Postul Adormirii Maicii Domnului

Distribuie pe:

De astăzi,1 august, timp de două săptămâni, pentru creștinii ortodocși și greco-catolici, începe Postul Adormirii Maicii Domnului, una dintre cele mai importante perioade de postire din timpul anului liturgic, care îi pregătește pe credincioși pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Față (6 august) și Adormirea Maicii Domnului (15 august). Lăsata secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului s-a făcut ieri, 31 iulie.

Acest post își are originea încă din primele veacuri creștine, când sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului se bucura de o atenție deosebită din partea Bisericii. Cultul Maicii Domnului s-a dezvoltat începând cu cel de-al V-lea secol. În istoria Bisericii, Maica Domnului are o cinstire aparte, ea fiind mai sfântă decât toți sfinții. Ereticii și negativiștii au contestat, contestă și în zilele noastre Sfintei Fecioare calitatea de Născătoare de Dumnezeu. Bisericile creștine: Ortodoxă, Catolică și Greco-Catolică, i-au rânduit sărbători însemnate: Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Marie Mică, la 8 septembrie, prăznuită la noi în județ la hramul Mănăstirii Recea și la Biserica din Filitelnic, filie a Parohiei Ortodoxe Agrișteu, cu hramul Nașterea Maicii Domnului, unde, an de an, mii de credincioși din toată țara vin și se roagă; Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, ,,Vovidenia” sau Ovedenia, la 21 noiembrie; Buna Vestire sau “Blagoveștenia”, la 21 martie, și Adormirea Maicii Domnului, sau Sânta-Marie mare, la 15 august.

Durata postului Adormirii Maicii Domnului a fost diferită inițial: o zi (6 august) în Antiohia, opt zile la Ierusalim, toată luna august sau în luna septembrie. În secolul al XII-lea, la sinodul local din Constantinopol (1166), condus de patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis, a avut loc uniformizarea datei și duratei postului, stabilindu-se ca postul Adormirii Maicii Domnului să fie ținut începând cu 1 august și până în 15 august, când prăznuim Adormirea Maicii Domnului.

Postul s-a practicat și în Vechiul Testament de către profeții Moise, Ilie, David. Mântuitorul a practicat postul și a vorbit despre adevăratul post (Matei 6, 16-18). După Apostolul Pavel, creștinul este liber să postească potrivit propriei conștiințe și hotărâri, deoarece ,,nu mâncarea ne va așeza înaintea lui Dumnezeu” (I Cor, 8,8; cf. I Tim.1-9).

Postul Adormirii Maicii Domnului înseamnă nu doar înfrânare de la anumite alimente, ci de la tot ce ne desparte de Dumnezeu. Pentru credincioși, postul face parte din starea de pocăință și de sfințire în care are loc mărturisirea păcatelor și împărtășirea cu Sfintele Taine, după principiul: ,,Dacă poți purta tot jugul Domnului, desăvârșit vei fi; dar dacă nu poți, fă ce poți” (Didahia VI. 2).

Postul presupune abținerea de la mâncare și băutură, nu doar o simplă înlocuire de alimente, cu intenția de a crea senzația de foame. Și aceasta nu pentru că anumite alimente ar fi necurate, deoarece nimic din creație nu poate fi respins ca necurat (II Tim.4.4.), ci pentru că abținerea este un semn al libertății și al biruinței voinței, al dorinței de a nu fi niciodată sătul, ci flămând și însetat. Postul creștin mai înseamnă jertfă, dispoziția de a împărți cu semenul nostru în nevoi prinosul de alimente.

Vasile Bota

Lasă un comentariu