La Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului, doctorul Ivo Gheorghiev(Bulgaria): „Noi acolo mai suntem încă pe picioarele noastre mulțumită sprijinului primit de la țara mamă. Bulgaria nu oferă minorității române niciun fel de drepturi”!

Distribuie pe:

Pe doctorul Ivo Gheorghiev, președinte al Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria, îl cunosc de mai mulți ani. Pentru prima dată ne-am întâlnit chiar aici la Izvoru Mureșului. Este un tip deosebit de implicat în viața comunității românești de la sud de Dunăre, în zona Vidin.

Deși este o țară membră a Uniunii Europene, Bulgaria, țara în care s-a născut, nu oferă niciun drept minorității românești de acolo! La fel de adevărat este și faptul că, asta-i realitatea tristă!, nici autoritățile de la București nu sprijină, cât ar trebui, comunitatea de români de acolo pentru a-și păstra identitatea etnică.

-Salutare, Ivo! Mă bucur să te revăd!

-Noroc, noroc! Bine ne-am regăsit, frate!

-Tot în luptă cu autoritățile bulgare?

-Știi bine că nu mă las cu una, cu două. Noi ne cerem doar drepturile noastre. Pentru noi este vital să avem un loc al nostru unde să ne desfășurăm activitatea. Îți dai seama, nu?, că aceste activități ne aduc împreună, ne țin laolaltă pe noi, pe membrii comunității românești din Bulgaria.

-Și totuși, cu toate greutățile, știu că în ultimii ani, prin eforturi personale conjugate, ați reușit să obțineți spre folosință, la Vidin, Casa de Cultură „Sfânta Teofana Basarab”. Bănuiesc, a fost dificil, nu?

-Mai bine nu mă întreba! Greu, greu de tot. Mai greu a fost însă după ce am înregistrat-o! Securitatea de acolo ne-a cercetat, timp de vreo 5 ani, acuzându-ne că am falsificat semnături! Important este faptul că acum acolo avem o bibliotecă, pe care am denunumit-o „Albotina”. Momentan, în bibliotecă avem cca. 25.000 de cărți, majoritatea donate din România! Trebuie să-ți mai spun că am reușit aceste lucruri cu sprijinul nemijlocit al domnilor Claudiu Târziu, președinte al „Comisiei pentru românii de pretutindeni” din Senatul României, al domnului Eugen Popescu, președinte al Fundației Naționale pentru Românii de Pretutindeni, precum și al Ambasadei României de la Sofia.

-Știu că voi, acolo în Bulgaria, faceți tot felul de proiecte pentru comunitatea de români, însă pentru organizarea acestora este nevoie de bani. De unde?

-Ei, aici este problema! An de an, depunem la forurile competente din România solicitări de fonduri bănești pentru organizarea unor evenimente culturale în comunitățile noastre de români din Bulgaria, însă, cu părere trebuie să spun, banii pentru organizarea acestora vin foarte târziu, sau deloc-cum s-a mai întâmplat, și, în acest context, îți dai seama, activitatea noastră se diminuează considerabil!

-Știu că recent ați vrut să faceți un protocol de colaborare cu vorbitorii de limba română din Bulgaria(sunt vreo 500.000, n.a.)!

-Da, asta a fost intenția noastră, însă am renunțat în ultimul moment, întrucât reprezentanții așa zișilor-rudari, căci despre ei este vorba, au zis că ei vorbesc limba vlahă?, nicidecum limba română! Este foarte clar că aceșta au fost manipulați. Cum se zice, nimic nou sub soare!

-Ca un fapt inedit, organizatorii Universității au inclus în programul zilei de mâine și un meci demonstrativ de oină, între două echipe, Hida Sălaj și Izvorul Chivești(Cluj), pentru a populariza în rândul tinerilor sportul nostru național.

-Da, este un lucru bun. Mișcarea este oricând binevenită, la orice vârstă!

Cu această ocazie, ne vom reaminti și noi că sportul național al românilor este oina, din păcate, prea mult ignorată de tinerii noștri.

AUREL RAȚIU

Izvoru Mureșului, 15 august 2023

Lasă un comentariu