Programul zilei de marți, 8 august, al Festivalului Internațional de Chitară, Harmonia Cordis, ediția a XVIII a, 8-13 august, Târgu Mureș

Distribuie pe:

Palatul Culturii, Sala Mare, orele 19.00 - 22.00

Interpreți:

Bogdan MIHĂILESCU (România)

Anton BARANOV (Rusia)

DUO CELESTE (România)

DUO MELIS (Spania/Grecia)

INTRAREA ESTE LIBERĂ!

În vârstă de 31 de ani, Bogdan Mihăilescu a fost invitat la mai multe festivaluri din întreaga lume. A susținut concerte și cursuri de măiestrie în Elveția, Franța, România, Spania, Portugalia, Italia, Finlanda, Australia, Brazilia, Argentina și Mexic. Născut în București, a început să cânte la chitară la vârsta de 10 ani. La vârsta de 17 ani, a cântat cu Orchestra Națională Radio din București, interpretând Concertul în Do major de Antonio Vivaldi, în sala de concerte Mihail Jora. În 2011, după ce și-a încheiat studiile la Școala de Muzică George Enescu la clasa lui Liviu Georgescu, a obținut diploma de licență la Conservatorul Național Superior din Paris (CNSMDP) avându-i ca profesori pe Olivier Chassain și Laurent Blanquart. În același timp, a urmat cursuri particulare cu Judicael Perroy. Bogdan deține, de asemenea, un masterat în interpretare la CNSMDP și un masterat în pedagogie la Haute Ecole de Musique de Geneve. A câștigat mai multe concursuri internaționale, precum Jose Tomas din Spania, Adelaide din Australia, Enrico Mercatali din Italia, Sinaia din România, Talinn din Estonia. CD-ul său de debut, intitulat Nocturne, a fost lansat în cadrul Festivalului de chitară Jose Tomas, în 2016. Este sponsorizat de Savarez și cântă pe o chitară Jim Redgate.

Anton Baranov s-a născut în anul 1984 și a început studiul chitarei la vârsta de 10 ani. Acesta și-a continuat studiile la una din cele mai importante instituții din Rusia, la Conservatorul Rimsky-Korsakov din Sankt Petersburg. Anton Baranov a câștigat premiul întâi la cel mai importat concurs de chitară din lume, Guitar Foundation of America în anul 2013, iar de numele său se leagă premii importante obținute la diverse concursuri internaționale din întreaga lume. Acesta a concertat în cele mai importante săli de concert din lume, printre ele se numără Carnegie Hall (New York City), Palau de Musica (Valencia), Mariinsky Concert Hall (Sankt Petersburg), Centenario Hall (Beijing) și multe altele. Primul său CD înregistrat de către Naxos Records a fost unul din cele mai apreciate CD-uri ale acelui an, fiind recunoscut cu premiul American Records Guide Choise. În anul 2014 a apărut un nou CD al interpretului, intitulat Contrastes, în care acesta interpretează muzică spaniolă. Ultimul său CD apărut, intitulat White Nights Serenades, a fost înregistrat tot de către Naxos Records. Anton Baranov cântă pe o chitară clasică de concert confecționată de lutierul Max Cuker și este susținut de fabrica de coarde americane D'Addario.

Duo Celeste a fost format în anul 2015 de către Tudor Gliga și Orosz Dávid. Ambii sunt muzicieni și profesori experimentați care au cântat împreună în deschiderea chitaristului virtuoz Al Di Meola și a lui Tommy Emmanuel. Totodată, au câștigat diverse premii în calitate de duo, printre care se enumeră: Premiul I la Festivalul Internațional de Chitară Transilvania, Concursul de Chitară Clasică “De la Baroc la Rock”, Sibiu (2016), ETDK (Conferință științifică a studenților - Transilvania), Concursul Internațional de Interpretare Instrumentală “Dan Cumpăta”. Au participat activ la cursuri de măiestrie susținute de artiști și profesori de renume, cum ar fi: Costas Cotsiolis, Florian Larousse, Susana Prieto, Senio Alirio Diaz, Csáki András, Róth Ede și Pusztai Antal.

