Programul Universității de Vară Izvoru Mureșului, ediția XX, 15-20 august

Distribuie pe:

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, în parteneriat cu Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni (București), Centrul European de Studii Covasna-Harghita (Sf. Gheorghe), cu binecuvântarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, organizează ediția specială cu numărul XX a Universității de Vară Izvoru Mureșului, eveniment care va avea loc în perioada 15-20 august 2023, la Complexul Sportiv Național Izvoru Mureșului, județul Harghita.

La data deschiderii lucrărilor Universității vor fi prezenți deputați și senatori din Parlamentul României, reprezentanți ai Guvernului României, prefecți, primari ai localităților românești din județele Covasna, Harghita și Mureș, aleși locali, lideri ai societății civile din România și din afara granițelor, precum și numeroși români din întreaga țară.

Temele de dezbatere vor scoate la iveală realitățile dramatice cu care se confruntă românii din diasporă și din țară, de multe ori mascate sau nebăgate în seamă de presa românească.

Pe agenda de discuții figurează problema afirmării identitare și riscul deznaționalizării comunităților de români care trăiesc în vecinătatea graniței, a situației dezideratului național al unirii cu Republicii Moldova în noul context geopolitic, problema retrocedărilor ilegale de proprietăți din Transilvania și lipsa de reacție a statului privind recentele provocări, precum și situația discriminării românilor din județele Covasna, Harghita și Mureș.

Programul Universității de Vară de la Izvoru Mureș va cuprinde în data de 15 august participarea la Liturghia Arhierească, săvârșită de P.S. Andrei Moldovan, cu ocazia hramului Mănăstirii “Adormirea Maicii Domnului, pentru ca de la ora 15.30 să aibă loc deschiderea oficială a lucrărilor la Complexul Sportiv Național “Izvoru Mureșului”.

A doua zi, miercuri - 16 august, discuțiile se vor concentra pe Drepturile minorităților românești din jurul frontierelor și din Balcani, precum și situația românilor din Ungaria, Bulgaria, Albania, Macedonia de Nord și Grecia. De la ora 18.00 va fi organizat în premieră un Meci demonstrativ de Oină, alături de Federația Română de Oină unde tinerii participanți vor învăța regulile de bază, istoria și importanța sportului nostru național.

În data de 17 august, pe parcursul zilei de joi, se vor dezbate priorități privind păstrarea și afirmarea identității naționale a românilor din județele Covasna, Harghita și Mureș, precum și situația de pe întreg cuprinsul Transilvaniei în sensul retrocedărilor ilegale de proprietăți și vor fi decernate Premiile Pr. Prof. Ilie Moldovan.

Vineri, 18 august, participanții la Universitate vor discuta problematica politicii externe a României în relația cu frații de peste Prut, mai exact perspectiva Integrării imediate a R. Moldova în UE prin reunirea cu România, iar seara vor avea loc momente festive și spectacole artistice.

În ziua de sâmbătă, 19 august, va fi dezbătută politica partidelor parlamentare și a instituțiilor de stat față de românii de pretutindeni și față de românii din zonele multietnice și pluriconfesionale din România. De asemenea, se vor analiza strategiile de solidaritate româno-română, în preocupările administrației publice, a partidelor politice și a societății civile.

Așteptăm cu drag românii de pretutindeni pentru a participa la această manifestare etalon a societății civile, ajunsă anul acesta la deosebita ediție cu numărul XX.

Biroul de presă al Universității de Vară

Izvoru Mureșului 2023

Lasă un comentariu