Tabăra Internațională de Rezidențe Artistice “Legături”, 7-17 August 2023, Saschiz “Punem în legătură Arta, Patrimoniul Și Comunitatea”

Distribuie pe:

Născută la inițiativa dansatorului și coregrafului francez de origine română, Daniel POP, “Tabăra Internațională de Rezidențe Artistice “LEGĂTURI” a debutat luni, 7 august, în comuna Saschiz din județul Mureș.

Aflată la cea de-a doua ediție, Tabăra “LEGĂTURI” se dezvoltă ca un laborator de creație transversal, interdisciplinar (teatru, dans, muzică etc.), având ca scop materializarea inițiativei parteneriale prin intermediul artistic, academic și cel administrativ-local, prin crearea unui cadru educațional non-formal, cu aplicații în domeniul artelor spectacolului.

Timp de 10 zile, în perioada 7-17 august, idilicul Saschiz este locul de desfășurare a unor activități artistice interdisciplinare, rezidențe artistice, workshop-uri, sesiuni de mentorat artistic, spectacole de teatru, animație, concerte de muzică rock și jazz, proiecții de film, dedicată tinerilor artiști și iubitorilor de artă din comunitatea Saschiz.

Se urmărește, astfel, încurajarea schimbului de practici culturale și crearea de oportunități de colaborare prin propunerea unui dialog activ între scena artelor performative, comunitate și dezvoltatorii locali, și facilitarea accesului la cultură a membrilor comunității locale prin promovarea schimbului intercultural și a manifestărilor artistice. Împreună ne dorim să “punem în legătură Arta, Patrimoniul și Comunitatea”.

Atelierele taberei dispun de 10 de locuri pentru studenții Universității de Arte din Târgu-Mureș, tineri profesioniști din domeniul artelor spectacolului, indiferent de specializare, și de 10 locuri pentru cei din comunitatea locală, în vederea activării și consolidării legăturii mentor-artist și a dezvoltării aptitudinilor artistice.

Acestea sunt coordonate de 7 artiști contemporani, consacrați pe plan național și internațional, cu o vastă experiență în practica și transmiterea cunoștințelor în artele performative (teatru, dans contemporan, muzică, teatru de animație, ecofashion): dansatorul și coregraful Daniel POP (FR), designerul de modă Eddie CORPS (MX-FR), cântăreața și compozitoarea de soul jazz Sylvie BURGER (FR- CH), actrițele de teatru și film Simona MĂICĂNESCU (RO-FR) și Elena PUREA (RO), păpușarii Nuți și Sorin DOROBANȚU (RO), precum și de reprezentanți ai mediului antreprenorial din România.

Participanții vor lua parte gratuit la un proces de creație și formare, întâlniri cu profesioniști ai artei spectacolului, care le vor permite dezvoltarea unor creații și proiecte artistice. Rezultatele procesului de formare și creație pot fi văzute la spectacolul restituire, ce va avea loc, miercuri 16 august, de la ora 18.00, la Căminul Cultural din Cloașterf, Saschiz.

Totodată, “LEGĂTURI” urmărește facilitarea cunoașterii reperelor culturale locale, naționale și internaționale prin acțiuni informare și de educație culturală, contribuind astfel la promovarea valorilor culturale, precum și la combaterea excluziunii sociale prin reducerea decalajelor între mediul urban și cel rural, în ceea ce privește accesul la cultură.

Activitățile artistice și cele cultural-educative ale taberei “LEGĂTURI” se desfășoară outdoor și indoor, în cele mai importante zone ale comunității, precum Căminul Cultural din Cloașteref, “Turnul cu Ceas” din Saschiz, Camping Zori, Ceainăria Tei, în încercarea de a cartografia și a le revitaliza zonele cu potențial cultural din Saschiz.

În sprijinul acestui demers, programul taberei “LEGĂTURI” cuprinde seri de spectacole de teatru, dans, animație, recital de poezie, expoziții, concerte de muzică rock și pop soul jazz, susținute de artiști români și din străinătate: Compania “TEATRUL PE ROȚI” din Arad, trupa de rock “OVERGROUND” din Târgu-Mureș, jazz band-ul “WOMANKIND” din Paris, dansatorul Daniel POP, actorii Simona MĂICĂNESCU, Elena PUREA, Nuți DOROBANȚU, Adrian IONESCU, precum și de reprezentanți ai mediului antreprenorial din România.

