Curtea comedianților

Distribuie pe:

Proiectul “Curtea Comedianților - Atelier de artă medievală renascentistă și tradițională”, ajuns la ediția a XXIV-a, s-a reîntors la Sighișoara, după un traseu care a cuprins localități precum Laslea, Mălăncrav, Arhita, Richiș, Mediaș, Timișoara și Alba Iulia.

Potrivit regizorului Mihai Serghei Todor, coordonatorul proiectului, până în data de 17 august, la Sighișoara se vor derula Atelierele Curții Comedianților în colaborare cu UNATC București, cu participarea studenților de la Secția de Teatru de Animație, și cu sprijinul SCAT Concret și FTMB (Fundația pentru Tineret a Municipiului București).

Curtea Comedianților a apărut în urmă cu 24 de ani în contextul Festivalului Medieval de la Sighișoara ca un atelier de descoperire a lumii artistice din Evul Mediu, iar în acest an se derulează în intervalul 17 iulie și 17 august, cu ultima oprire la Sighișoara, fiind un proiect dedicat tinerilor dornici de a descoperi arta veche a comedianților și a perioadei medievale și renascentiste.

Potrivit inițiatorilor, proiectul cuprinde ateliere închise, în care tinerii se strâng pe timpul verii și lucrează împreună în diferite secțiuni - teatru, dansuri istorice, muzică veche, scenografie, jonglerie, arta mânuirii armelor medievale, chiar și gastronomie medievală și ateliere deschise, când se lucrează cu spectatorii ocazionali.

În Stagiunea Comedianților se prezintă spectacole și momente pregătite în ateliere, precum și spectacole realizate aprioric sau ale grupurilor invitate, iar în secțiunea Peregrinatio sunt cuprinse ateliere deschise și momente prezentate în cadrul altor manifestări medievale.

Mihai Serghei Todor a arătat, marți, pe Facebook, că cea de-a XXIV-a ediție a Proiectului “Curtea Comedianților - Atelier de artă medievală renascentistă și tradițională” a cuprins ateliere de teatru și dansuri istorice pe care le-a susținut împreună cu Carmen Todor în cadrul proiectului MuziCarte al Fundației “Mihai Eminescu Trust” în satele Laslea, Mălăncrav (județul Sibiu) și Archita (județul Mureș), unde au participat copii din aceste sate mărginașe. Proiectul MuziCarte a beneficiat de o finanțare din partea Administrației Fondului Cultural Național (AFCN).

Stagiunea Comedianților s-a derulat în perioada 29-30 iulie, la Sighișoara, și a constat în spectacole și ateliere deschise cu sprijinul Casei Breslelor, Fundației Mihai Eminescu Trust și SCAT Concret.

Componenta numită Peregrinatio a cuprins Festivalul Omului Verde de la Richiș, Festivalul Medieval Mediaș, Festivalul Medieval al Castelului Huniade de la Timișoara și Zilele Medievale ale Bălgradului de la Alba Iulia. (Agerpres)

Lasă un comentariu