“Mica lume maghiară”, inaugurată la Miercurea Ciuc

Distribuie pe:

În prezența vicepremierului ungar, Semjén Zsolt, la Miercurea Ciuc a fost inaugurată, recent, “Casa Maghiară”, clădire emblematică a municipiului, achiziționată și renovată de Fundația pentru Școală, cu sprijinul guvernului de la Budapesta.

În clădirea construită în anul 1902, cunoscută sub numele de “Casa albastră”, a funcționat Școala Populară de Artă, apoi a rămas neutilizată timp de două decenii, până când fundația a reușit s-o cumpere.

Casa - a spus vicepremierul Zsolt Semjén - reprezintă lumea maghiară cu tot ce-i aparține, iar astfel de “lumi mici” transmit puterea de menținere a lumi maghiare în ansamblul ei, de aceea ar trebui create în localitățile maghiare.

În clădirea proaspăt renovată își au sediul Asociația Organizațiilor de Fermieri Secui, Fundația Pro Economica - o organizație care îi ajută pe fermieri - și Fundația Eurotrans, care se ocupă de problemele legate de cetățenia ungară, vicepremierul mulțumindu-le reprezentanților acestor entități pentru activitatea depusă în vederea unificării națiunii.

“Nu este un secret că acesta este și un obiectiv personal al vieții mele. Mama mea este originară din Transilvania, așa că știu ce înseamnă să fii numit, secole de-a rândul, bozgor”, a afirmat Zsolt Semjén, în cadrul manifestării.

Oficialul de la Budapesta consideră un act de “dreptate istorică” faptul că maghiarii de peste granițele Ungariei au devenit parte a națiunii, nu doar din punct de vedere cultural, ci și din punct de vedere al dreptului comun, “iar 1,1 milioane din conaționalii noștri ne-au devenit compatrioți și concetățeni”.

Vicepremierul ungar a subliniat că națiunea maghiară este, pe de o parte, una culturală, ținută laolaltă de limba și cultura maghiară și de sentimentul destinului comun, iar pe de altă parte este și o națiune politică: “De aceea, a fost foarte important pentru noi să putem fi, în același timp, națiune culturală și, prin unificarea în temeiul dreptului public, națiune politică, iar dobândirea cetățeniei a făcut posibil tocmai acest lucru”.

Referindu-se la imobilul inaugurat, construit în stil Art Nouveau, și care a fost renovat “în mod exemplar”, Semjén a afirmat că “acest miracol” s-a datorat și faptului că toată lumea și-a făcut treaba, inclusiv statul ungar.

Prezent la eveniment, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a arătat că, “la Miercurea Ciuc, toate problemele sunt probleme maghiare” și a subliniat importanța parteneriatului cu Guvernul Ungariei, parteneriat care “nu poate fi rupt, deoarece se bazează pe încredere și valori comune”.

Numele imobilului, Casa Maghiară (Magyar Ügyek Háza), este o expresie “simplă, precisă și expresivă”, și înseamnă reprezentarea intereselor: “Ne-am asumat aceste sarcini, considerăm că este o activitate pentru consolidarea comunității”, a declarat Kelemen Hunor, precizând că se are în vedere realizarea unei rețele de instituții, începând din Ținutul Secuiesc până la Partium.

Potrivit primarului municipiului Miercurea Ciuc, Korodi Attila, o clădire emblematică poate fi folosită în beneficiul comunității, sens în care, în viitor, vor fi reînnoite zona înconjurătoare și strada pietonală a municipiului.

Valoarea totală a proiectului, inclusiv achiziția și renovarea, a fost de 293 de milioane de forinți (aproximativ 772.000 euro).

După Cluj-Napoca, aceasta este cea de-a doua, dintre cele patru investiții imobiliare, care va fi pusă în slujba comunității maghiare din Transilvania cu sprijinul Guvernului ungar. (sursa - MTI; foto - https://www.semjenzsolt.hu/category/cimlap/) (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu