Deschiderea celei de-a XX-a ediții a Universității de Vară de la Izvoru Mureșului

Distribuie pe:

Peste 200 de invitați au participat marți, 15 august la deschiderea celei de-a XX-a ediții a Universității de Vară de la Izvorul Mureșului, respectiv la Liturghia Arhierească săvârșită cu ocazia hramului Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” de la Izvoru Mureșului.

Evenimentul, organizat de Forumul civic al românilor din Covasna, Harghita și Mureș, Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni, Centrul European de Studii Covasna-Harghita (Sf. Gheorghe), cu binecuvântarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, este dedicat comunităților românești din țară și din afara granițelor țării precum și promovării tradițiilor și valorilor culturale românești.

La ediția de anul acesta iau parte Înalt Prea-Sfințitul Naum, Mitropolit de Ruse, Prea-Sfințitul părinte Andrei, Episcopul Harghitei și Covasnei și Prea-Sfințitul Veniamin, Episcop al Basarabiei de sud, alături de politicieni, deputați și senatori din partea partidelor parlamentare și personalități publice din țară și din străinătate.

Au participat de asemenea reprezentanți ai autorităților locale, domnul primar Raul Urdă (USR), domnul primar al comunei Voșlăbeni, Mihai Dumitru Tinca (PSD), domnul viceprimar al comunei Vâlcele, Cucu Nicolae (PSD), domnul viceprimar al comunei Grebenișu de Câmpie, Petru Moșneag (AUR) și numeroși reprezentanți ai asociațiilor culturale și patriotice românești.

În cadrul deschiderii au luat cuvântul și domnul senator Claudiu Târziu, președintele comisiei senatoriale pentru românii de pretutindeni, domnul deputat Dan Tanasă, președintele comisiei pentru egalitate de șanse din cadrul Camerei Deputaților precum și președintele Asociației „Frăția Ortodoxă”, Dan Grăjdeanu și Mihai Târnoveanu, președintele asociației „Calea Neamului”.

Președintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, domnul Dragoș Burghelia a subliniat importanța desfășurării acestei ediții speciale cu numărul 20, în ciuda lipsei totale de susținere financiară din partea executivului de la București. Această ediție a fost posibilă prin jertfa și donațiile românilor inimoși și generoși din toată țara. Continuitatea și determinarea în organizarea acestei ediții chiar și fără ajutor instituțional demonstrează capacitatea organizatorică a românilor de pretutindeni.

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş are ca scop coordonarea şi unitatea de acţiune a societăţii civile româneşti din judeţele Covasna, Harghita și Mureș în vederea păstrării şi afirmării valorilor identitare, culturale și civice a locuitorilor celor trei judeţe. Forumul Civic militează și promovează acele valori ce constituie baza solidă a conviețuirii interetnice pașnice, a cunoașterii reciproce și a aprecierii și promovării valorilor imuabile. Binele public, bunăstarea generală, dezvoltarea echitabilă sunt principii respectate și promovate prin acțiunile Forumului Civic.

(BIROUL DE PRESĂ AL UNIVERSITĂȚII DE VARĂ IZVORU MUREȘULUI)

Lasă un comentariu