Se menține seceta pedologică

Distribuie pe:

“Rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura de porumb neirigat, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Banat, Maramureș și Transilvania, cea mai mare parte a Olteniei și a Crișanei, local vestul, nordul, centrul, nord-vestul și nord-estul Munteniei, nordul, estul, nord-vestul, izolat sudul și sud-estul Moldovei, nordul Dobrogei. Conținutul de apă din sol va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată și puternică) pe suprafețe extinse din Muntenia și Dobrogea, local în vestul, centrul, estul, sudul, sud-vestul și izolat nord-estul Moldovei, estul Olteniei, vestul Crișanei”, se menționează în prognoza agrometeo ANM, valabilă până în 14 august. Ritmurile de dezvoltare ale culturilor prășitoare și pomi-viticole sunt afectate de temperaturile ridicate din aer și sol din zilele cele mai calde.

Conform aceleiași surse, va urma o încălzire treptată a vremii în cea mai mare parte a regiunilor. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 13 și 24 de grade Celsius, valorile fiind apropiate de normele climatologice, în toate zonele de cultură. În ceea ce privește temperatura maximă a aerului, aceasta se va situa între 19 și 32 de grade Celsius, în majoritatea regiunilor agricole, iar cea minimă va fi cuprinsă, în cea mai mare parte a țării, între 6 și 21 grade Celsius.

Pentru minivacanța de Sf. Maria, reprezentanții ANM au anunțat că vremea se va încălzi de la o zi la alta, temperaturile ajungând chiar la 34 de grade. (B.V.)

Vasile Bota

Lasă un comentariu