Mai mult dialog între Beijing și Bruxelles

Distribuie pe:

Ministrul de externe chinez, Wang Yi, și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene (UE) pentru Politică Externă, Josep Borrell, au avut duminică o conversație telefonică în care reprezentantul chinez a cerut mai mult “dialog instituțional” între cele două părți, transmite EFE.

Ministrul chinez de externe a subliniat că “principala caracteristică” a relațiilor dintre China și UE este cooperarea și că dialogul este necesar pentru a compensa “lipsa schimburilor” în cei trei ani de pandemie COVID-19, a informat Ministerul de Externe chinez într-un comunicat publicat pe site-ul său.

Wang Yi l-a invitat pe Borrell să viziteze China în această toamnă și a dat asigurări că națiunea sa “acordă o mare importanță reuniunii liderilor UE-China, programată pentru acest an”.

La rândul său, Borrell i-a spus lui Wang că planul european “Global Gateway” nu este contrar macroproiectului de infrastructură “Noile Drumuri ale Mătăsii” al Chinei, ci “complementar”, întrucât ambele “caută să promoveze dezvoltarea globală”.

Șeful diplomației europene și-a exprimat dorința de a vizita China “cât mai curând posibil” și de a purta un dialog strategic cu Wang, arătându-și totodată solidaritatea după recentele ploi torențiale care au devastat nordul țării asiatice.

În plus, Wang și Borrell au avut un schimb de opinii cu privire la “chestiuni internaționale și regionale de interes comun”, cum ar fi “situația din Ucraina și Niger”, se arată în comunicatul Ministerului de Externe, fără a oferi mai multe detalii.

Borrell și-a anulat luna trecută o deplasare planificată la Beijing, în condițiile în care ministrul de externe chinez, Qin Gang, a dispărut din viața publică înainte de a fi înlocuit de Wang, care i-a fost predecesor, fără a se oferi o explicație.

A fost pentru a doua oară când șeful diplomației europene a fost nevoit să își suspende călătoria în China, după ce a anulat-o în aprilie, în urma unui test pozitiv la coronavirus.

Relațiile dintre UE și Beijing traversează una dintre cele mai dificile perioade din ultimele decenii și au fost agravate de tensiunile comerciale și de invazia Rusiei în Ucraina, UE acuzând China că menține o poziție echidistantă în conflict, fără a se distanța pe deplin de Moscova. (Agerpres)

Trei morți în Ucraina, în urma bombardamentelor rusești din Herson și Harkov

O femeie a fost ucisă, iar alte cel puțin 12 persoane rănite în urma bombardamentelor rusești de luni dimineață asupra orașului Herson (sudul Ucrainei), în timp ce două persoane și-au pierdut viața în atacurile efectuate de Rusia asupra zonelor de frontieră în regiunea Harkov (nord-est), au anunțat oficiali ucraineni, citați de Reuters și DPA.

Atât orașul Herson, cât și zone din regiunea Harkov se află în apropierea liniei frontului. Armata ucraineană a informat în ultimele zile cu privire la intensificarea atacurilor rusești asupra regiunii Harkov.

“O noapte grea pentru Herson... Armata rusă continuă să bombardeze casele locuitorilor din Herson în partea centrală a orașului”, a declarat guvernatorul Oleksandr Prokudin pe aplicația de mesagerie Telegram.

Prokudin a spus că bombardamentul a început aproape de miezul nopții și a durat mai multe ore.

Șeful administrației prezidențiale de la Kiev, Andrii Iermak, a publicat pe Telegram fotografia unui bloc cu nouă etaje în flăcări, indicând că printre cei răniți figurează și doi pompieri cu șoc hipertermic.

Într-o postare separată pe Telegram, Iermak a comunicat că doi civili au fost uciși și trei au fost răniți, luni dimineață, în timpul bombardamentelor ruse asupra zonelor de graniță din regiunea Harkov. El a indicat că atacul a avut loc la Kucerivka, un sat din această regiune, unde a fost lovită o clădire rezidențială, potrivit EFE.

Reuters nu a reușit să verifice în mod independent informațiile transmise de responsabilii ucraineni.

Ucraina a recucerit orașul Herson și părți ale regiunii cu același nume din sudul Ucrainei în noiembrie trecut, după luni în șir de ocupație rusă, dar forțele Moscovei bombardează în mod regulat orașul și zonele învecinate de peste fluviul Nipru.

Luna aceasta, un tânăr medic a fost ucis în prima sa zi de muncă după terminarea studiilor, iar alte cinci cadre medicale au fost rănite într-un atac rusesc asupra unui spital din Herson, potrivit Unian.

