Medicii de ambulator se pregătesc să închidă cabinetele: “Un doctor la început de drum trebuie să aducă bani de acasă!”

Distribuie pe:

Președintele Asociației Medicilor de Ambulator, dr. Cosmin Alexandrescu, trage un semnal de alarmă privind o posibilă modificare a punctului de consultație, de la 1 iulie, ceea ce ar putea duce la probleme mari în activitate.

Dacă Ministerul de Finanțe nu găsește bani, medicii din ambulator și cei de familie vor fi obligați să oprească activitatea, spune el.

“Se pare că situația nu este roz. În 18 ianuarie, când am avut negocierile cu CNAS, s-a convenit o menținere a valorii punctului până la data de 1 iulie, numai că această menținere a punctului până la 1 iulie s-a făcut prin rostogolirea banilor din bugetele trimestrelor 3 și 4, urmând ca de la 1 iulie să se facă o nouă socoteală și se va ajunge la o nouă valoare a punctului”, a declarat medicul Cosmin Alexandrescu, la Medika TV, preluat de News.ro.

Potrivit lui, punctul de consultație se va prăbuși, dacă Ministerul de Finanțe nu găsește bani.

“Problema este că dacă Ministerul de Finanțe nu va reuși să găsească sumele necesare pentru a acoperi deficitul actual din semestrul al doilea al anului, punctul se va prăbuși Iar dacă se va întâmpla acest lucru, probabil că vom fi obligați să oprim activitatea. Nu se va mai putea susține”, adaugă Alexandrescu.

Nu avem cum să supraviețuim”

Medicul consideră că, în acest moment situația este gravă, mai ales că toate costurile au crescut.

“Situația este foarte gravă în acest moment pentru că, pentru un medic specialist sau primar, mă refer la gradul profesional, din ambulatoriul de specialitate, dacă este la începutul carierei sau dacă lucrează într-o localitate cu populație mai mică, deci dacă nu are cum să își facă maximum de puncte posibil, este în momentul de față, în situația de a aduce bani de acasă. Aceasta în condițiile în care toate au crescut din punct de vedere al costurilor. Au crescut costurile, a crescut inflația, au crescut prețurile.

Nu se mai poate susține activitatea unui cabinet, în aceste condiții. Să nu uităm, medicii specialiști nu lucrează doar cu creionul, marea majoritate a lor au nevoie de aparatură. Aparatura costă, consumabilele costă. Din ce? Nu avem cum să supraviețuim”, a mai spus Alexandrescu, care a adăugat că este într-un permanent dialog cu reprezentanții CNAS pe această temă.

Lasă un comentariu