În acest sens, intenționăm ca marți, 15 august 2023, ora 17.00 să organizăm, un eveniment district care să promoveze patrimoniul imaterial și valorile tradiționale românești, prin organizarea unei expoziții dedicate iei, curatoriată de Cristina CHIRIAC, fondator al brand-ului “Flori de Ie”.

Expoziția-eveniment va fi vernisată în “Turnul cu Ceas” din Saschiz, județul Mureș, în prezența doamnei Oana ZAHARIA, manager al Institutului Național al Patrimoniului, în calitate de vorbitor principal.

Ne propunem ca prin această întâlnire să prezentăm membrilor comunității locale, artiștilor, și marelui public, valoarea patrimonială a iei românești, precum și posibilitățile de valorizare ale acestui simbol al culturii tradiționale românești, prin crearea de produse de design vestimentar, care repun, într-un context contemporan coerent și articulat, estetica și simbolica ei.

“Un spațiu-timp, un loc de conectare sau auto-conectare cu ceea ce suntem, și mai ales cu ceea ce ne dorim să fim. “Legături” este un pretext care ne ajută să ajungem la asta. La cine? Unde? Pe principiul taberelor și rezidențelor artistice, propun o întâlnire introspectivă și interactivă într-un grup de oameni dornici să se deschidă, să experimenteze, să practice transversalitatea artelor dintr-o perspectivă transgenerațională și transdisciplinară... Dacă aveți drum prin zonă, nu ne ocoliți. Ușile sunt deschise, iar legăturile inevitabile. Care legături? Trebuie să treci prin ele ca să înțelegi și într-un final “să faci legătura” - Daniel POP, directorul artistic al “LEGĂTURI”.

Partenerii proiectului: Centrul de Voluntariat Saschiz, Primăria Comunei Saschiz, Universitatea de Arte din Târgu-Mureș, Flori de ie, Art12PM - Paris, Camping Zori, Tei Teehaus, Saschiz 130/Lodging and Glamping.

Finanțator: Tabăra “Legături” face parte din Proiectul “LEGĂTURI”, implementat de Centrul de Voluntariat din Saschiz și este finanțat de Uniunea Europeană - Următoarea Generație UE (NextGenerationEU), în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență al României -”PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”.

Echipa proiectului: Florentina Mărcuș (CEVOS) - manager proiect

Alexandra Negrei (CEVOS) - responsabil financiar

Daniel Pop - director artistic al taberei LEGĂTURI

Adriana Boantă - responsabil comunicare și strategie vizuală

Sorin Dorobanțu - Regizor tehnic, scenotehnică

Florina Vlasiu - video - montaj

Daniel POP este dansator, coregraf, pedagog, director artistic al companiei ART12PM, definit prin dansurile și călătoriile sale în Europa, America Latină și cea de Nord. Elev al lui Gigi Căciuleanu, Daniel și-a modelat parcursul artistic datorită unor întâlniri cu Ruxandra Racovitza, Carolyn Carlson, Marie-Claude Pietragalla și Olivier Dubois. Studiile în diferite instituții prestigioase din Europa și America de Sud i-au permis dezvoltarea unei viziuni eclectice a dansului, revelat în creațiile și proiectele sale. Pasiunea de a-și transmite cunoștințele în transversalitatea artelor se regăsește în numeroasele sale workshop-uri, conferințe, creații artistice și performance-uri realizate la Opera Națională din Paris, cabaretul parizian “Paradis Latin”, Maison des Editions “Entre Chien et Loup”, Instituto de Danzas y Artes “Reina Reech” din Buenos Aires, EITAI Queretaro Mexic, Platforma 322 Produccion Arte y Cultura din Puerto Vallarta Mexic, Institutul Cultural Român din Paris, Université Paris Saint-Denis - Vincennes și Universitatea de Arte din Târgu-Mureș. În prezent este doctorand al Universității de Arte din Târgu-Mureș (UAT).

Lasă un comentariu