.400 de firme occidentale mari au ieșit în proporție de 8,5 % din Rusia, industria farmaceutică a rămas peste 80% în Rusia, industria minieră - peste 70% a rămas în Rusia, firmele energetice peste 70% și firmele de producție - 70 și ceva la sută au rămas în Rusia. Și nu veți ghici niciodată: anul trecut, în 2022, firmele occidentale rămase au plătit către bugetul de stat rusesc 3,5 miliarde de dolari. Deci, privind de aici, acel atac lansat de ucraineni împotriva OTP-ului ungar nu este altceva decât o manifestare a hungarofobiei, motiv pentru care trebuie să și respingem”, a mai declarat Orban, la cea de-a 32 ediție a Universității de Vară de la Băile Tușnad. (AGERPRES) (sursa foto: Facebook Viktor Orban)

Lasă un comentariu