Tudor Gliga a început studiul chitarei clasice la vârsta de 14 ani, cu Ovidiu Ene. Sub îndrumarea acestuia, a absolvit Liceul Vocațional de Arte din Târgu-Mureș în 2014, la secția de instrumente, chitară clasică. În această perioadă, a participat la festivaluri și competiții muzicale, câștigând diverse premii. A continuat cu studiile universitare la Academia Națională de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca unde a obținut diploma de licență în 2018, fiind șef de promoție, sub îndrumarea domnului conf. univ. dr. Beke István Ferenc și a domnului conf. univ. dr. Constantin Andrei. Și-a finalizat apoi studiile de masterat în 2020 cu Beke István Ferenc. În prezent, Tudor este doctorand la Școala Doctorală “Sigismund Toduță” și cadru didactic asociat la Academia Națională de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, unde predă chitară clasică și electrică. Alte activități ale sale includ compoziții pentru chitară, una dintre acestea obținând premiul III la prima ediție a Concursului de Compoziție Harmonia Cordis (2020), precum și transcrieri/aranjamente ale unor piese clasice și cântece de muzică ușoară. De asemenea, este vocalist și chitarist în trupa clujeană Vibes Live Band.

Orosz Dávid a studiat chitara clasică la Liceul Vocațional de Arte din Târgu-Mureș, cu Andrei Turcu. A participat la olimpiade de chitară ale liceelor de muzică, festivaluri naționale și concursuri internaționale de chitară, câștigând numeroase premii. Câteva dintre acestea sunt: Premiul I la Festivalul Internațional de Chitară Transilvania, Cluj-Napoca (2015) și Premiul II la Festivalul internațional al tinerilor chitariști “Eduard Pamfil”, București (2015). În perioada 2016-2017 a studiat la Academia de Muzică Franz Liszt din Budapesta cu o bursă Erasmus, sub îndrumarea domnului conf. univ. dr. Csáki András. Participă în fiecare an alături de colegul său, Tudor, la Festivalul Internațional de Chitară Clasică Harmonia Cordis (Târgu Mureș), Festivalul Internațional de Chitară Transilvania (Cluj-Napoca) și Festivalul Internațional de Chitară Novum Generatio (Cluj-Napoca). A absolvit studiile de licență, tot în calitate de șef de promoție, în 2017, la Academia Națională de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Și-a finalizat studiile de masterat cu domnul conf. univ. dr. Beke István Ferenc și domnul conf. univ. dr. Constantin Andrei. David predă în prezent chitară la Liceul Vocațional de Arte din Târgu-Mureș.

Chitarista spaniolă Susana Prieto și chitaristul grec Alexis Muzurakis au debutat ca duo Melis în 1999, la Festivalul Internațional de Chitară, din Volos (Grecia). De atunci au susținut concerte în săli de prestigiu precum Filarmonica din Berlin, Concertgebouw din Amsterdam, sala Tchaikovsky din Moscova, Megaron din Atena și sala de Concerte Merkin din New York. Duo-ul este foarte solicitat pentru concerte și cursuri de masterat la festivalurile internaționale de chitară, precum și pentru serii de concerte remarcabile din Europa și America. Au câștigat numeroase premii, atât individual cât și împreună. În 1999, în calitate de duo, au câștigat premiul I la concursul International Guitar Duo din Frechen (Germania). În anul următor au câștigat renumitul concurs Guitar Duo de la Montelimar (Franța), precum și cel de-al XXI-lea concurs internațional de chitară duo “Mauro Giuliani” (Italia). În 2001 au câștigat premiul Duo/Ensemble la concursul de muzică de cameră din Leipzig (Germania), iar în același an au fost câștigători la concursul internațional Guitar Duo de la Paris (Franța). În 2003 au înregistrat primul lor CD, după ce au câștigat premiul “Citta di Verona” la concursul internațional de muzică de cameră “Gaetano Zinetti” (Italia). În 2005 au concertat cu succes împreună cu Yehudi Menuhin Society Live Music Now.

Lasă un comentariu