Sărbătoarea Văii Mureșului contribuie, de 18 ani, la păstrarea identității noastre culturale

Distribuie pe:

La sfârșitul săptămânii trecute, alături de familia mea, m-am bucurat că am fost, din nou, una din gazdele Festivalului Văii Mureșului, ediția a XVII-a, cu nelipsitul stand “Gliga”, unde prezentăm vizitatorilor meșteșugul lutierilor, tradiții culinare și, binențeles, portul popular din această zonă.

Vă transmit și dumneavoastră, dragi cititori ai cotidianului “Cuvântul liber” ce le-am transmis, sâmbătă, cu ocazia deschiderii festivalului, de pe scena de “La Alei”, celor prezenți la eveniment.

“Am fost prezentă la acest festival încă de la primele ediții și diferența mare a fost că atunci eram cinci din familia Giga îmbrăcați în costume populare, iar acum sunt nouă nepoți, toți prezenți în fața scenei îmbrăcați în costume populare.

În această lume, în care trăim atât de multe provocări, în care tehnologia este la tot pasul și copiii noștri sunt tentați de tot felul de lucruri, în primul și în primul rând trebuie să felicităm toate ansamblurile care urcă pe scenă aici, la Festivalul Văii Mureșului Superior, toți coordonatorii acestor ansambluri, toți părinții care susțin și care îndeamnă copiii să facă parte din ansamblurile pe care le avem pe întreaga Vale a Mureșului Superior, toți rapsozii populari, toți soliștii de muzică populară. Județul Mureș are cu ce se mândri, avem la acest festival prezente două Tezaure Umane Vii, dnele Rafila Moldovan din Idicel și Maria Bucin Crișan din Sânmihaiu de Câmpie, care ne bucură cu prezența și în fiecare an la Balul Însuraților, pe care îl organizăm la Reghin.

Vreau să felicit și primarii care se implică în organizarea festivalului, nu numai pentru ceea ce fac pentru dezvoltarea comunităților pe care le conduc, ci și pentru că susțin asemenea evenimente. Nu cred că modernizarea satului românesc trebuie privită în contradicție cu păstrarea identității noastre culturale, cu păstrarea culturii fiecărei comunități în parte de pe Valea Mureșului Superior”.

Au fost două zile de bucurie, de voie bună, prilej pentru reprezentanții comunităților de pe Valea Mureșului de a-și etala lăzile cu zestre, obiceiurile și tradițiile atât de bine păstrate. Voi lăsa imaginile să vorbească de la sine.

Doresc ca și pe această cale să le mulțumesc, din nou, celor care au făcut posibil, an de an, că acest festival minunat să aibă loc: comuna DEDA - primar dna Lucreția Cadar, președinte al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Valea Mureșului, comuna RUȘII MUNȚI - primar dl Ilie Chiș Bălan, comuna VĂTAVA - primar dl Emil Bendriș, comuna RĂSTOLIȚA - primar dl Marius Lircă, comuna LUNCA BRADULUI - primar dl Bexa Alexandru, comuna STÂNCENI - primar dl Dinu Ciobotă, municipiul REGHIN - primar dl Mark Endre, comuna BREAZA - primar dl Deák Attila, Consiliul Județean Mureș.

DUMITRIȚA GLIGA, deputat PSD de Mureș

Lasă un comentariu