La ce vârstă suntem mai aproape de fericire

Distribuie pe:

Cu toții ne dorim să fim fericiți în viață și, chiar dacă nu avem o rețetă specială, încercăm să atingem fericirea făcând sacrificii (muncind în exces, petrecând ore în șir în sala de fitness, studiind la cele mai bune școli, făcând acte de caritate și multe alte lucruri), în funcție de ceea ce crede fiecare că i se potrivește.

Cu toate acestea, nu putem să știm care este vârsta la care vom fi cei mai fericiți. Unii ar putea spune că în copilărie, deoarece în această perioadă nu conștientizăm care sunt provocările vieții, alții ar spune că se simt cel mai bine la maturitate, când deja au acumulat multe cunoștințe, experiențe și știu la ce să se aștepte.

Însă cercetătorii americani de la National Geographic, citați de clickpentrufemei.ro, au dorit să descopere pe cale științifică la ce vârstă s-au simțit oamenii cu adevărat fericiți.

Experții le-au cerut celor 2.500 de participanți să se împartă în două categorii - cei care consideră că sunt foarte fericiți și cei care consideră că nu prea sunt fericiți. Apoi, au împărțit respondenții pe categorii de vârstă, pentru a determina perioada de viață în care aceștia au fost cei mai fericiți.

Astfel, s-a constatat că persoanele cu vârste cuprinse între 40 și 49 de ani se simt cel mai puțin fericite, aceasta fiind perioada de vârstă cea mai nefavorabilă. Doar 20% dintre persoanele sub 40 de ani au răspuns că se simt foarte fericite, însă lucrurile tind să se îmbunătățească pe măsură ce anii trec.

În mod surprinzător, cei mai fericiți dintre participanți s-au dovedit a fi oamenii care împliniseră vârsta de 80 de ani (sau mai mult de atât). Realizatorii studiului explică această situație prin faptul că, deși aspectul fizic și sănătatea se deteriorează odată cu trecerea timpului, oamenii înțeleg că fericirea se regăsește în lucrurile mărunte de fiecare zi. Găsesc mai ușor latura pozitivă în ceilalți oameni, iartă mai ușor micile greșeli și trec mai simplu peste dezamăgiri care i-au făcut atât de neîncrezători în vremea tinereții.

Vârsta a treia poate însemna și mai mult echilibru în organism, deoarece oamenii fac alegeri mai sănătoase: renunță la fumat, fac mai multă mișcare, mănâncă mai sănătos.

Îmbătrânind, oamenii nu își mai pierd vremea cu emoții negative, știind că nu mai au timp de risipit, în schimb se bucură de libertate și de pensia care vine fără ca ei să mai bată drumul spre serviciu... (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: Pixabay.com)

Lasă un comentariu