Ne-am interesat pentru dumneavoastră - Noi reguli privind circulația tractoarelor pe drumurile publice

Distribuie pe:

Poliția Română a informat recent, pe pagina oficială de Facebook, că pe drumurile publice, fermierii care conduc tractoare sunt obligați să înmatriculeze utilajele și să dețină permis de conducere. Sancțiunile pentru nerespectarea prevederilor Codului Penal (actualizat recent) sunt drastice: prin Legea nr. 200 din 5 iulie 2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum și a altor acte normative, publicată în Monitorul Oficial în luna iulie, s-a introdus pedeapsa cu închisoare pentru conducerea fără permis sau punerea în circulație a unui tractor neînmatriculat sau neînregistrat.

De asemenea, legislația în vigoare prevede că pentru a circula pe drumurile publice, autovehicule/tractoare agricole sau forestiere trebuie să fie în bună stare de funcționare și să îndeplinească condițiile tehnice privind siguranța circulației rutiere, protecția mediului și utilizarea conform destinației stabilite prin actele normative. De asemenea, conducătorii de autovehicule, de tractoare agricole sau forestiere ori de tramvaie trebuie să aibă cunoștințele și îndemânarea necesare conducerii și să fie apți din punct de vedere medical și psihologic. Aceștia vor fi verificați periodic din punct de vedere medical și al capacităților psihologice, în condițiile stabilite de reglementările în vigoare.

În anunțul făcut de Poliție în mediul online se subliniază și că ,,Neinformarea nu te scuză de consecințele acțiunilor tale și nici nu te absolvă de responsabilitatea pentru ceea ce faci sau nu faci în situațiile în care te afli”.

Lasă un comentariu