Rusia neagă că vizează în mod deliberat civilii și spitalele în cursul invaziei sale în Ucraina, aflată acum în a 18-a lună și care a dus la moartea a mii de oameni, la strămutarea a milioane și la distrugerea orașelor și satelor ucrainene.

Viceministrul apărării ucrainean, Hanna Maliar a declarat luni că trupele ruse și-au intensificat bombardamentele în estul Ucrainei, încercând să recupereze pozițiile pierdute toamna trecută în regiunea Harkov. (Agerpres)

Proteste în Israel

Mii de persoane au manifestat sâmbătă în mai multe orașe israeliene împotriva controversatei reforme a sistemului judiciar dorită de guvernul premierului Benjamin Netanyahu, informează AFP.

Susținut de coaliția premierului Netanyahu, care include partide evreiești de extremă-dreapta și ultra-ortodoxe, proiectul divizează profund țara și a declanșat cea mai mare mișcare de protest din istoria Israelului.

De la anunțarea acestui proiect contestat în luna ianuarie, zeci de mii de persoane au manifestat în fiecare săptămână în toată țara, de la Haifa, în nord, până la Eilat, la Marea Roșie, și Ierusalim.

Cele mai ample proteste au loc în mod regulat la Tel Aviv. Aici, mii de demonstranți, îmbrăcați în steaguri israeliene, au scandat “Democrație, democrație”, precum și sloganuri împotriva guvernului pentru că a continuat acest proiect în pofida unei opoziții puternice.

Guvernul consideră că reforma, care urmărește creșterea puterii parlamentarilor față de cea a magistraților, este necesară pentru a asigura un echilibru mai bun al puterilor, dar cei care o critică o văd ca pe o amenințare la adresa democrației și se tem că deschide calea către o derivă autoritară.

O primă clauză a proiectului de reformă, care limitează posibilitatea Curții Supreme de a invalida o decizie a guvernului, a fost adoptată de Parlament. Procesul legislativ este în prezent suspendat ca urmare a vacanței parlamentare de vară. Premierul Netanyahu a promis să fie deschis în privința negocierilor privind etapele următoarele. (Agerpres)

Marea Roșie: Desfășurare de forțe americane pentru a descuraja Iranul să sechestreze petroliere

Peste 3.000 de soldați americani au sosit în Marea Roșie la bordul a două nave de război în cadrul unei noi desfășurări de trupe cu scopul de a descuraja Iranul să sechestreze petroliere, a anunțat luni marina americană, potrivit France Presse.

Pușcașii marini americani au sosit în Marea Roșie duminică, după ce au tranzitat Canalul Suez, se menționează într-un comunicat al Flotei a V-a a US Navy.

Ei au sosit la bordul navelor de război USS Bataan și USS Carter Hall, care întăresc astfel capacitatea maritimă a Flotei a V-a, adaugă comunicatul.

“Aceste unități adaugă o flexibilitate și o capacitate operațională semnificative, în timp ce ne străduim să descurajăm activitățile destabilizatoare și să dezamorsăm tensiunile regionale provocate de hărțuirea și sechestrările de nave comerciale de către Iran”, a declarat purtătorul de cuvânt al Flotei a V-a, comandantul Tim Hawkins.

SUA, care își întăresc forțele ce operează în regiune, au anunțat în iulie desfășurarea unei nave de război și a unor avioane de luptă F-35 și F-16.

Un responsabil american a declarat săptămâna trecută că Washingtonul se pregătea să desfășoare soldați pe petroliere comerciale care tranzitează Golful, în speranța de a descuraja Iranul să sechestreze aceste nave.

“Prin aceste acțiuni, SUA își dovedesc angajamentul de a asigura libertatea de navigație și a descuraja activitățile destabilizatoare ale Iranului”, se mai subliniază în comunicat.

Potrivit armatei americane, Iranul a sechestrat sau a încercat să sechestreze aproape 20 de nave care arborau pavilion internațional în regiune, în ultimii doi ani.

US Navy a anunțat la începutul lunii iulie că a împiedicat capturarea de către Iran a două petroliere în apele internaționale din largul Omanului. Teheranul a reușit totuși să captureze o navă comercială în apele Golfului.

Armata iraniană a sechestrat la sfârșitul lunii aprilie în Golful Oman un petrolier care arbora pavilionul Insulelor Marshall cu destinația SUA, iar după o săptămână, un petrolier sub pavilionul Panama, care tranzita strâmtoarea Ormuz. (Agerpres)

Lasă un comentariu