Zeci de primari harghiteni protestează împotriva pasivității forțelor de ordine din România. Consiliul Județean Harghita reclamă noi acte de vandalism la cimitirul din Valea Uzului

Distribuie pe:

Primarii din 53 de localități din județul Harghita au semnat o petiție adresată ministrului român de interne, în care protestează împotriva “pasivității” organelor de ordine cu privire la cazul de la Valea Uzului, informează MTI.

În petiția adresată ministrului Marian-Cătălin Predoiu, oficialului i se amintește de evenimentele care au avut loc în 8 iulie, în Valea Uzului, când, potrivit documentului citat, “membrii mai multor organizații românești au pătruns în cimitirul militar și au amplasat acolo 150 de cruci de lemn, având un comportament care aduce a vandalism și profanare de morminte”. Semnatarii precizează că toate acestea s-au petrecut în prezența unor polițiști și jandarmi români, care nu au intervenit pentru a opri incidentul.

“Suntem convinși că nici unitățile administrative ale județului Harghita nu sunt inferioare în această țară”, se arată în petiție. Din acest motiv, autorii documentului consideră că ceea ce s-a întâmplat este inacceptabil, mai ales că faptele s-au petrecut în prezența reprezentanților autorităților, a căror sarcină ar fi să prevină incidentele de acest gen.

Semnatarii atrag atenția că fiecare metru pătrat de teren - public sau privat - are un titlu de proprietate, care este protejat de lege. Pe foaia de proprietate a zonei din Valea Uzului figurează localitatea Sânmartin, astfel că este inacceptabil că organele de ordine au permis să aibă loc “acte de vandalism”. Ministrul de interne este rugat să ia măsurile necesare pentru a investiga cazul și pentru a solicita un comportament responsabil, respectuos și atent în astfel de locuri memoriale.

Semnatarii petiției “condamnă cu fermitate” ceea ce s-a întâmplat și își exprimă speranța că în viitor pot fi prevenite astfel de evenimente similare, “imorale și ilegale”, respectiv că legislația din România se aplică în mod egal tuturor, indiferent de etnie.

Petiția a fost semnată de președintele Consiliului Județean Harghita, Csaba Borboly, și de 53 de primari din județ, și trimisă ministrului vineri, 4 august. În cuprinsul aceluiași document, autorii le solicită autorităților să ia măsuri “decisive și imediate” pentru identificarea și tragere la răspundere a făptașilor.

În 8 iulie, susținătorii organizației Calea Neamului au amplasat 150 de cruci de lemn în cimitirul militar din Valea Uzului, pentru a înlocui crucile de beton care au fost îndepărtate în 29 iunie. Alături de crucile de dimensiuni mai mici, legate cu câte o panglică în culorile naționale ale României, a fost montată și o cruce mai mare, respectiv un drapel românesc. La fața locului au fost prezenți mari forțe de poliție și de jandarmerie, însă membrii acestora nu au intervenit, notează sursa citată.

Luni, 7 august, Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, și Birtalan Sándor, primarul din Sânmartin, au depus o plângere la poliție, reclamând că persoane necunoscute au vandalizat panourile informative ale Cimitirului militar din Valea Uzului, care conțin informații în limba maghiară și română despre istoria zonei și despre bătăliile care au avut loc aici. Potrivit fotografiilor atașate, mai mult de o treime dintr-unul dintre panouri a fost rupt de către necunoscuți, se arată în comunicatul de presă dat publicității de către Consiliul Județean Harghita.

Consiliile în cauză solicită ajutorul autorităților pentru identificarea persoanelor responsabile de această vandalizare și cer măsuri legale și informații privind evoluția anchetei. Aceștia subliniază importanța unei anchete rapide și eficiente a cazului pentru menținerea ordinii și a siguranței publice și pentru respectarea proprietății publice.

În decurs de o lună, aceasta este a doua plângere depusă la poliție de către cele două consilii, legat de Cimitirul militar internațional. (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu